14 juni 2009

Inför Confederations Cup, grupp A

Sydafrika

Stjärna: Steven Pienaar. Levererar ständigt fina insatser i Premier League.
Nyckelspelare: Aaron Mokoena. Lagkapten, och ska hålla ihop den något kvalitetslösa defensiven.
Joker: Bernard Parker. Var nära Malmö i vintras. Ett snabbt kraftpaket.
Mest saknade spelare: Benni McCarthy. Tillräckligt bra för PL, för gammal för Bafana Bafana.

Värdlandet är kanske det mest svårbedömda laget i gruppen. Man är antagligen favoriter till att sluta tvåa, men spelarmaterialet är ganska omväxlande. Man har en stark startelva, spelare som Pienaar (Everton), Mokoena (Blackburn), van Heerden (Blackburn) och Sibaya (Rubin) är bra fotbollsspelare, men resten då? I mål har man bra uppsättning - Rowen Fernandez presterar när han får chansen i Bundesliga, men lär nog få se sig slagen av supertalangen Khune. I försvaret saknas viktiga Morris (PAO), och det gör att frågan om Mokoena ska spela i backlinjen eller på mittfältet tas upp återigen. I anfallet saknas Nomvethe (ex. Djurgården), Buckley och McCarthy då Santana vill generationsväxla. Stort ansvar vilar på Bernard Parker, fem mål på 13 landskamper. Ytterligare en ex. Djurgårdare finns i laget - Lance Davids.

Laget tränas av nämnda brassen Joel Santana, som tog över när Carlos Alberto Parreira slutade förra året. Han är landets sextonde förbundskapten sedan 1992. Detta är landets fjärde stora mästerskap, de tidigare gångerna har man åkt ur direkt från gruppspelet. Man har även floppat stort i de tre senaste ANC.

Trolig startelva

Mashego - Parker
van Heerden - Sibaya - Pienaar - Davids
Masilela - Booth - Mokoena (K) - Gaxa
Khune

Bänk: Fernandez (M), Baloyi (M), Mhlongo, Tshabalala, Mphela, Modise, Dikgacio, Mdledle, Fanteni, Moon, Khumalo, Mashego, Gould

Irak

Stjärna: Nashat Akram. Otvivelaktigt. Trots sin ålder på 24 år är han det överlägset bästa spelaren Irak någonsin producerat.
Nyckelspelare: Emad Mohammed. Den enda anfallaren i form, som dock haft lite problem med målskyttet i landslaget.
Joker: Mehdi Karim. Walcottliknande ytter, som måste slipa på lägstanivån. Antingen en mardröm för motståndarna, eller en mardröm för det egna laget.
Mest saknade spelare: Qusay Munir. Skadad, men hade behövts på innermittfältet.

Bora Milutinović har lett många mindre landslag till stora framgångar, och Irak har stora förhoppningar på att man åtminstone går vidare från gruppen. Bora har testat med en 5-3-2 taktik, mycket tack vare att man saknar Munir på innermittfältet. Meningen är att Majeed ska kliva upp från mittbacken och agera städgumma när det behövs. Bora är för övrigt landets fjortonde förbundskapten under 2000-talet.

Det finns ett par frågetecken i startelvan. Vem står i mål? Det är lite plus åt Gassid just nu, men det kan ändras snabbt. Sabri är egentligen förstavalet, men har sett svajigare ut på slutet. Haidar Abdul-Amir kändes stensäker som högerback, men är inte ens med i truppen.

Trolig startelva

E.Mohammed - Mahmoud (K)
Jassim - Akram - Karim
Abbas - Shakir - Rehema - Majeed - Ali Karim
Gassid

Bänk: Sabri (M), Taleb (M), D.Mohammed, Yassin, Khalid, Sadir, Abu Al-Hail, Haw.Mohammed, Saeed, Hal.Mohammed, Salah, Abdul-Zahra


Nya Zeeland

Stjärna: Chris Killen. Har haft det jobbigt sedan flytten till Celtic, men levererar alltid mål i landslaget.
Nyckelspelare: Simon Elliott. Linderothkopia som inte fick mycket speltid i Fulham, men är en av få med rutin utanför de oceaniska ligorna.
Joker: Kris Bright. Tidigare proffs i Norge, nu i Grekland. En storväxt målskytt.
Mest saknade spelare: Ryan Nelsen. Blackburnproffset hade varit enormt viktig som mittback för att laget skulle kunna ha minsta chans att avancera.

Förbundskaptenen Ricki Herbert, som även tränar landets storlag Wellington Phoenix, är en av landets största spelare genom tiderna. Han siktar på att återigen skriva in sig i historieböckerna, för Nya Zeeland har aldrig tagit någon poäng i något stort mästerskap, även om man bara varit med i ett VM och två Confederations Cup.

Laget han har till sitt förfogande är nog det bästa Nya Zeeland någonsin har ställt på benen, och hade Ryan Nelsen varit med hade man antagligen kunnat knipa någon poäng det här mästerskapet. Det är nog sista mästerskapet för en del nyckelspelare, så som Vicelich, Elliott samt Oughton, ifall man misslyckas med att ta sig till VM nästa år. Lagets styrka är definitivt anfallet, där Smeltz och Killen har gjort 32 mål tillsammans. På bänken finns dessutom många unga, intressanta anfallare som till exempel 17-åriga Wood, som gjorde två framträdande för WBA i årets Premier League. Offensivt - inga problem. Defensivt - tack och god natt.

Trolig startelva

Killen - Smeltz
James - Elliott - Brown (K) - Bertos
Old - Boyens - Vichelich - Mulligan
Moss

Bänk: Paston (M), Bannatyne (M), Scott, Lochhead, Sigmund, Oughton, Barron, Christie, Brockie, Wood, Bright, Smith


Spanien

Stjärna: Fernando Torres. Störst i England, störst i Spanien?
Nyckelspelare: Xavi. I Marcos Sennas frånvaro måste Xavi prestera i både offensiven och defensiven.
Joker: Mata. Alltid en av de bästa i Valencia, men har inte fått chansen i landslaget.
Mest saknade spelare: Marcos Senna. Xabi Alonso är bra, men fyller han samma funktion?

Här behövs ingen närmare presentation. De flesta vet vad de nuvarande Europamästarna går för, även om det ska bli intressant att se hur man gör när man saknar Marcos Senna, kanske den viktigaste spelaren under EM-turneringen förra året. Även formtoppande albinon Iniesta saknas. Mittfältet ser därmed lite, lite tunt ut, men det är fortfarande världsklass på det. Anfallet behöver vi inte ens gå in på. Om det är så att man diskuterar om man ska spela med Torres eller David Villa, då har man det "relativt gott" ställt.

Laget tränas numera av Vicente del Bosque, som alla har bestämt sig för att tycka synd om när han fick kicken från Real Madrid. Man ska egentligen vinna den här gruppen utan problem, även om man hade kört med sitt tredjelag, så det gäller att vinna första matchen så att pressen på laget inte blir alltför stort.

Trolig startelva

Torres
Silva - Xavi - Fabregas - Cazorla
Xabi
Capdevila - Puyol - Marchena - Ramos
Casillas (K)

Bänk: Diego Lopez (M), Reina (M), Albiol, Pique, Arbeloa, Pablo Hernandez, Busquets, Riera, Mata, David Villa, Fernando Llorente, Güiza

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar