17 juni 2009

Nykomlingarna - Del 2

J&J ger er som vanligt den bästa infon kring det som andra inte alltid tar notis om, och nu kommer en serie i fyra delar om nykomlingarna i de fyra största Europeiska ligorna, nämligen England, Spanien, Tyskland och Italien. Håll till godo!

Del 1 - England



SC Freiburg

Stjärna: Schuster. Tvåvägare på mittfältet, som är hård att möta.
Nyckelspelare: Bechmann. Spelande dansk anfallare som gör mål såväl som assist. Har haft det svårt i Bundesliga tidigare.
Joker: Rodionov. Vitryss som kom i vintras och har gjort succé, mest som inhoppare.
Spelaren som inte får säljas: Bustcher och Krmas. Stabilt mittbackspar.

Ett rätt roligt lag som sällan går ut för att spela oavgjort, utan går för vinst eller falla med flaggan i topp. Tränaren Robin Dutt är en av de nya, unga och fräscha tränarna som kommit fram på senare år, och han har lyft fram de unga. Pouplin i målet har inte passerat 25-årstrecket, Schwaab är en ytterback som just nu är i Sverige och lirar U-21 EM, Toprak en av de mest lovande försvararna i hela Tyskland, Flum en modern och storväxt mittfältare och så Schuster, som visserligen är 24 år men gjort sin första A-lagssäsong på hög nivå. Inhämtad från Stuttgart B för nästan ingenting förra sommaren, och det tog ett litet tag, men till slut var han en av de bästa i ligan. Stor, målfarlig och lugnheten själv. En Viktor Elm som behöver bygga lite mer muskler.

Man har alltid varit något av en plantskola. Aogo, Pitriopa, Riether, Kehl, Heinrich med flera är spelare som lyckats i klubben i ung ålder, och man lär fortsätta på den vägen även i framtiden. Man tappar dock Schwaab till Leverkusen, men ytterbackar är lätta att ersätta. Man har värvat in Reisinger (en spelande forward från Fürth som förtjänar en chans i högstadivisionen), Salz (Årets spelare i 3. Bundesliga, troligen reservkeeper), Makiadi (ung ytter som sprutade in mål i Duisburg) och så Du-Ri Cha, en kines som aldrig lyckats i Tyskland, men får ändå alltid chansen i en ny klubb. Man kommer troligen även att hämta in Zillner, en vänsterlöpare med en underbar säsong i Unterhaching bakom sig, och den tyske ungdomslandslagssliraren Bastians, numera i schweiziska Young Boys med gott resultat. Inga värvningar som skrämmer motståndarna, men man värvar smart och minst ett par-tre nya ansikten i laget lär man nog tycka om när säsongen har kommit igång. Hoffenheimvarning, även om lagets värvningspolicy är totalt motsatt.


Mainz

Stjärna: Bancé. Blondhårig sturmer från Burkina Faso. Stor som ett hus och god målskytt.
Nyckelspelare: Polanski. Får dra ett tungt lass nu när Feulner har lämnat.
Joker: Hyka. Albanskt stormväder på kanten som väntar på att få chansen.
Spelaren som inte får säljas: Karhan. Gammal och grå, men vet hur man hyller tyglarna på ett Bundesligamittfält.

Ett lag som satsar på att krydda truppen både med ynglingar, äldre och medelgamla lirare. Snittade nästan 2 mål/match i 2. Bundesliga, och man lever mycket på ett bra mittfält. Man tappar hyperviktiga Feulner till Dortmund nu i sommar, och han kommer saknas något så oerhört. Det finns få riktigt bra spelare, och man kommer få det tufft i sommar att skaffa sig en Bundesligatrupp. Den norske tränaren Jörn Andersen kommer helt klart att få det tufft. Rutinerade Wache är inte Bundesligaklass i målet, och in kommer istället Heinz Müller från England - lite av en idiot och en chansning, men det kan bli succé. Från Getafe lånas duktiga Polanski in, och han kommer bli nödvändig för att slåss om Bundesligakontraktet. Bra i Getafe, men behövde vända hem av personliga skäl. Även St. Paulis kreativknippe Trojan anländer och lär få en yttermittfältsplats. Selim Teber från Hoffenheim kan också anlända, han var en av få som höll god klass i Hoffenheim under våren och han tillsammans med Polanski hade ersatt Feulner fint. Kommer Teber har Mainz ett av Bundesligas mest intressanta mittfält.

Däremot saknas det krafter både i backlinjen och i anfallet, men sommaren är ju fortfarande ung. Bancé och Baljak behöver en riktig utmanare där framme, och Subotic (numera Dortmund) har inte rikigt ersatts i mittförsvaret. Den forna Schalkeduon Hoogland-Bungert är dock stabila, men det behövs något mer. Krstajic hade känts perfekt, men han drog till Parizan.

Av de tre nykomlingarna känns Mainz svagast. Man har ett bra mittfält, men resten av laget stinker 2. Bundesliga.


Nürnberg

Stjärna: Marek Mintal. Tidigare skyttekung i Bundesliga och jagad av Liverpool och Villarreal. Ojämn som få.
Nyckelspelare: Schäfer. Mycket duglig målvakt som redan är testad på den här nivån.
Joker: Eigler. Snabb anfallare som inte lyckats i Bundesliga tidigare, en potentiell super-sub.
Spelaren som inte får säljas: Maroh. Kommer jagas av större klubbar, men är viktig för defensiven trots ung ålder.

Svårbesegrade, men skulle behöva våga lite mer. Bygger bakifrån med Schäfer (återigen nästan landslagsklass i målet), Pinola (jagad av Atletico Madrid förra sommaren), Wolf (kortväxt men spänstig mittback), Maroh (Ung mittback) och Kluge (råskinn på innermittfältet), men framåt är det mest enmansshower med Mintal, Gygax, Frantz och Eigler. Man ska hämta in Broich, petad från innermittfältet i Köln men höll god 2. Bundesligaklass när det begav sig för några år sedan, men det behövs mer. Vittek kan återvända, och det hade nog bara varit av godo. Han vet Nürnberg och Bundesliga, och är en spelare god för cirkus 10 ligamål på en säsong. Oenning kan även knycka Kluge-look-a-liken Rost från nyligen nedflyttade Cottbus, men det känns som att en mer spelskicklig mittfältare hade behövts där centralt. Rost värvas antagligen in för att han lirade en herrans massa år i klubben innan milleniumskiftet mer än att han faktiskt ska lyfta laget på planen, även om han var en av få som kunde gå med huvudet högt efter att Cottbus åkt ur Bundesliga.

Laget känns lite väl Kalmar FF anno 2006 - stommen och säkerheten där bak finns och man levererar resultat, men offensiven lämnas åt 3-4 spelare som ska sköta det mesta själva. Lite attacke-ausbildung i sommar känns som ett måste om man inte villa åka ur på direkten. Nürnberg känns väldigt Bundesliga och ska spela där för att det ska kännas rätt.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar