14 juni 2009

Inför Confederations Cup, grubb B

Brasilien

Stjärna: Kaká – skriver man på för Real Madrid för €64.5 får man finna sig i att vara lagets stjärna. Ni vet alla vad han kan – även om han inte visat det på ett år.
Nyckelspelare: Gilberto Silva – Herr Rutin tillsammans med Lucio i defensiven, och åtnjuter stort förtroende av Dunga som gjort Panathinaikosspelaren till lagkapten.
Joker: Alexandre Pato - Milans stora anfallshopp, men inte ordinarie i Brasilien. På en bra dag gör han hat-trick som inhoppare.
Mest saknade spelare: Alex – Chelseamittbacken är skadad och missar Confederations Cup.

Brassarna kommer till Sydafrika med vind i seglen efter att under junis VM-kval krossat Uruguay och tagit en knapp seger mot Peru, vilket tagit dem två stabila steg närmare VM 2010. Man leder sydamerikanska VM-kvalgruppen till stor del tack vare ett effektivt anfallsspel och kontinentens bästa försvarsspel – man har bara släppt in 6 mål på 14 matcher. Mycket av den bedriften kan tillskrivas gamle grovjobbande storspelaren Dunga som ju nu har hand om brasilianska landslaget, och hans taktik med två defensiva mittfältare på ett fyrmannamittfält och en tro på att den individuella skickligheten och kreativiteten bland de offensiva krafterna ska vara tillräckligt framåt.

Men det är faktiskt roligare att fokusera lite mer på defensiven i dagens brasilianska landslag. Målvakten Julio Cesar (Inter) har till exempel utsetts till ”världens bäste” av världens bäste (Buffon), Lucio (Bayern München) och Juan (Roma) bildar ett stort, starkt, rutinerat och samspelt mittbackspar, och framför dem ligger Gilberto Silva (Panathinaikos) och succétvåvägaren Felipe Melo (Fiorentina) som ytterligare ett starkt och skickligt defensivt block. Dunga har ett riktigt, riktigt bra och svårslaget landslag, folk må hävda att Brasilien är Brasilien, men i en tid då allt fler lag och landslag bara blir bättre och bättre i en resande fart finns det inga lätta matcher. Jag skulle vilja säga att man är ämnade för en finaplats i Confederations Cup just tack vare Dungas lagbygge.

Trolig startelva


Robinho - Luis Fabiano
Elano – Gilberto Silva – Felipe Melo – Kaká
Kleber – Lucio – Juan – Daniel Alves
Julio Cesar

Bänk: Gomes (M), Victor (M), Maicon, Luisao, Andre Santos, Miranda, Josué, Ramires, Julio Baptista, Kleberson, Pato, Nilmar

Egypten

Stjärna: Mohamed Zidan – ständig inhoppare i Borussia Dortmund, och inte 100% given i den egyptiska startelvan i vanliga fall, men med Amr Zaki ute ur bilden är Zidan det största namnet.
Nyckelspelare: Mohamed Aboutrika – 30 år gammal är den offensiva mittfältaren spindeln i nätet hos ”faraonerna”. Att han inte tagit steget till den europeiska fotbollen är synd för oss, men samtidigt en vinst för den egyptiska fotbollen.
Joker: Ahmed Eid – kan spela i princip överallt i offensiven. Fysiskt stark.
Mest saknade spelare: Amr Zaki – hade varit gjuten på topp om inte en skada hade satt stopp för allt.

Kungarna av Afrika har vunnit African Nations Cup två gånger i rad, och får därför mycket rättvist nog representera sin kontinent i Confederations Cup. Den karismatiske coachen Hassan Shehata (ni vet, han med mustachen och det lite österrikiska utseendet) får Egypten att blanda den afrikanske fotbollens optimism med Medelhavsfotbollens taktik, vilket varit ett riktigt framgångsrecept. Dock har man inlett VM-kvalet nu med en oavgjord och en förlust, men i och med framgångarna i ANC tidigare så har fler och fler spelare hittat en väg ut i den europeiska fotbollen. Anfallaren Amr Zaki (El Zamalek) gick till exempel till Wigan på lån under 08/09, och inledde lysande men avslutade svagt. Han drog dessutom på sig en knäskada som gör att han missar Confederations Cup. Två andra stora namn för oss Européer saknas också: Mido (Middlesbrough) och Hossam Ghaly (Al Nasr) har diskvalificerat sig själva i landslaget på grund av usel disciplin.

Men de som finns kvar då? Jo, en annan Middlesbrough-egyptier, Mohamed Shawky, lär utgöra en vital del av mittfältsspelet, och framåt finns det skickliga spelare så som Mohamed Aboutrika (Al Ahly) och Mohamed Zidan (Borussia Dortmund). Zidan är för övrigt bara ett av tre utlandsproffs i den egyptiska truppen. De andra två är redan nämnda Shawky, samt Förenade Arabemiraten-spelaren Hosni Abd Rabbou (Al Ahli).

Trolig startelva

Zidan – Gomaa
Aboutrika
Moawad – Abd Rabbou - Shawky - Ahmed Fathi
H.Said – Ahmed Hassan – A.Said
El Hadary

Bänk: Sobhi (M), Wahid (M), Farad, Agbelghani, Kairy, Fathalla, Al Muhammadi, Ahmed Eid, Homos, Tawfik, Abougrisha, Raouf


Italien

Stjärna: Andrea Pirlo – Rutin, regista och fasta situationer.
Nyckelspelare: Daniele De Rossi – Rivjärn och mini-spelfördelare i ett.
Joker: Giuseppe Rossi – Har en oerhört hög högstanivå. Fortfarande lite orutinerad.
Mest saknade spelare: Mario Balotelli – ordinarie i Inter redan. Vi får njuta av honom i U21 EM istället.

Marcello Lippis återkomst verkar ha väckt gli azzurri till liv igen. Man leder sin VM-kvalgrupp före Irland trots en match mindre spelad, och ned till Bulgarien på tredjeplatsen är avståndet säkert. Dock har den inte blivit några kvalmatcher i juni för italienarnas del, utan Lippi valde ut 13 spelare som var gjutna i Confederations Cup-laget och lät sedan ett helt gäng spelare välförtjänt få visa upp sig i en träningsmatch mot Nordirland.

Till slut blev det en ganska väntad trupp från Italiens sida, där egentligen den enda ”överraskningen” stavas Davide Santon. Interbacken har fått chansen under Mourinhos ledning och har tagit fotbollseuropa med storm, trots att han är född 1991. En annan mycket intressant spelare i truppen är Giuseppe Rossi (Villarreal), som gjort en till stora delar makalös säsong i La Liga. Rossi gjorde även ett fint mål i matchen mot Nordirland och den kvicke och tekniske anfallaren verkar ha hittat formen igen lagom till Confederations Cup. Annars är det samma gamla vanliga spelare till väldigt stor del, däremot har Lippi börjat använda sig av Udinese-modellen 4-3-3 med yttrar istället för det 4-3-1-2 med trequartista han använde under VM. Hur som helst så lär Italien ta sig vidare till semifinal, och där kan sedan allt hända.

Trolig startelva

Pepe – Toni – Quagliarella
Pirlo – De Rossi – Palombo
Grosso – Chiellini – Cannavaro – Zambrotta
Buffon

Bänk: Amelia (M), De Sanctis (M), Santon, Legrottaglie, Gamberini, Dossena, Gattuso, Camoranesi, Montolivo, Iaquinta, Rossi, Gilardino

USA

Stjärna: Landon Donovan – USAs stora stjärna på 2000-talet, härlig snabbhet och påhittighet.
Nyckelspelare: Tim Howard – Team America lär få försvara sig en del, då blir Howard livsviktig.
Joker: Sacha Kljestan – ni som satt uppe och såg Sveriges USA-tour i vinter minns Kljestans lysande mittfältsspel.
Mest saknade spelare: Egentligen fusk att säga detta, men när Brian McBride slutade i landslaget blev USA ett mycket sämre lag.

USA börjar till slut bli att räkna med på fotbollssidan. Man ligger faktiskt på 14 plats på FIFAs ranking, och börjar kunna stoltsera med flertalet spelare som är ordinarie i startelvor över hela Europa. Dessutom har stortalanger som Jozy Altidore och Freddy Ady tidigt tagit steget över Atlanten och kunnat åtnjuta riktig europeisk fotbollsskolning. Men visst finns det talang på hemmaplan också, och allra starkast lyser spelfördelaren Sacha Kljestan (Chivas USA), som dock får nöja sig med en plats på bänken i landslaget än så länge.

I VM-kvalets sista fas för Nord- Centralamerika samt Karibien så har man hittills tagit full pott på hemmaplan, medan man fått nöja sig med bara en poäng från två bortamatcher. Vägen mot VM 2010 ska dock ligga öppen för Bob Bradleys landslag.

Men för att återgå till spelarmaterialet så kan vi att 16 spelare i Confederations Cup-truppen spelar sin fotboll på Europeisk mark, och 7 på Nordamerikanske (5 i MLS, 1 i Kanada och 1 i Mexiko). Nog för att MLS är på frammarsch med utländska importer och stora satsningar, men att ha spelare i de bästa ligorna är bara bra för landet. Ska också tilläggas att Charlie Davies (Hammarby) troligtvis skulle må bättre av att spela i en annan klubb i en annan liga, ja.

Trolig startelva

Altidore – Dempsey
Donovan – Bradley – Torres – Beasley
Pearce - Oguchi – Bocanegra – Wynne
Howard

Bänk: Guzan (M), Robles (M), Bornstein, Spector, Califf, DeMeri, Clark, Kljestan, Adu, Feilhaber, Davies, Casey

/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar