22 maj 2009

La Palermo in vantaggio

Davide Ballardini. Och en bild säger mer än tusen ord.
Bild: Sport.it.


Bloggen smyg-följer upp inlägget som handlade om säsongsavslutningen i Serie A, med inriktning på lagen som låg bäst till för att knipa de två Europa League-platserna, genom att göra ytterligare en avgränsning och helt och hållet lyfta fram Palermo för ett litet ögonblick.

Palermo är nämligen lite av en favorit här på J&J, mycket tack vare sina fantastiska rosa tröjor, men också för att Sicilien är Europas mest fascinerande område. Och att man har en klubbpresident som är komplett galen.

Men ni vet redan det mesta om Maurizio Zamparini, presidenten som på frågan "Kommer du att sparka Guidolin?" svarade "Jag vet inte än, men kanske efter att jag har ätit upp den här glassen." Och presidenten som faktiskt sparkat, och återanställt, Francesco Guidolin 4 gånger.

Men Zamparini och hela Palermo verkar nu ha hittat en tränare som kan ta laget tillbaka till toppen. Bakom de stekheta solglasögonen på Davide Ballardini döljer sig en fotbollshjärna som fått rosanero att spela ett snabbt, vägvinnande - nästan engelskt - underhållande spel. På hemmaplan i alla fall, som det brukar vara i de mer sydliga länderna (spana bara in hemma- och bortastatistiken för lagen i den Bosnien & Herzegovinska ligan).

De två senaste hemmamatcherna har varit rena propagandafotbollen, och efter just segern mot Europa-kandidaten Cagliari gjorde undertecknad bedömningen att Palermo kommer att snuva självaste Roma på den sista Europa League-platsen, med tanke på det något lättare spelschemat.

Men vad gör då Palermo så likeable? Jo, de har:
  • Fabrizio Miccoli, trequartistan/anfallaren vars talang är så stor att han kan lira i Serie A med begynnande bilringar.
  • Nämnde tränaren Davide Ballardini, absolut stenhård look och efter att ha dragit ned Cagliaris Matheu vid sidlinjen (ja, det är som det låter) i ö-derbyt och därefter så klart blivit uppvisad på läktaren är han min nya favorit i Italien. Han har hela registret av kunnande och personlighet, och ryktas nu ta över Milan efter Ancelotti, men detta har dementerats av Zamparini.
  • Simon Kjaer, dansk tonårig mittback som gått rakt in i ett Serie A-lags backlinje, gör sköter det hela med bravur. Lutar åt Milan nästa, särskilt troligt är det om Ballardini gör resan till Lombartiet.
  • Renzo Barbera, även känd som La Favorita, den oerhört vackert belägna arenan som alltid håller med god stämning på matchdag.
  • Och sist men inte minst måste ju bara de rosa tröjorna nämnas. Fantastiskt väl avvägd rosa ton, tillsammans med svart och vitt. Grande.

På söndag spelar Roma bortamatch mot AC Milan. Paolo Maldini gör sin allra sista match på San Siro. Man kommer inte tillåtas att vinna den matchen. Palermo å sin sida möter Atalanta, som inte har någonting alls att spela för, och nu lär Siciliens rosa lag ta sig i kragen och vinna sin fjärde bortamatch för säsongen, för man har världens chans till en plats ute i Europa till hösten.

/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar