18 juni 2009

Nykomlingarna - Del 3

J&J ger er som vanligt den bästa infon kring det som andra inte alltid tar notis om, och nu kommer en serie i fyra delar om nykomlingarna i de fyra största Europeiska ligorna, nämligen England, Spanien, Tyskland och Italien. Håll till godo!

Del 1 - England
Del 2 - Tyskland


Tenerife

Stjärna: Nino. 44 mål på 80 matcher för klubben. Var usel när han lirade med Levante i La Liga för ett par år sedan, håller han nu?
Nyckelspelare: Ricardo Léon. Tung innermittfältare som är fostrad i klubben. Hårdhudad.
Joker: Komé. Kameruansk landslagsman som spelat i mängder med La Ligaklubbar utan att få till det. Måste bli jämnare.
Spelaren som inte får säljas: Alfaro. Lånades in från Sevilla, och måste behållas.

Unga Oltra Castañer har haft blandad kompott på tränarbänken, och att han skulle ta Tenerife till La Liga den här säsongen var det ingen som trodde. Han har haft god hjälp av Nino och Sevillalånet Alfaro som tillsammans gjort 47 mål, men defensiven har stundtals varit under kritik så där finns det lite att jobba med. Man har huttat och duttat om vem som ska stå i målet, och vilka som ska spela i backlinjen, så det enda som känns säkert när laget återvänder till La Liga är att Bertrán får spela högerback, resten av de defensiva spelarna är i farozonen till att bli petade till nästa säsong.

Tyvärr tappar man Luna och nämna Alfaro, som bägge bara var på lån, och det kommer att kännas. Truppen är nu riktigt svag sett ur ett La Liga-perspektiv, och anländer inte 5-6 riktigt bra spelare under sommaren är jumboplatsen redan säkrad. Just nu känns det som att endast Bertrán, Nino, Ayoze, Juanlu och kanske någon mer är material för en La Liga-startelva.



Xerez

Stjärna: Momo. Hade det tungt i Deportivo, men var en av Segundas bästa spelare det här året.
Nyckelspelare: Chema. Målvakten har aldrig testats i La Liga, men är värd det efter en strålande säsong.
Joker: Lionnel Franck. Ung kameruan som skolats i Real Madrid. Gjorde en fin säsong utlånad i år.
Spelaren som inte får säljas: Aythami. Ett av lånen, var en av de bästa försvararna i Segunda.

Xerez valde att göra som man alltid gör; Behålla stommen i laget, och värva nästan uteslutande gratis spelare samt lån. Framförallt har Alvaro Silva (Malaga), Crespi (Mallorca), Sarmiento (Racing) och Calle (Nastic) satt prägel på laget, men nu försvinner alltså hela nio spelare då lånekontrakten löper ut, och man kommer förmodligen vilja behålla framförallt Aythami men även Alvaro Silva och Crespi. Det är annars ett rätt homogent lag, som både kan anfall och försvar på ett bra sätt, och det är framförallt offensiven man har fått till i år jämfört med tidigare år, då man ofta legat i mitten av tabellen. Man gör nu sin första säsong i La Liga någonsin, och det känns som ett spännande lag. Det är många duktiga spelare som länge lirat med Xerez i Segunda utan att visa upp sig för den stora publiken, och det kan vara både en fördel och en nackdel. Rutinen saknas, men det kanske kan ersättas med frenesi.

Det behövs dock förstärkning, och det är nog mer än breddspelare man behöver. Minst ett par kvalificerade värvningar blandat med några ynglingar är nog rätt väg att gå, men låt oss gissa att man inte får behålla Jozy Altidore (0 spelade minuter under lånet) från Villarreal?


Zaragoza

Stjärna: Éwerthon. 27 mål på 27 starter. Han måste vara skadefri för att Zaragoza ska undvika nedflyttning.
Nyckelspelare: Zapater. Tidigare nästan landslagsklass, styr och ställer på mittfältet.
Joker: Ander. Ung mittfältare som tog en ordinarie plats under våren.
Spelaren som inte får säljas: Ander. Ryktas om att han inte vill skriva på nytt kontrakt.

Segundas bästa hemmalag lyckades, efter en hel del besvär, ta steget upp direkt efter bara en säsong utanför det spanska finrummet. Truppen andas verkligen La Liga, så därför känns det på något sätt rätt att dom är tillbaka, inte bara bara på grund av gamla meriter utan för att man har många bra fotbollsspelare. Trots en sådan spelade som Lopez Vallejo i mål har man vågat att spela offensiv fotboll, och det har lönat sig. Många yngre spanska spelare som Zapater, Gabi, Ander, Arizmendi, Godi med flera har fått ta stort ansvar, och vill det sig väl kan laget ställa upp med ett helspanskt och ungt mittfält kommande säsong, innehållande Ander och Lafita (numera i Deportivo, men Zaragoza har en återköpsklausul) på kanterna och Zapater tillsammans med roterande Generelo och Gabi centralt. Det behövs dock en rejäl partner till Ewerthon där framme, och ett namn som ploppar upp i skallen då är Zigic, som inte borde vara helt omöjlig att införskaffa. Det verkar dock som att Bojan Krkic (Barcelona) är lagets förstaval. Anfallsförstärkning är prio 1, då dels Arizmendi är för målsnål för att klassas som ett säkert val, och Ewerthon är avstängd de fem första omgångarna.

Annars är det backlinjen och målvaktsposten som är i behov av förstärkning. En målvakt som känner La Liga utan och innan måste hämtas in, och mittförsvaret behöver förstärkas då Ayala inte blir bättre längre. Kanterna med Diogo (skadad hela säsongen) och Paredes är säkra, men Pavon, Ayala, Goni och Pulido är inte tillräckligt. Det pratas om ett lån av Caceres (Barcelona) eller en värvning av Mario (Getafe), och det känns förnuftigt.

Något mer positivt är iallafall att man får tillbaka Matuzalem, som varit utlånad till Lazio, tillsammans med den spännande Pablo de Barros som varit bra i Malaga. Nu återstår det bara att se; Lafita, eller inte Lafita? UEFA-cupplatstrid, eller nedflyttningskrig? Och hur bra är Ayala numera?

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar