17 juni 2009

Nykomlingarna - Del 1

J&J ger er som vanligt den bästa infon kring det som andra inte alltid tar notis om, och nu kommer en serie i fyra delar om nykomlingarna i de fyra största Europeiska ligorna, nämligen England, Spanien, Tyskland och Italien. Håll till godo!


Wolverhampton

Stjärna: Sylvan Ebanks-Blake. Blixtrande snabb skyttekung. Kommer blir dyr för eventuella köpare.
Nyckelspelare: Wayne Hennessey. Har jagats länge av flera Premier League-klubbar, och nu måste han prestera på topp.
Joker: Sam Vokes. Lagets supersub, som levererade åtta mål den gångna säsongen. Boxspelare.
Spelaren som inte får säljas: Kevin Foley. Bäst i laget, stabil ytterback.

Championships överlägsna segrare, man levererade resultat utan att på något sätt vara Barcelona. Lite oroväckande att man släppte in hela 52 mål på 46 matcher, bara fem färre än Plymouth som slutade precis ovanför nedflyttningsstrecket, å andra sidan gjorda man 80 mål framåt, men det var mängder med uddamålssegrar. Mannen bakom framgångarna, Mick McCarthy, fixade så att laget låg etta i tabellen under 39 omgångar, varav de senaste de sista 32 på raken.

Det finns en hel del kvalite i laget. Ebanks-Blake gjorde 25 mål under säsongen, Knightley är en skadedrabbad men ack så talangfull ytter, Foley bra på ytterbacken, Iwelumo kan vara stor och jävlig i straffområdet och Hennessey har hållt många nollor genom sina dagar. Det saknas dock ett par bra försvarare, en ny mittfältare (den serbiska mittfältsmotorn Miljas är redan klar, och det kan gå precis hursomhelst för honom), någon ny anfallare och kanske någon ny ytter. Det pratas en del om såväl Marseilles Zubar till backen som Citys Caicedo till anfallet, och bägge hade känts som förnuftigt värvningar. Varför inte också göra ett försök på till exempel Rasmus Bengtsson också?


Birmingham City

Stjärna: Kevin Phillips. Fortsätter att göra mål på allting.
Nyckelspelare: Sebastian Larsson. Måste ge fina bollar till anfallarna, för han är för närvarandet den enda mittfältaren med offensiva kvalitéer.
Joker: Jordon Mutch. Född 1991, men klubben har höga förhoppningar på denna mittfältaren.
Spelaren som inte får säljas: James McFadden. Kanske inte så mycket på grund av (avsaknaden av) målen, utan mest för att han är riktigt cool

Ytterligare ett Birminghamlag, det fattats bara WBA för en potentiell helfestlig säsong i Englands näst största stad. Birmingham City är en av få lag från England som är intressant ur svensk synvinkel, då Bissen Larsson tillhör klubben. Han hade en tung säsong i år med någon skada och spel på högerbacksplatsen, men kommer vara nyttig kommande säsong. Alex McLeish känns som en stabil tränare som verkar ha förstått att skotska spelare inte är överlägsna alla andra, men det pratas en del om att Barry Ferguson kan vara på väg.

På tal om transfermarknaden så ligger Birmingham verkligen i. Scott Dann, mittback från Coventry och den ecuadorianska anfallaren Christian Benitez är redan klara, och tillsammans kostar dom över hundra miljoner SEK. Inga småpengar för en sådan relativt liten klubb, och det tyder på att bägge kniper en startplats i premiären. Dessutom lär Lee Bowyer och Joe Hart ansluta inom ett par veckor och dom blir nog billigare då de ansluter som Bosman respektive lån. Det lär även anlände ytterligare en mittback, någon mittfältare och kanske också en anfallare om inte Cameron Jerome sänker sina lönekrav. Lite lustigt att man är så måna att förstärka defensiven då man släppte in imponerande 37 mål under säsongen, minst i hela Championship.

Det finns en hel del spelare kvar från Premier Leaguetiden, och jag tvivlar inte på att spelare som Quedrue, McFadden, ständigt unge Kevin Phillips och nämnde Larsson är spelare som klarar av omställningen till världens bästa liga. Frågan är bara om nyförvärven gör det?


Burnley

Stjärna: Chris Eagles. I brist på konkurrens. Laget är harmoniskt och få sticker ut. Eagles gör dock det lilla extra.
Nyckelspelare: Brian Jensen. Han måste hålla rätt bra Premier League-klass för att Burnley ska ha någon chans att hänga kvar.
Joker: Jay Rodriguez. En 20-åring som redan avgjort flera viktiga cupmatcher. Ständig inhoppare, 25 matcher varav 23 inhopp (!) i år.
Spelaren som inte får säljas: Stephen Caldwell. En av få som vet hur Premier League-fotboll är. Ledaren där bak.

Newcastle och Boro ur, Burnley in. Norra England förlorade visserligen ett lag summa summarum, men det var ett väldigt intressant lag man fick i utbyte mot de två. The Clarets tränas av Owen Coyle, en ganska tråkig manager kan tyckas men han har lyckats väl i klubben. Den gångna säsongen slog man ut Fulham, Chelsea och Arsenal ur ligacupen innan Tottenham vann med nöd och näppe efter en dramatisk förlängning i semifinalen. Man slog Reading komfortabelt, och Sheffield United med uddamålet i kvalspelet vilket ledde till Premier League-spel vilket leder till frågan; när var det senast tre lag i en division med "claret and blue" som tröjfärger (Burnley, West Ham, Aston Villa)?

Hur ser truppen ut då? Mjo, den är väl sådär namnkunnig. Chris Eagles var en fin talang i United som blommat ut i lugn och ro, Caldwell är en säker försvarare, Joey Gudjonsson vet hur man skjuter och man hoppas att relativt unge Martin Paterson ska leverera mål även i den högsta divisionen. Det är dock en tunn trupp man har till sitt förfogande - den här säsongen använde man blott 18 utespelare. Det kommer behövas lite trafik på transferfronten, men än är det lugnt. Kultmålvakten Kiraly har gått till Tyskland, men han var bara andravalet så det spelat mindre roll. Förstemålvakten är danske Brian Jensen förövrigt.

Man vill ha in 6-7 nya spelare i truppen, helst spelare från Norra Europa i åldrarna 20-24 år och då man släppte in 60 mål i baken kan det behövs minst ett par kvalitativa förstärkning bakåt. Det har dock varit tyst på transfermarknaden såhär långt. Tränaren Coyle nobbade Celtic, det snackades lite om Damien Duff men det förnekade samtliga parter på direkten och... det är allt. Låt oss dock gissa på att någon offensiv yngling från Arsenal lånas in?

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar