07 juni 2009

Inför kvalet till Serie A

Den forna Sampdorialiraren Francesco Flachi, som varit avstängd fram till januari i år då man fann kokain i hans blod, kan vara på väg tillbaka till Italiensk fotbolls finrum. Bild: calciopro

Mitt i all landslags-, röst- och Söderlighysteri pågår det ett riktigt spännande kval i Serie B, i vilket det bestäms vilket lag som ska få följa med redan klara Bari och Parma till högstadivisionen kommande säsong. Lagen som slutade på plats 3-6, och därmed får kvala, var Livorno, Brescia, Empoli och Grosseto - tre lag med mängder av Serie A-rutin och Grosseto som gör Serie A-debut om man vinner kvalet. Skillnaden mellan tvåan Parma och trean Livorno var sju poäng, och mellan sexan Grosseto och sjuan Sassuolo var det fyra poäng så det var aldrig riktigt nära att något annat lag skulle blanda sig in i kvalstriden.

Grosseto vs. Livorno

Två av lagen som gjorde absolut mest mål i ligan det här året - men det var inget lag som släppte in fler mål än Grosseto, som faktist hade -2 i målskillnad när ligatabellen summerades. Grossetos tränare Elio Gustinetti, en man som gjorde succé med AlbinoLeffe ifjol men fick sparken efter en tung vinter, har en ganska anonym trupp med endast ett par namn som sticker ut. Lagkaptenen är den unga australiensaren Carl Valeri, Interfostrad och knappt fyra teskedar hög. Nicolás Córdova är ett chilenskt geni, österrikaren Thomas Pichlmann har äntligen fått igång målskyttet samt supertalangen Michele Marconi, på lån från Atalanta, är de andra som sticker ut. Livorno, som tränas av den tillfälliga tränaren Ruotolo efter att Acori fick sparken för några omgångar sedan, har ett desto namnkunnigare lag. Skytteligakungen Tavano, bröderna Filippini, diamanten Diamanti och letten Danilevičius - som blivit hånad av fansen då de ansåg att han var mer politiker än fotbollsspelare.

Hur går det här mötet då? Det är upplagt för att bli målrikt, och med tanke på Grossetos svaga defensiv är det troligt att Tavano sätter ett par kassar, frågan är om Grossetos skyttekung Sansovini kan göra fler? Möterna tidigare den här säsongen slutade 0-0 samt 3-2 till Livornos fördel.

Tippat slutresultat: 4-1 till Livorno

Startelvor den senaste matchen

Grosseto (0-2 mot Rimini)

Pellicori - Sansovini
Bonnani - Valeri (K) - Gessa - Vitiello
Garafalo - Stendardo - Freddi - Porchia
Polito

Livorno (0-1 mot Triestina)

Volpe
Diamanti - Tavano (K)
Bergvold - Loviso - E. Filippini
Bonetto - Perticone - Miglionico - Terranova
De Lucia

Empoli vs. Brescia

Empoli och Brescia slutade på precis samma poäng (67), men Brescia hade fem mål bättre i målskillnad. Empolis drag att ta tillbaka den forna succécoachen Silvio Baldini inför den här säsongen visade sig vara ett genidrag, och till sin hjälp har han haft gamla, duktiga gubbar som lagkaptenen Vannucchi (en av undertecknas favoriter), Saudati och Buscè - men framförallt har forna talanger som äntligen vaknat till liv så som målvakten Bassi, Milanfostrade Pozzi och Marzoratti, Romafostrade Corvia och den egna produkten Lodi varit de absolut bästa den här säsongen. Vad det gäller Brescia sparkade man nyligen Nedo Sonetti, en 68-åring som varit gjort 25 byten av klubb i sin tränarkarriär, bland annat har han varit i Cagliari tre gånger. Ersättaren blev den gamla favoriten Alberto Cavasin, om det är på permanent basis eller inte återstår att se. Rondinelles trupp innehåller bland annat den forna landslagsstrikern Caracciolo, unge jänkaren Szetela, Romas supertalang Okaka och Gilberto Martínez från Costa Rica, som ryktats till rätt stora Serie A-klubbar de senaste åren.

I säsongens första drabbning lagen emellan blev det 2-2, medan Brescia vann på hemmaplan med 2-0.

Tippat slutresultat: 3-2 till Empoli

Startelvor den senaste matchen

Empoli (0-0 mot Bari)


Pozzi
Flachi - Buscè (K) - Musacci
Moro - Valdifiori
Sabato - Marzoratti - Vinci - Angella
Bassi

Brescia (0-0 mot Cittadella)

Nassi - Possanzini (K)
Taddei - Baronio - Rispoli - Tognozzi
Dallamano - Zoboli - Bega - Mareco
Viviano

Matchtider

Semifinalerna

Första matchen: 7:e juni, 21.00
Andra matchen: 11:e juni, 21.00

Finalerna

Första matchen: 14:e juni
Andra matchen: 20:e juni

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar