17 november 2009

Frankrikes mest moderna klubb = Ligue 1s sämsta klubb

Perfekt arena, smart ägare och rätt kvalitetsfylld trupp - ändå värdelösa på planen.

Dom har kallats för moderna och nytänktande, franska Grenoble Foot 36. Japanen Kazutoshi Watanabe, stor delägare i japanska Index, köpte sommaren 2004 dryga 99% av alla klubbens aktier, och sedan dess har klubben utvecklats något enormt. Man byggde den imponerande arenan Stade des Alpes för €88 miljoner, som stod klar i februari förra året, och Watanabe har lyckats blanda japanska talesätt och affärsidéer med europeiska diton på ett väldigt framgångsrikt sätt. Man nådde Ligue 1 inför förra året för tredje gången i klubbens historia (senast var för 45 år sedan) och gjorde en imponerande förstasäsong då man slutade hela tio poäng från nedflyttningsplats.

Lagets bosniska tränare Mehmed Bazdarevic gjorde det bra på transfermarknaden i somras. In kom bland annat Paillot (Lyon), Matsui (truppens fjärde japan de senaste åren), Viviani (St. Etienne) och ärkeidioten Ljuboja (Stuttgart) samtidigt som ingen nyckelspelare lämnade. Förra året blev man kända som ett gnuggargäng som ingen ville möta då dom inte spelade vackert men effektivt, och visst gjorde man bara 24 mål men spelade alltid jämna matcher. Det här var året då även offensiven skulle börja sprudla.

Så blev det inte, och i år är allting annorlunda. Oavgjort mot Monaco i den senaste ligamatchen var lagets första poäng på hela säsongen - och då var det den 13:e omgången! Frågan är hur länge Bazdarevic får vara kvar som tränare? Han har inget imponerande tränar-CV och anledningen till att han fick jobbet var att hans mentor Ivica Osim kände ägaren Watanabe. Om man var nära att sparka honom hade det varit bäst att göra det under landslagsuppehållet, men ännu verkar man ha förtroende för honom vilket är ytterst märkligt då Grenoble satsar på att nå Champions League innan år 2014, och med den vackra staden, rika ägaren och fina stadion borde det inte vara någon omöjlighet, men då måste laget börja prestera resultat snarast. Undra när något lag senast gick förlorande genom de första 12 omgångarna för att sedan klara kontraktet?

2009/2010 Grenoble Foot 38. 13 spelade matcher, 1 poäng, 12 förluster, 5 gjorda mål, 23 insläppta. Enough said.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar