01 juni 2009

Alla Europas Mästare, Del 2

Ytterligare en nostalgitripp: Tony Vairelles under Lenstiden. Numera stjärna i... Luxemburg. Bild: RCLens.fr

J&J fortsätter att storsatsa på speciella artiklar, och nu kommer en artikelserie i fyra delar om segrarna i varje europeiskt lands högstaliga och (största) cup. De länderna som saknas är Armenien, Estland, Finland, Färöarna, Irland, Island, Kazakstan, Lettland, Litauen, Sverige, Vitryssland, Ryssland och Norge som spelar sin ligor vår-höst. Liechenstein, Kosovo, Monaco och Kosovo är inte med i UEFA.

Alla Europas Mästare, Del 1

Grekland
Super League Greece: Olympiakos
Greek Cup: Olympiakos

Olympiakos vann ligan i överlägsen stil, men det var ingen större överraskning med tanke lagets värvningar de senaste åren (Diogo, Galletti, Dudu Cearense, Derbyshire etc.). Det känns som att det saknas ordentliga motståndare till guldtronen, även om PAO såklart är ett defensivt skickligt lag. AEK Athen bjöd dock på bra motstånd i cupfinalen, där det krävdes 17 straffomgångar innan en segrare kunde koras.

Italien
Serie A: Inter
Coppa Italia: Lazio

Inte så mycket att säga då alla vet att, precis som i Grekland, det saknas utmanare till ligatiteln för Inters del. Stort dock att Lazio bröt Inter-Roma-trenden i Coppan. Zlatan agerar skyttekung och stjärna i fotbollsvärldens största sjunkande skepp.

Kroatien
Prva HNL: Dinamo Zagreb
Hrvatski nogometni kup: Dinamo Zageb

Dinamo tog sin fjärde raka ligatitel, och hitills har lag endast från Zagreb och Split vunnit ligan sedan starten 1992. Nyckelspelarna i Dinamo är utan tvekan Robert Kovač och Igor Bišćan tillsammans med fixstjärnan Mario Mandžukić. Tillsammans med en annan ung anfallare, Kalinic, lär Mandžukić vara väldigt eftertraktad bland storklubbarna i sommar. Blir det Tyskland, England eller kanske rent av Ryssland för den unga duon?

Luxemburg
Nationaldivisioun: F91 Dudelange
Coupe de Luxembourg: F91 Dudelange

Dudelange är dominanta inom den luxemburgska fotbollen. Man har slutat topp-2 de senaste elva säsongerna, varav åtta av dom som seriesegrare, och man har spelat fem av de senaste åtta cupfinalerna. Vinstmarginalen i ligan i år var elva poäng, och i cupfinalen blev UN Käerjeng 97 överkörda med 5-0. Bland stjärnorna märks bland annat supertalangen Ben Payal, rutinerade Sébastien Rémy och polacken Tomasz Gruszczyński - men framförallt bröderna Vairelles. Giovan är lite mer okänd, men Tony var tidigare landslagsspelare för Frankrike och lirade bland annat i Lyon och Lens. Bägge har dock paserat 35-årsgränsen.

Makedonien
Prva Liga: Makedonija GP
Kup na Makedonija: FK Rabotnički

Makedonija GP har på senare år stuckit upp som en retsticka i röven på landets stora klubbar. Man har tagit ett par topplaceringar, och vann cupen 2006. I år lyckades man äntligen vinna ligan, för första gången i klubbens historia, mycket tack vare 15 insläppta på 30 matcher. Man förlorade dock cupfinalen mot Rabotnički efter straffar. Makedonijas stora stjärna är Samir Fazli, född -91 och sprutar in mål. Tyvärr (?) är det sedan en tid tillbaka redan klart att han växlar till Heerenveen i sommar.

Malta
Premier League: Hibernians
Rothman's Trophy: Sliema

Dubbel otur för Valletta, som förlorade cupfinalen på straffar och hamnade blott en poäng bakom Hibernians i ligan, men man vann ju faktiskt just ligan så sent som förra året. Hibernians har mycket att tacka Terence Scerri för att de vann ligatiteln, då han satte smått imponerande 26 mål. Tarxien Rainbows, jumbon, gjorde 23 mål - samtliga gjorda av brassen Daniel!

Moldavien
Divizia Naţională: FC Sheriff Tiraspol
Cupa Moldovei: FC Sheriff Tiraspol

Folk klagar på att Lyon dominerade fransk fotboll - i Moldavien är det snack om totaldomination. Sheriff tog i år sin nionde raka ligatitel, och man har vunnit sex cuptitlar de senaste elva åren. I år förlorade man endast två matcher, men notera att endast två Sheriffspelare blev uttagna i den senaste moldaviska landslagstruppen. Inte helt oväntat är truppen fylld med utländska importer.

Montenegro
Prva crnogorska fudbalska liga: FK Mogren
Crnogorski fudbalski kup: OFK Petrovac

Efter att Montenegro delades från Serbien har ligan och cupen bara hållit på i tre år, samtliga gånger ha det blivit olika segrare. Fjolårets cupsegrare FK Mogren vann ligan med lite besvär i år, och Petrovac vann cupen efter att ha gjort matchens enda mål i den 118:e minuten i finalen. Landet har dock en lång väg kvar att landa, då ligan för närvarandet klassas som sämre än ex. Luxemburg och Färöarnas motsvarigheter om man går efter UEFAs koefficienter.

Nederländerna
Eredivisie: AZ
KNVB Cup: SC Heerenveen

Inte sedan -81 har en en klubb utanför trion PSV-Feyenoord-Ajax vunnit ligan, men eftersom det då var AZ som gjorde det var det väl dags för dom igen att vinna, och det var inga tvivel om att de var värdiga mästare. Det var även första gången sedan -59 som ingen från "den där trion" slutade topp-2. Visar årets trendbrott vad som kan förväntas i framtiden månne? Synd dock att AZ tappar van Gaal till nästa säsong, och värvar in dyra Wernbloom som lär få nöta bänk i reservlaget något halvår. Viktor Elm och Patrik Ingelsten lyckades dessutom vinna cupen för andra året i rad efter ett straffdrama mot Twente i finalen, där bland annat Viktor satte sin straff.

Nordirland
IFA Premiership: Glentoran
Irish cup: Crusaders

Linfields dominans tog äntligen slut, efter tre raka "dubblar" lyckades Glentoran vinna ligan med en poäng, och Cliftonville slog ut dom ur semifinalen i cupen efter två avgörande mål på stopptid i andra halvlek. Kul att Paul Leeman, Glentorans lagkapten som spelat i klubben sedan 1993, fick lyfta pokalen för första gången någonsin med armbindeln runt armen.

Del 3: Bukarestklubbarnas fall,
Slovan Bratislava har rest sig från de döda och svenska ligamästare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar