11 juni 2009

Skandalmatcherna i kvalet

Igor Protti, mannen som är Livorno, befann sig på plats idag och lär inte ångra sitt besök. Bild: Calciofreestyle

Kvalet till Serie A, mellan Grosseto och Livorno, blev allt annat än en lugn historia. Först; matchen i söndags, som blev en lustig sådan. Livorno låg på tokdefensiv, och valde att köra Mellbergtaktiken; tjong från backlinjen utan någon mittfältsspel. Visserligen gjorde Tavano 1-0, dock bortdömt för en tveksam offside, men Grosseto ägde matchen. Grosseto gjorde rättvist två mål i andra halvlek, och det var två indentiska mål, inskickade av försvararna Freddi och Abruzzese; långa hörna mot borte stolpen, omarkerad spelare som enkelt fick nicka in bollen i mål. Det var dock en del snack om annat än matchen på planen, då 20-talet Livornofans blev gripna av polisen för skadegörelse. Uselt spel, uselt resultat, usla fans. Vi får väl hoppas att dom iallafall hade tur med vädret.

Idag var då dagen Grosseto skulle spela hem det, man skulle åka till Armando Pichi och få 0-0. Utgångsläget var perfekt, starten på matchen desto sämre. Consonni fällde en Livornospelare i straffområdet i mitten av första halvlek, och straffen var ganska klar. Skyttekungen Tavano steg fram och gjorde inget misstag. Sansovini kvitterade ganska omgående, men stopptiden i första halvlek kom vändningen för Livorno. Ärkesopan Danilevicius gjorde 1-0, och i situation efter fick Grossetos Abruzzese sitt andra gula kort i matchen och det var farväl för honom. Diamanti, en av världens bästa andradivisionsspelare, satte 3-1 bara några minuter in i andra halvlek innan Danilevicius återigen hamnade i målprotokollet. Då gick Grosseto på bärsärkgång. Ytterligare fyra Grossetoutvisningar, varav en på tränaren, fick domaren dela ut innan slutsignalen, och vi kan förvänta oss dryga böter för Grosseto efter detta. Däremot gick Livorno vidare till kvalfinal, där man möter...

... Brescia eller Empoli. För till skillnade från den andra matchen startade den här matchen först 21.00. Det blev 1-1 i första matchen och varför de bägge kvalmatcherna spelas på olika tider är något enbart gudarna vet.

Men fem utvisningar, sju mål, Protti på Curva Nord, en enorm vändning från storebror Livorno, en ärkesopa som sköt sitt lag ett steg närmare Serie A, fans på bärsärkgång. Vad saknade egentligen kvalsemifinalen mellan Livorno och Grosseto? Varför sker sånt här nästan bara i Italien? Och varför kollade man inte på de här matcherna?