03 juni 2009

Alla Europas Mästare, Del 3

16 kvar... Bild: BBC

J&J fortsätter att storsatsa på speciella artiklar, och nu kommer en artikelserie i fyra delar om segrarna i varje europeiskt lands högstaliga och (största) cup. De länderna som saknas är Armenien, Estland, Finland, Färöarna, Irland, Island, Kazakstan, Lettland, Litauen, Sverige, Vitryssland, Ryssland och Norge som spelar sin ligor vår-höst. Liechenstein, Kosovo, Monaco och Kosovo är inte med i UEFA.

Alla Europas Mästare, Del 1
Alla Europas Mästare, Del 2


Polen
Ekstraklasa: Wisła Kraków
Puchar Polski: Lech Poznań

Med undantag för 06-07 har endast två klubbar vunnit Ekstraklasa under 2000-talet; Wisła Kraków och Legia Warszawa. Det är bara en tidsfråga innan polsk fotboll också blir erkänd ute i fotbollseuropa; Wisła slog Barcelona och förlorade med uddamålet mot Tottenham sett över två matcher tidigare den här säsongen, och Lech Poznań gick vidare från en grupp bestående av Nancy, CSKA Moskva, Deportivo la Coruna och Feyenoord i UEFA-cupen. Är öststatsländerna med i leken på Europacuptitlar på allvar numera?

Portugal
Liga Sagres: Porto
Taça de Portugal: Porto

Benfica och Sporting har svårt att kontinuerligt vinna titlar i Portugal - Porto är helt enkelt för stora, rika och duktiga för att tappa sett över ett längre perspektiv. Blott en gång sedan i början av 80-talet har Porto hamnat utanför topp-2 i ligan. Även i cupen är man rätt framgångsrik, även om det var första gången på tre år man vann den det här året. Nu har man "bara" 7 ligatitlar och 9 cuptitlar innan man är ifatt Benfica.

Rumänien
Liga I: Unirea Urziceni
Cupa României: Spelas 13:e juni mellan FC Timişoara och CFR Cluj

Nu kom visserligen Dinamo Bukarest tvåa i ligan, men ingen av de två andra stora Bukarestklubbarna, Steaua och Rapid, var i närheten av ligatiteln det här året. Bukarestdominansen verkar har brutits de två senaste säsongerna, då Cluj tog dubbeln förra året. En tillfällighet, eller inte? Innan de här två säsongerna hade Bukarestlagen vunnit tolv raka cupfinaler, och 16 raka ligatitlar.

San Marino
Campionato Sammarinese di Calcio: Tre Fiori
Coppa Titano: Juvenes/Dogana

Tre Fiori vann sin ligagrupp i överlägsen stil, men hade lite mer problem i slutspelet där man tvingades till straffläggning vid samtliga matcher innan man kunde koras som segrare. I coppan var däremot marginalerna inte på deras sida, då man åkte ur gruppspelet redan i den första omgången, med en poängs marginal. Det krävs en egen artikel för att förstå uppbyggnaden av ligan och cupen i San Marino, så vi struntar i att förklara det idag.

Schweiz
Swiss Super League: Zürich
Schweizer Cup: FC Sion

Dusan Djuric, Emra Tahirovic och Andres Vasquez fick i år lyfta ligapokalen, och visst var det rättvist. Endast Basel och Young Boys är i närheten av Zürichs klass, men den extremt duktiga tränaren Bernard Challandes har gjort ett gott jobb i klubben. Jobbet blir ju dock lite lättare med en trupp innehållande ex. Osasunalånet Xavier Margairaz, mittfältsskyttekungen Almen Abdi och Tunisiens Zidane, Yassine Chikhaoui. Cupmästarna Sion fick ånyo lyfta cuppokalen efter ett finaldrama mot nämnda Young Boys, där Guilherme Afonso satte 3-2 i den 88:e minuten.

Skottland
Scottish Premier League: Rangers
Scottish Cup: Rangers

Rangers och Celtic fortsätter att växla dubblarna mellan varandra, på ett visserligen ganska obroderligt sätt. Aberdeen var det senaste laget utanför Glasgow som vann ligan, och det var -84. Rangers framgångar det här året har de mycket att tacka skyttekungen Kris Boyd, som är en relativt dålig fotbollsspelare med ett enormt målsinne. Petar han in 16 mål till är han jämnsides med Henke Larsson som den skotska ligans bästa målskytt genom tiderna (om man räknar från -98 och framåt). Boyd har dock spelat tre säsonger fler än God totalt sett.

Slovakien
Corgoň Liga: Slovan Bratislava
Slovenský Pohár: MFK Kosice

Slovan Bratislava är en gammal storklubb som i slutet av 60-talet bland annat vann den nuvarande UEFA-cupen, och som tidigare var en gigant i den tjeckoslovakiska fotbollen. Framgångarna varade fram till slutet av 90-talet, då laget hamnade i en ekonomisk kris. Man tvångsnedflyttades, och tio år senare är man ligamästare. Man är tillbaka bland de stora återigen.

Slovenien
PrvaLiga: NK Maribor
Pokal Hervis: Interblock Ljubljana

Gorica och Domzale har de senaste året vunnit ligan, men i år vaknade jätten Maribor och vann ligan utan större problem. Årets ligatitel var den åttonde i klubbens historia sedan den slovenska ligan startade 1991-1992, och de tidigare sju tog man på raken. Interblock Ljubljana försvarade sin cuptitel från förra året, och de två cuptitlarna är de enda av värde som klubben vunnit genom historien.

Spanien
La Liga: Barcelona
Copa del Rey: Barcelona

Nio poängs segermarginal, det målgladaste laget i Europa, ingen riktig utmanare sett över hela säsongen - det här var året då Barcelona bara skulle vinna ligan, cupen och Champions League var bara en bonus.

England
Premier League: Manchester United
FA-cup: Chelsea

Liverpool utmanade United, men räckte inte till. Det saknas ett par byggstenar innan laget på allvar är med och slåss om ligatitlarna. Det var nog viktigt för Chelsea att vinna cupen, så att man har lite att gå på nästa säsong.

Del 4: "Den där duon", UEFA-cupmästarna och 39-målsmannen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar