10 november 2009

Immer mein nummer 1 - En hyllning


Robert Enke fostrades i Jena i ungefär samma generation som Bernd Schneider och Jörg Böhme, och när han nådde A-laget klassades han som en av Tysklands största fotbollstalanger. Det skreks om att det var den nya Kahn. Enke höll dock fötterna på jorden och sa att han bara kunde utnyttja sin talang om han gav 110% på samtliga träningar och i samtliga matcher. Tidningarna blev förbluffade och strök direkt Kahnjämförelsen, den här killen hade ju vett innanför skallbenet. Efter turer i Gladbach, Benfica, Barcelona, Tenerife och Fenerbahce fick han äntligen lugn och ro i Hannover 96. Robert och hans fru köpte en gård ute på landet där de kunde ha sina åtta hundar som de plockat upp från slummen i Spanien och Portugal. Han blev vald till Bundesligas bästa målvakt ett par gånger och efter Lehmanns sorti ur landslaget 2008 blev Enke landets nya förstamålvakt.

Han var en speciell person, Robert. Han var visserligen annorlunda precis som alla tyska målvakter, men han var det på ett lugnt sätt. Han engagerade sig i djurs rättigheter, han var en ledare alla litade på och stod aldrig ut på ett negativt sätt som Kahn och Lehmann gjorde. Han var Bundesligas kanske bästa målvakt, och det var också därför han var Tysklands förstamålvakt. Kanske inte den bästa Tyskland har haft på den posten, men definitivt en tillräckligt bra än. Han var en av fotbollsvärldens mest underskattade målvakter. Han hann med 8 A-landskamper samt 196 Bundesligamatcher.

Vad som fick honom att begå självmord är ännu inte klart. Han drabbades nyligen av en bakteriesjukdom, men så sent som för två dagar sedan stod han i ligamatchen mot Hamburg vilket borde ha betytt att han var hade blivit frisk. Hans dotter Lara dog i en ålder av 2 år 2006, men dom valde nyligen att adoptera en ny flicka. Han lämnar denna dottern, sin fru, åtta hundar, två katter och en häst efter sig.

Fotbollsvärlden har tappat en stor spelare. Roberts släkt och vänner har tappat en stor människa. Mitt huvud är för tomt för att skriva något mer.

Immer nummer ein. Ruhe in Frieden Robert Enke

1 kommentar: