06 november 2009

J&J listar

Sveriges största år 2009. Bild: NA.

Det här är bloggens författares alldeles egna lista. Här listar vi aktuella händelser och heta ämnen, eftersom vi är så förbannat fotbollstokiga och vet att även Du är det. Så här är det upplagt: fredagar 19:00 kommer en ny lista, varje vecka. Listningen är som sådan att vi börjar med det som är riktigt dåligt och jobbar oss neråt/uppåt mot något fantastiskt.

Alltså, det här gäller för de olika placeringarna:

1) Skandal
2) Dåligt
3) Helt OK
4) Bra
5) Mycket imponerande
6) Sanslöst underbart

¤ ¤ ¤

1. www.sportsdirect.com@St James' Park
Mike Ashley kan vara den största idioten inom engelsk fotboll just nu. Newcastles ordförande har lyckats med konststycket att totalförstöra en av de få klassiska engelska klubblagen som är kvar. Moderniseringen av klubben är skrattretande och han verkar inte ha några som helst planer på att få upp klubben till Premier Leauge igen. Visst är St James' Park fortfarande med i det nya arenanamnet, men nu låter det mer som en mailadress än Englands bästa arena.

Snälla Ashley, försvinn från jordens yta.

2. Aston Villa
Efter 1-2 mot West Ham i helgen (Hines avgjorde, håll koll på den killen) har nu Villa blott en seger på de senaste sex ligamatcherna. Martin O'Neill verkar inte ha förstått att han faktiskt har fler än elva startspelare och två potentiella inhoppare, utan samma spelare får starta om och om igen trots att man breddade truppen inför det här året. Så, vad gör då O'Neill när yttern Milner är skadad? Flyttar han upp Warnock som spelat yttermittfältare tidigare? Låter han en innermittfältare ta klivet ut? Tar han in någon yngling? Nej, han slänger in Emily Heskey där - den sämsta möjliga kantspringaren i hela Premier League. Det måste ha varit något typ av skämt, för ingen människa med lite vett i skallen hade valt den lösningen.

3. Hamrén
Så var det äntligen klart. Bara trea, säger ni? Cirkus, säger jag. Först var det Hodgson som sa nej, troligtvis utan att ens ha blivit officiellt tillfrågad. Sen var det Svennis som fick ge avslag. Hasse Backe? Nej, han var inte redo för ett landslag. Var Hamrén verkligen fjärdevalet? Kanske, kanske inte. Trots allt är han ett vettigt val och vi hälsar honom välkommen som ny svensk förbundskapten!

4. Villarreal
Hösten har inte varit trevlig för Villarrealfansen världen över. Och inte för spelarna, eller nye tränaren Ernesto Valverde, heller för den delen. Efter sju ligaomgångar hade man inte vunnit än. Oturen stirrade Villarreal i ögonen och vek inte ner sig en enda gång. U-båten sjönk och sjönk och sjönk, men så, i jumbomötet med malaga vände det hela. 2-1 seger, och i nästa ligamatch spöade man Tenerife med 5-0, och igår krossades Lazio i Europa League med 4-1. Vindarna har vänt, men räcker det verkligen för att man ska kunna rubba Sevilla i helgen? Den som lever får se. El submarino amarillo är på rätt kurs igen i alla fall.


5. St. Etienne - Lyon
Avståndet mellan städerna är blott sex mil, avståndet mellan klubbarna är långt större än så. St. Etienne är den klassiska klubben som halkat efter rejält på senare år, även om man numera får klassas som premurant till en Ligue 1-plats. Lyon är laget utan nämnvärd historia som blivit landets mest moderna fotbollsklubb - visst har dom blivit det på schyssta medel rent juridiskt, men girigheten lyser igenom. I helgen möttes de bägge lagen, och i Lyon fanns en viss Gomis, mannen som gjorde det förbjudna bytet från St. Etienne till Lyon i somras. Han kom in i den 70:e minuten inför en visselkonsert utan dess like. Tio minuter senare fick Lyon hörna. Den slogs av Kim Källström, Jérémie Janot i St. Etiennemålet gjorde en katastrofal utboxning och Gomis stötte in 1-0, vilket även blev slutresultatet.

Jérémie Janot, som bara spelat i St. Etienne under sin fotbollskarriär och är klubbkänsla personifierad, stod som tydlig förlorare. Bafétimbi Gomis, denna killen som fick storhetsvansinne efter en bra landskamp firade sitt mål som att han hade avgjort en CL-final, stod som tydlig vinnare. En vinst för moderna fotbollen, en förlust för det nostalgiska inom densamma.

Om detta är värt en femteplacering? Antagligen inte, men Lyons sista-minuten-mål mot Liverpool visar att det kanske finns något gott i den klubben ändå. Och ett derby är alltid bland de största som finns oavsett vinnaren.

6. Tjerna
Daniel Tjärnström kom till AIK precis efter deras SM-guld 1998. Efter elva säsonger som arbetshäst och ledare på mittfältet fick han äntligen vinna det där SM-guldet i år. Och som ni alla vet kröntes det hela förstås med att han själv satte segermålet mot IFK i sista omgången. Grande.

¤ ¤ ¤

Också värda att nämna:


Gullballen
Norges motsvarighet till Guldbollen heter alltså Gullballen. Herregud.

Brage & Dalkurd
IK Brage till Superettan, Dalkurd till div 1. Dalarna's marching on!

¤ ¤ ¤

Det var allt för den här veckan. Nu, tveka inte att kommentera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar