11 maj 2009

Årtiondets ångestmatch

Det var som att höra San Siro en Champions League-kväll. Newcastlefansen kan omöjligt ha upplevt en sån här själsfrid på hela 2000-talet. Efter att Lövenkrands kliniskt skjutit in 3-1 med bara några minuter kvar av nordöstderbyt mellan Newcastle och Middlesbrough, så flyger St. James's Park.

Första halvlek var relativt jämn, och resultatet 1-1 kändes rättvist. I andra tog Newcastles rutin - och en svartvit läktararmé - överhanden. Shearer bytte ut en osynlig Owen och satte in Obafemi Martins. Redan de gamla Interfansen visste att regeln "No Oba, no party" gällde, och om Newcastle inte insett det redan lär de veta det nu. En minut var han på planen, Oba-Oba, och sen hade han skjutit Newcastle bort från lågorna, upp mot den stjärnfyllda natthimlen, ovanför nedflyttningsstrecket.

Peter Lövenkrands kom i januari till Newcastle från Schalke. När dansken lirade i Glasgow Rangers var hans tröja en av de mest sålda i världen från officiella shoppar. Nu - som sagt - befinner han sig i Newcastle. Ikväll bytte han av Jonas Gutierrez, argentinsk landslagsman i den 65 minuten. I 20 minuter uträttade han ingenting, sen satte han livsavgörande 3-1. Jonas må vara utvald av Maradona, men än så länge har han inte gjort ett enda mål för Newcastle. Det har Peter Lövenkrands.

Det tredje bytet Shearer nyttjade bestod i att byta ut Mark Viduka och sätta in Andy Carroll. Av det jag sett av gamla Tipsextramatcher på leriga planer och armarna-i-vädret-målgester, så kan jag bara anta Andy Carroll är en fotbollsspelare från sjuttiotalet som på något sätt fått tag i en tidsmaskin och åkt trettio år framåt i tiden för att se hur en gammal hederlig centertank skulle klara sig i framtidens fotboll. Svaret är: inte alls.

En annan viktig fråga är: räckte det här för Newcastle? Har man det självförtroende som krävs för att jobba till sig en seger till och stanna i PL? Och: kan Boro resa sig?

Årtiondets ångestmatch slutade hur som helst med årtiondets atmosfär på St. James's Park.

/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar