06 maj 2009

En tysk tysk Schalkes nya tränare

Före detta landslagsstjärna, ölreklamskändis tillsammans med Bruce Willis, Bundesligaledare med ett tänkt mittenlag - men nu ny tränare för Schalke. Bild: CBC.ca

Nej, det är inte fel i rubriken. En tysk som vet hur man beter sig tyskt, Felix Magath, är mitt uppe i att försöka vinna Bundesliga med Wolfsburg, men efter de fyra sista omgångarna är färdigspelade kommer han bli ny tränare för Schalke 04, som sparkade managern Andreas Müller och tränaren Fred Rutten för någon månad sedan. Sedan dess har Mike Büskens skött tränarjobbet galant, men Schalke valde att satsa på rutin framför ungdomlig entusiasm och skriver ett fyraårskontrakt med Magath, som får jobba som både manager (dvs. typ sportchef) och tränare i Schalke från och med den 1:a juli 2009 till och med 30:e juni 2013.

Nu hoppas Schalke få lite kontinuitet, men det lär ta ett tag. Magath brukar oftast kräva maximalt av sina spelare, och om de så bara spelar på 98% av sina förmåga få de lämna direkt. Räkna med en rejäl ruljans på spelarmaterialet i sommar. Spelare som Vicente Sanchez, Albert Streit, Carlos Grossmüller, Gerald Asamoah, Orlando Engelaar, Ivan Rakitic, Rafinha med flera kommer troligen få besked om att söka sig till andra klubbar. Det är väl inte jättehöga odds på att högerbacken Sascha Riether, en Magathfavorit med ett år kvar på kontraktet, anländer som ersättare till Rafinha då det snackats rätt mycket om honom tidigare, plus att Rafinha betett sig som ett as stundtals. Även en comeback av Robert Huth diskuteras, samt en ankomst av Wolfsburgs fantastiska brasse Grafite. Det skrivs även om Ivan Obolo från AIK, men ta det ryktet med en nypa salt.

Vad händer nu då? Jo, Wolfsburg leder ligan med tre poäng, det är fyra omgångar kvar och man har ett rätt svårt spelschema. Man har dock en fantastisk formkurva, med bara två poängtapp under hela 2009, samtidigt som Dzeko är i toppform. Schalke coachas utav Büskens resten av säsongen, men man har egentligen ingen chans att nå spel ens i UEFA-cupen tills nästa säsong. Det får blir ett uppbyggnadsår med Schalke.

Vad det gäller Felix Magath så har han nu tränat, håll i er nu, Hamburg, Stuttgart, Werder Bremen, Bayern Munchen, Wolfsburg och nu Schalke. Krydda detta med Frankfurt och Nürnberg och man får fram att tränare inte behöver ha klubbkänsla, de blir ändå omtyckta och får mängder med jobb!

Om det är fel att anställa en gammal storspelare som tränare? Ja säger vissa, nej säger en del statistik. Gör man en uträkning på de 25 största klubbarna i världen, och ser hur bra de presterat på 2000-talet beroende på vilka spelarmeriter deras tränare har, får man fram de här siffrorna.

"Stora spelare": 0,69 titlar/säsong
"Mellanspelare": 0,61 titlar/säsong
"Små spelare": 0,67 titlar/säsong

"Stora spelare": Tio landskamper eller fler.
"Mellanspelare": Spelare som spelat i högstadivisioner.
"Små spelare": Resten

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar