31 maj 2009

Alla Europas Mästare, Del 1

Vad har hårtotten Terry McDermott med Cypern att göra? Bild: Mirror.co.uk

J&J fortsätter att storsatsa på speciella artiklar, och nu kommer en artikelserie i fyra delar om segrarna i varje europeiskt lands högstaliga och (största) cup. De länderna som saknas är Armenien, Estland, Finland, Färöarna, Irland, Island, Kazakstan, Lettland, Litauen, Sverige, Vitryssland, Ryssland och Norge som spelar sin ligor vår-höst. Liechenstein, Kosovo, Monaco och Kosovo är inte med i UEFA.

Albanien

Kategoria superiore: KF Tirana
Kupa e Shqipërisë: Flamurtari Vlore

Tirana fortsätter att dominera den albanska fotbollen. KF Tirana, med den forna GAIS:aren Migem Mimelli som stor fixstjärna och skyttekung (24 mål på 31 matcher), vann ligan för 24:e gången i klubbens historia, och för tionde gången på de senaste 15 åren. Sammanlagt har de tre största Tiranaklubbarna (FK, Dinamo och Partizani) tagit 56 ligatitlar sedan starten 1930. Finalen i cupen förlorade dock ligamästarna KF mot Flamurtari Vlorë, Ervin Skelas moderklubb som inte haft någon framgång av värdesedan tidigt 90-tal.

Andorra
Primera Divisió d'Andorra: UE Sant Julià
Copa Constitució: FC Santa Coloma

Sant Julià, som i vanliga fall brukar få se sig besegrade av den andorrianska stormakten Santa Coloma i såväl ligaspelet som cupfinalerna, tog sin andra ligatitel i klubbens historia tidigare i vår. Ligan spelas dock lite annorlunda jämfört med andra länder, och har redan startat om igen. Cupen vann dock Santa Coloma efter att Lusitanos förlorat cupfinalen för andra året i rad - bägge gångerna med 6-1 dessutom.

Azerbadjan
Yuksak Liga: FC Baku
Azerbaijan Cup: FK Karabakh

FC Baku är ett relativt ungt lag, bildat så sent som 1997, men de har redan tagit Azerbadjan med storm och vann i år ligan för andra gången i klubben historia. Klubben ska dock inte förväxlas med de mer kända FC Inter Baku. FC Baku har smått imponerande 14 nationaliteter i truppen, och deras makedonska tränare Gjoko Hadžievski har varit på de flesta ställen i världen och coachat. Ett internationellt lag, med andra ord. Notera även att svensbekanta Anatoli Ponomarev, ex. GAIS, Degerfors, Kalmar FF, Öster och Djurgården, gjorde en sejour i klubben den här säsongen. Nämnda Inter Baku förlorade cupfinalen mot Karabakh med 1-0, målet skickades in av supertalangen Vagif Dzavadov, en 20-årig anfallare som redan är en nyckelspelare i Azerbadjans landslag.

Belgien
Jupiler League: Standard Liege
Coupe de Belgique: Genk

Standard Liege försvarade titeln - men det var på håret. Både Anderlecht och Standard slutade på 77 poäng, och trots att Anderlecht hade bättre målskillnad blev det playoff om vem som skulle bli mästare. 1-1 borta och 1-0 hemma räckte för att kaptenen Defour skulle lyfta bucklan ånyo. På tal om Defour - han lär vara en av många Standardspelare som kommer vara heta på transfermarknaden i sommar, tillsammans med lagkamrater som Witsel, Onyewu, skyttekungen Mbokani och Jovanović. Nigerianen Ogunjimi avgjorde cupfinalen mot Mechelen med sina två mål, och Genk fick äntligen vinna en titel igen efter 7 års titeltorka.

Bosnien och Hercegovina
Premijer Liga BiH: Zrinjski Mosta
Kup Bosne i Hercegovine: FK Slavija

Zrinjski var mästare redan när två omgångar återstod, och det var den blott andra ligatiteln i klubbens historia. Serietvåan FK Slavija fick lite minirevansch när man vann cupen, klubbens första titel någonsin.

Bulgarien
Bulgarian A Professional Football Group: Levski Sofia
Bulgarian Cup: Litex

Precis som i Albanien dominerar huvustaden den bulgariska fotbollen. CSKA och Levski är de överlägset största klubbarna i landets historia, men CSKA har nu två raka säsonger utan en enda titel. Bägge åren har Levski vunnit ligan, och Litex cupen. Känns Levski Sofia igen? Det borde det göra - Elfsborgs gamla nigerian Garba Lawal hämtades därifrån, och Njugo Demba-Nyrén lirade där en kort period i 2004.

Cypern
Marfin Laiki League: APOEL
Cyprus Coca Cola Cup: APOP

APOEL, där faktiskt den förre engelska landslagsmannen Terry McDermott något överraskande lirade ett par säsonger på 80-talet då Tommy Cassidy var lagets tränare, fick fira sin 20 ligatitel i år, mycket tack var att man bara släppte in 14 mål under hela säsongen, och man förlorade blott en match. Detta var dock mot Alki, som precis klarade sig kvar. Nåväl, allas favorit Anorthosis Famagusta slutade "bara" trea. APOP tog sin första titel i klubbens historia i och med cupsegern.

Danmark
SAS Ligaen: FC Copenhagen
Landspokalturneringen: FC Copenhagen

När Bröndby fortsätter att tappa kvalitet rycker FC Copenhagen iväg rejält som Danmarks stormakt inom fotbollen. Ligan vanns visserligen med "endast" fem poäng, men trion Almeida-Nordstrand-Cesar Santin producerade 36 av lagets 67 mål, och samtliga tre lär knappast vara kvar till nästa säsong. Mathias "Zanka" Jörgensen var en av FCs bästa spelare den här säsongen - en mittback född 1990. Han kommer bli något stort en vacker dag.

Frankrike
Ligue 1: Bordeaux
Coupe de France: Guingamp

Laurent Blanc har fått en fin start på sin tränarkarriär, och med lite hjälp av Gourcuff och oerhört underskattade Chamakh lyckades han bryta Lyons trend på 6 raka ligaguld. Guingamp är en trevlig uppstickare från Ligue 2, och en av de stora skrällarna i fotbollseuropa den här säsongen.

Georgien
Umaglesi Liga: WIT Georgia
Georgian Cup: Dinamo Tbilisi

Här stämmer "Bra offensiv vinner matcher, bra defensiv vinner titlar" rätt bra in. Trots att Dinamo Tbilisi gjorde 70 mål på 30 matcher, vann WIT Georgia ligan tack vare en stensäker defensiven, även om Dinamo fick lite revansch när de vann cupen. Jumbon Borjomi hade -64 i målskillnad och 13 poäng när säsongen var slut - Örgryteklass på det laget.

Del 2: 17 straffomgångar i cupfinalen, en svensk skyttekung och vem vill inte veta vilka som vann den maltesiska cupen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar