31 oktober 2009

Eine Herrliche Comeback!

Heiko Herrlich kan vara den enda som någonsin har fått en kyss av Oliver Kahn. Bild: Bundesliga.de

Först och främst vill jag be om ursäkt för min dåliga tyska, jag och grammatik går inte alltid ihop så om det heter "Ein Herrlich Comeback" eller dylikt, bli då inte sura utan bara hojta till.

Nåväl. Jag tippade Bochum som årets sensationslag i årets upplaga av Bundesliga. Visst hade inte många intressanta spelare anlänt (i princip bara Andreas Johansson från HBK och Zlatko Dedic från italienska Serie B-klubben Frosinone), men å andra sidan hade Koller fått bygga upp sitt lag under ett par säsonger utan att direkt tappa någon nyckelspelare. Årets säsong har väl dock gått... sådär. Laget är nästjumbo och Koller fick gå för ett par veckor sedan. Heinemann tog över - en av lagets ungdomstränare och dessutom en riktig ur-Bochumare. Resultaten har dock inte blivit bättre och nu kliver Heiko Herrlich in som ny tränare.

Herrlich gör därmed comeback på Bundesligascenen efter dryga fem års uppehåll. Han avslutade sin spelarkarriär i Dortmund 2004 efter att han inte lyckats återvända till sin gamla form sedan han drabbats av en hjärntumör år 2000. Han var annars en ypperligt talangfull kille, bland annat utgjorde han ett klassanfall med Martin Dahlin i Gladbach i början på 90-talet, men lyckades aldrig på landslagsnivå utan fick bara vara med där vid fem tillfällen. Visst vann han både Champions League och Bundesliga, men för att bli klassad som en stor spelare behöver man spela mer på landslagsnivå. Istället klassades spelare som Fredi Bobic, gamle Stefan Kuntz och Oliver Bierhoff som bättre lämpade alternativ tillsammans med Jürgen Klinsmann.

Hursomhaver så har han faktiskt lite tränarerfarenheter sedan tidigare. Han gjorde ett par år som huvudtränare för Dortmund U-19 lag, och nu senast har han haft han om Tysklands P91-generation innehållande talangfulla spelare som Tonis kror Felix Kroos och Marco Terrazzino som fått spela mycket i Hoffenheims anfall. Talangkulten i Bochum är inte särdeles stor; de enda är i princip 22-åriga målvakten Luthe och 23-åriga yttern Grote, men å andra sidan ska Herrlich för första gången prestera resultat framför talangutveckling. Det ska bli spännande att följa en ny tränare på en tysk tränarmarknad som nuförtiden är något annorlunda; i princip inget lag har samma tränare idag som för tolv månader sedan.

Och nej, jag missar inte North London Derby, utan detta är en förpubbad artikel.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar