24 november 2009

Tre är det magiska numret

Livorno v Genoa, 3-4-2-1 v 3-4-3. Bild: Daylife.

Genoa, Parma, Livorno, Napoli och Catania lever sina liv i olika delar av tabellen. Livorno och Catania ligger på nedflyttningsplats, medan Parma ligger femma, Genoa sjua och Napoli nia. Detta vidda spann av klubbar har dock en oerhört cool sak gemensamt: de spelar med trebackslinje.

Utöver dessa fem finns förstås och Zengas Palermo. Just det. Som JH skrivit i föregående inlägg så finns inte Zengas Palermo längre, utan det blir troligtvis Delio Rossis Palermo. Och med Rossi kommer med största säkerhet en fyrbackslinje.

Och på tal om Delio Rossi och Palermo så tillämpade Palermos gamla tränare, Davide Ballardini, en trebackslinje med sitt Lazio i senaste ligamatchen mot Napoli. Så, i förra omgången av serie A ställde mer än 1/3 av alla lag upp med tre man där bak. Det, mina damer och herrar, är fascinerande.

Trebackslinjen har varit nere i helvetet och vänt. I och med att väldigt många lag gick över till att spela med en ensam anfallare blev det mer eller mindre taktiskt självmord att stå med tre mittbackar när det bara fanns en motståndare som hotade.

Men nu är den tillbaka, trebackslinjen. För att återknyta till senaste serie A-omgången så satt undertecknad och njöt av Parmas 3-5-2 mot Fiorentina. Gamle Panucci, bror Lucarelli och återvändande Zaccardo utgjorde en otroligt stabil grund, som medfor att kunde fylla på med många spelare i offensiven. Sen blir det ju inte sämre av att Christian Panucci med en fantastisk djupledsboll spelade fram till Parmas segermål i slutet av matchen.

Genoa spelar ett något annorlunda spel med sitt fartfyllda och framgångsrika 3-4-3. Utöver dessa formationer med tre block, är varianter som 3-4-1-2 eller 3-4-2-1 allra vanligast. I Livorno har Antonio Candreva spelat till sig en landslagsplats som offensiv mittfältare i Serse Cosmis lag.

Serse Cosmi är annars tidigare mer av en 4-4-2-man, och man kan bara anta att det är Napoli och kanske framför allt Genoas framgångar med trebackslinje de senaste säsongerna som dragit resten av Italien med sig. Serie A har lidit av en gradvis ökande identitetskris på senare tid, och kanske är trebackslinjen och dess fröjdefulla fotboll något att hänga kvar i för italienarna.

/JJJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar