21 maj 2009

Englands otvivelaktigt bästa ungdomslag

Jay Emmanuel-Thomas - 18 bast och axelbredd som en rysk tungviktsboxare. Bild: Arsenal.com.

I en kombination av att Platinis 6+5-regel (klubbarna måste mönstra minst 6 spelare som är tillgängliga för ligans lands landslag år 2013) och att ligaspelet lutat neråt de senaste fem åren för det ungdomliga laget, så kan många säga att framtiden kanske ändå inte ser så ljus ut för Arsene Wengers livsverk Arsenal.
Ingenting vore mer felaktigt.

Nej, framtiden ser faktiskt extremt intressant ut om man har ett Arsenalhjärta. Dagens unga stjärnor må heta Fabregas, Song, Vela och Bendtner, med Gibbs och Walcott som två lysande undantag, men framtiden håller fish 'n' chips-slukande cockney-grabbar som drillats i Arsenals ungdomsanläggning Hale End sedan de var nio år unga.

Jack Wilshere, född 1 januari 1992, har redan hunnit göra flertalet framträdanden i a-laget, och benämningen "Englands Messi" är inte långt borta. Jack har figurerat i det u18-lag som imorgon kommer att inleda finalspel i FA Youth Cup mot Liverpool, en final som avgörs över två omgångar - en i London och en i Liverpool.

Engelska u18-serierna för de allra bästa lagen är uppdelade i 4 grupper om 10 lag. Vilken grupp man tillhör beror helt enkelt på lagets och stadens geografiska läge - precis som ungdomsfotboll ska vara. Men det förstår ju alla att det inte går att ta fram en enda segrare för hela England om det finns 4 olika serier. Därför tillkommer ett slutspel efter att serierna är färdigspelade, där ligasegrarna lottas mot varandra i semifinaler och vinnarna där går vidare till en final.

I år var Arsenals u18 klara segrare med fler omgångar kvar än man kan räkna på en hand. Men det i sig är inget unikt. Det fanns till och med lag med mer imponerande statistik. Manchester City, till exempel, gick igenom sin serie obesegrade (samma serie där nästa finalmptståndarna Liverpool kom 4:a, 28 poäng efter), och även Sunderland tog en förkrossande seger i sin norr-grupp. Det sista laget att vinna sin serie var Tottenham (that's right, en annan serie än Arsenal), men där var det desto jämnare.

Många kan ju nu hävda att Manchester City egentligen borde klassas som bäst i landet. Men... Det är här FA Youth Cup, samt slutspelet för att bestämma en total ligasegrare, kommer in i bilden. City förlorade totalt tre matcher på hela det här spelåret, alla cuper och slutspelsmatcher inräknade. Alla tre gångerna var det Arsenal som stod för motståndet. Young Guns slog Manchesters ljusblåa lag i FA Youth Cup-semin (två möten) samt serieslutspelet (ett möte), och i FA Academy League-finalen mötte man grannen Tottenham, som man på ett episkt sätt tidigare under säsongen skickat ur FA Youth Cup efter två sena mål på White Hart Lane som säkrade en 3-1-seger och avancemang till semin.

I ligafinalen vann man med 1-0, trots en man mindre, på WHL igen, och imorgon kan man ta ett första steg mot The Double. Spelarna som ska göra det för Gunners och de ni ska skriva upp i ett Wordpad-dokument och spara för framtida hak-tappning är:
  • Nämnde Jack Wilshere, att säga Englands Messi räcker gott och väl.
  • Jay Emmanuel-Thomas, stor som ett höghus, lagkapten, kan spela och har spelat på varenda plats på planen (förutom målvakt - vad jag vet) och dessutom gjort flest mål för reserverna och u18-laget kombinerat.
  • Henri Lansbury, offensiv mittfältare som allt för ofta spelas ur position till höger på mittfältet - han trivs bäst i mitten - och under våren provat på spel och gjort en del mål för L1-högflygande, laget med namnet, Scunthorpe.
  • Kyle Bartley, mittback som kom för något år sedan från Bolton men spelar Arsenalboll som om han aldrig gjort något annat. Stor, stark och ledare.
  • Emmanuel Frimpong, rivig innermittfltare som gärna lossar sin kanon till högerfot. Enorm potential.
  • Luke Freeman, ung anfallare/offensiv mittfältare som har en grym förmåga att komma i rätt positioner i straffområdet.
  • Benik Afobe, anfallare precis som Freeman och de två utgör inte sällan ett extremt giftigt anfallspar när det vankas match för u18-laget.

Sedan finns en drös lovande engelsmän till, men de för nöja sig med att bli namndroppade för tillfället bara: Sanchez Watt, Thomas Cruise, Luke Ayling och målisen James Shea. Utöver dessa engelsmän är defensiva mittfältaren/ytterbacken Francis Coquelin en av lagets allra mest lovande spelare, och detsamma gäller för hans landsman, den kvicke anfallaren Gilles Sunu.

Nåja, där får det vara stopp. Det finns flera spelare av lite äldre karaktär som jag skulle kunna nämna som framtida världsstjärnor, men det här inlägget skulle totalt tappa sitt momentum om jag bara fortsatte att radda upp namn. Så, räddas det som räddas kan. Imorgon spelar Arsenal u18 mot Liverpools u18 klockan 21.00 på Emiretes Stadium i det första av två finalmöten för att avgöra vilka som ska vinna FA Youth Cup. Setanta Sports kommer att sända matchen, så en stream lär inte vara helt omöjlig att hitta.

Och avsett hur det går så har Arsenal Englands bästa u18-lag.

/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar