04 juni 2009

Alla Europas Mästare, Del 4

39 ligamål på en säsong, inte kan Janko stanna kvar i Österrike? Bild: Redbulletin.com


J&J fortsätter att storsatsa på speciella artiklar, och nu kommer en artikelserie i fyra delar om segrarna i varje europeiskt lands högstaliga och (största) cup. De länderna som saknas är Armenien, Estland, Finland, Färöarna, Irland, Island, Kazakstan, Lettland, Litauen, Sverige, Vitryssland, Ryssland och Norge som spelar sin ligor vår-höst. Liechenstein, Kosovo, Monaco och Kosovo är inte med i UEFA.

Alla Europas Mästare, Del 1
Alla Europas Mästare, Del 2
Alla Europas Mästare, Del 3

Tjeckien
Gambrinus liga: Slavia Prag
Pohár ČMFS: FK Teplice

I den sextonde upplagan av Gambrinus liga försvarade Slavia sin ligatitel från förra året, något som inte hänt något lag sedan Spartas dominans kring milleniumskiftet. Man gjorde 57 mål på 30 matcher, vilket är överraskande mycket med tanke på att ligan brukar vara målsnål. Ett exempel på målsnålheten är att inte en enda spelare under hela 2000-talet har kommit upp i 20 ligamål under en och samma säsong. Cupfinalen vann Teplice mot andradivisionslaget FC Slovácko, matchens enda mål prickades in av den unga bosniska anfallaren Mahmutović.

Turkiet
Süper Lig: Beşiktaş JK
Türkiye Kupası: Beşiktaş JK

Uppstickaren Sivasspor, som J&J har uppmärksammat tidigare i bloggen, räckte inte till den här säsongen, utan Beşiktaş kunde vinna ligan med hela fem poäng till slut. I cupfinalen slog man Fenerbahce med 4-2, vilket ledde till att Beşiktaş vann sin första dubbel någonsin. Nu återstår det att se om man lyckas behålla ex. Bobo, Sivok och Delgado. Erkan Zengin kommer inte få någon uppmärksamhet på den här bloggen.

Tyskland
Bundesliga: Wolfsburg
DFB-Pokal: Werder Bremen

Att Grafite-Dzeko sköt guldet till Wolfsburg har nog inte undgått någon, mer "okänt" är dock faktumet att Özil lyckades rädda Werder Bremens "floppsäsong" när han sköt cupguldet till staden. Rosenberg fick spela de sista minuterna, och inkluderas i det antalet "svenska" guld ute i Europa som stannade på 17 stycken.

Ukraina
Ukrainian Premier League: Dynamo Kiev
Football Ukraine Cup: Vorskla Poltava

Nog för att Shakhtar Donetsk vann UEFA-cupen, men i övrigt var man rätt svaga i de inhemska turneringarna. Finalen i cupen förlorade man med uddamålet, och man slutade hela 15 poäng bakom seriesegrarna Dynamo Kiev. Med undantag för debutsäsongen -92, som då spelades vår-höst och som vanns av Tavriya Simferopol, har endast Shakhtar och Dynamo Kiev vunnit ligan. Sedan -96 har dessutom inget annat lag tagit sig in i topp-2-striden. Cupen har dessutom inget annat lag vunnit sedan -94, så i år var det ett litet trendbrott på den punkten.

Ungern
Soproni Liga: Debreceni VSC
Magyar Kupa: Budapest Honvéd FC

Fjolårsmästarna MTK Hungária (då: MTK Budapest) slutade först i mitten av tabellen det här året, då Debreceni VSC (mer kända som Debrecen i Sverige) vann ligan för fjärde gången på fem år. Då forna storklubbar som Budapest Honvéd och Ferencváros sviker i ligan verkar ungersk fotboll ha fått en ny stormakt. Budapest Honvéd lyckades dock vinna cupen, efter lite problem, då de ställdes mot Győri ETO i finalen. Det blev blott ett mål i bäst av två matcher.

Wales
Welsh Premier League: Rhyl FC
Welsh Cup: Bangor City

Den walesiska ligan är oerhört ojämn. Avståndet mellan årets etta och fyra var hela 28 poäng, och ligan är fruktansvärt målglad. Seriesegrarna Rhyl gjorde hela 95 mål på 34 matcher, och skyttekungen Rhys Griffiths (Llanelli AFC) gjorde hela 31 mål. Evertonfostrade Christian Seargeant avgjorde cupfinalen åt Bangor Citys fördel, och därmed försvarade klubben sin titel från fjolåret.

Österrike
Österreichische Bundesliga: Red Bull Salzburg
ÖFB Stiegl-Cup: Austria Wien

Red Bull Salzburg vann inte ligan förra året, vilket ledde till att många huvuden fick rulla och det lönade sig, iallafall kortsiktigt. Rapid Wien kom visserligen inte så långt efter i tabellen, men när en spelare som Janko gör 39 mål är det klart att laget ska vinna ligan. Austria Wien är något av en cupspecialist, 26 gånger har man lyftit cuppokalen och med det är man överlägset bäst.

Serbien
Jelen Superliga: Partizan
Serbian Cup: Partizan

Röda Stjärnan och Vojvodina gjorde inga katastrofala säsonger, det vara bara det att Partizan var övermänskliga det här året. Man gjorde flest mål, men framförallt släppte man till väldigt lite bakåt. Man försvarade cupguldet, vilket betydde att man upprepade fjolårsbedriften att vinna dubbeln.

Israel
Ligat Toto: Maccabi Haifa
Gvia HaMedina: Beitar Jerusalem

Derek Boatengs gamla klubb Beitar Jerusalem har det jobbigt just nu. På grund av rastistiska glåpord från läktaren och "pitch invasion" av några idiotfans tappade laget några poäng som kunde betytt att man vann ligatiteln för tredje året i rad. Nu blev det dock inte så, och de är avstängda från UEFA vilket betyder att de inte får spela i UEFA-cupen (eller UEFA Europa League som det då heter) nästa säsong, trots cupguldet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar