04 november 2009

It's not always sunny in Deutschland

Naki borde kanske göra en Valencia och noga fundera ut sina målgester i framtiden. Bild: Abendblatt.de

Deniz Naki skriver ett eget kapitel inom tysk fotboll. Uppväxt i Düren nära gränserna till både Belgien, Luxemburg och Frankrike och med turkiska rötter, men det var i Leverkusen han fick uppmärksamhet när han flyttade dit som 16-åring. Han gick igenom samtliga tyska ungdomslandslag innan han blev utlånad till Rot Weiss Ahlen i 2. Bundesliga under våren 2009. Trots att han gjorde succé så det smällde om det ville inte Leverkusen behålla honom, utan sålde honom till St. Pauli för €250 000 vilket är kaffepengar även för en klubb som St. Pauli med tanke på att killen knappt gått ur tonåren.

Han har börjat säsongen strålande och vissa vill ha honom till en av de bästa tyska spelarna utanför den högsta ligan, även om han gjorde en plattmatch mot Cottbus förra helgen vilket ledde till att han fick börja på bänken i ett av världens mest underskattade derbyn - det mot Hansa Rostock. Matchen spelades i Rostock i måndags och det blev en riktig högriskmatch. 27 poliser och en kameraman skadades samtidigt som 23 Hansaanhängare hamnade i häktet. Men vad har detta med Naki att göra?

Jo, Naki fick nämligen hoppa in i matchen och satte det avgörande 2-0 målet. Han behövde inte göra någon Adebayorlöpning för att komma fram till motståndarfansen utan målet gjordes mot Hansas kurva, utan istället ställde han sig och drog fingret över halsen samtidigt som spelarna firade febrilt, alla utom den unga St. Paulispelaren Max Kruse som gjorde allt för att lugna ned sina lagkamrater men även motståndarfans. St. Pauli har redan bett om ursäkt trots att Naki, som alltså bara varit i kontakt med klubben ett fåtal månader, verkar försöka sätta sig in i någon sjuklig respekt åt fansen. Frågan är om inte detta är mer skrattretande att göra något sådant här än att kyssa klubbmärket första dagen i sin nya klubb? Nåväl, Naki har ändå fått ta sitt straff genom att tvingas donera pengar till välgörenhet och även fotbollsförbundet lär ge ett par matchers avstängning, men min respekt för Naki gick från väldigt hög till väldigt låg på bara ett par sekunder.

Detta är dock inte den enda matchen i Tyskland som blivit negativt uppmärksammad under veckan - i matchen mellan FSV Zwickau och Erzgebirge Aue skadades och greps ungefär samma antal människor som i det ovan nämnda derbyt, och fans till KC Uerdingen skadades en polis allvarligt och jag vet tyvärr ännu inte hur läget är med honom. De som tror att fansen är top notch i Tyskland får nog ta och tänka om, det verkar helt omöjligt att skapa människor som faktiskt står för sunda värderingar kring fotbollsmatcher.

Klicka här för att se Nakis målgest plus gullandet med de egna fansen efter matchen.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar