23 juni 2009

Nykomlingarna - Del 4

J&J ger er som vanligt den bästa infon kring det som andra inte alltid tar notis om, och nu kommer en serie i fyra delar om nykomlingarna i de fyra största Europeiska ligorna, nämligen England, Spanien, Tyskland och Italien. Håll till godo!

Del 1 - England
Del 2 - Tyskland
Del 3 - Spanien


Bari

Då var dom äntligen tillbaka där dom hör hemma, klubben som gett oss lirare som Massimo Carrera, Lorenzo Amoruso, Nicola Ventola, Gianluca Zambrotta och Antonio Cassano för att nämna några - Bari. Den här säsongen vann mycket på tre spelare längst fram - brassen Barreto som slutade tvåa i Serie Bs skytteliga, Guberti som anlände på ett halvårskontrakt mitt under säsongen och Caputo, en ny, fräsch anfallare som gjorde 10 mål trots lite speltid. De två förstnämnda har dock redan lämnat gratis för Udinese samt Roma, och det kommer kännas något oerhört då dom inte bara var enormt duktiga fotbollsspelare, utan även unga och utvecklingsbara vilket kunde ha gett laget många sköna miljoner i framtiden.

Juventus förre mittfältsmotor Antonio Conte, numera Baris tränare, tappar även Lanzafame och Maric, men det är två förluster han ska klara av utan problem. Edgar Alvarez har tillhört Roma i tre år utan att någon har förstått varför, men nu byter han helt enkelt plats med Guberti; från bänken i Roma till högermittfältet i Bari. Han kan nog göra en del nytta. Jurasgamla Fontana ska utmana Gillet i målet, och även nya Carobbio är en smart mittfältare som kommer få gott om speltid, men ingen av de här spelarna höjer lagets kvalitet.

Det pratas om att samtliga lagdelar (förutom målvaktsposten) ska förstärkas. Längst fram är Luciano Figueroa (Genoa) ett hett alternativ, tillsammans med kreativknipet Brienza (Reggina), U-21 landslagsmannen Abate (Milan), unge skyttekungen Meggiorini (Inter) samt den forne supertalangen Maccarone (Siena). Det har även skrivit om att Sebastian Rajalakso ska vara aktuell, men det skrattar vi mest åt. I defensiven går det inte lika många rykten, men argentinaren Guillermo Rodriguez från Independiente kan vara ett potentiellt mittbacksköp.

Att få tillbaka spelare som Perrotta, Zambrotta eller Cassano är nog något Bari endast kan drömma om i deras våtaste drömmar, och då är frågan om det här laget är tillräckligt bra för Serie A?


Parma

Parma var inte speciellt mycket sämre än Bari den gångna säsongen, man förlorade till exempel blott fyra matcher men samtidigt spelade man oavgjort hela 19 gånger! Anledningen var framförallt att man saknade stjärnorna som presterar hela tiden längst fram, även om spelare som Paloschi, Mariga och Reginaldo är duktiga lirare så är det sällan spelare som gör den stora skillnaden. Det vill man ordna genom att satsa stora pengar på Di Natale (Udinese) som är sugen på en flytt till skinkstaden. Hur Parma ska ha råd att betala den prissumman det pratas om, €10 miljoner, är en annan femma, men man sålde spelare som Cigarini, Budan, Gasbarroni och Dessena för dyra pengar förra sommaren och kanske finns det kvar lite där att ta ifrån.

Guidolin har redan gjort klart med mittbacken Fontanello, närmast från den mexikanska ligan, och förutom de två nämnda spelarna är en målvakt, Panucci, Cordova, ytterligare en innermittfältare samt kanske någon anfallare något som Parma prioriterar i dagsläget. President Ghirardi har sagt att man verkligen ska storsatsa för att inte åka ut direkt, och att pengar till spelarköp finns tillgängliga. Av de tre nykomlingarna i Serie A ser Parma starkast ut på förhand, inga tunga spelartapp (ännu), mycket pengar och en redan riktigt bra trupp. Årets kometvarning?


Livorno

Livorno är ett lag som många vill se i Serie A då dom är en enorm färgklick av den mest mörkröda färg som fanns. Amaranto fick kvala för att ta sig upp, först mot Grosseto och sedan mot Brescia, men man var även det laget som slutade trea i Serie B-tabellen. Precis som Bari levde Livorno mycket på de offensiva krafterna, och hos Livorno hette dom helt klart Diamanti och Tavano. Bägge två hade antagligen haft riktigt fina erbjudanden från Serie A om Livorno misslyckats i kvalet, men nu verkar dom bli kvar. Även spelare som Pulzetti, De Lucia, Bonetto och Loviso förtjänar att nämnas efter respektives säsong.

Ruotolo är lagets tillfälliga tränare sedan den tidigare Acori hoppade av med bara några omgångar kvar, och det återstår att se om det blir Acori eller någon helt annan som styr skutan nästa säsong. Den galna presidenten Spinelli avgick nyligen från sin post, och ersattes av sin son. Om fader Spinelli fortfarande kommer dra i trådarna i bakgrunden är inget som förtäljer historien. Hursomhaver är det stora förändringar i ledarleden, och om det är av godo återstår att se.

Nåväl, nu till den stora frågan; återvänder Lucarelli? Det är faktiskt inte helt säkert. Livorno satsar mycket på de yngre spelarna, och anfallaren Dionisi är redan klar för klubben. Dock skulle det inte förvåna om Lucarelli återvänder till Armando Pichi innan sista augusti, för Livorno + Lucarelli + Serie A är en ekvation som ständigt går samman. I övrigt siktar Livorno mest på att behålla de inlånade/delägda spelarna, det kan man göra tack vare att Udinese vill köpa den utlånade Pasquale för dyra pengar, en spelare Livorno inte har något större behov av om man får behålla Bonetto (Lazio). Förutom Bonetto är även Knezevic (Juventus), Rosi (Roma), Terranova (Palermo), Perticone (Milan) och Migliónico (Sampdoria) spelare som Livorno måste försöka fixa så att man får behålla dom även nästa säsong. Dökött som Grandoni, Galante, bröderna Filippini och Volpe lämnar troligen för att frigöra mer pengar.

Jag håller Livorno som lite starkare än ex. Bari. Det kommer antagligen bli strid i nedflyttningsregionerna för Livorno, men man har en hög högstanivå och en ungdomlig frenesi i spelet när allting stämmer. Att höja lägstanivån till kommande säsong är prio 1, gör man det är man inte sämre än lag som Bologna, Chievo och Siena.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar