23 maj 2009

An end has a start

Gissa vilka. Bild: Sport.ARD.

Åh Herre Gud, hur kunde detta hända?
Hur kan vi sitta här igen, en lördag i maj och det spelas ingen Premier League-fotboll? Ingen tjugo-och-trettio-match från Serie A?
Det är tecknet. Ligorna håller på att ta slut.

Men hav förtröstan! För det första så är ju de stora ligorna inte över än, även om många kommer att sitta där på måndag och undra vad fan man ska göra av helgen nu när favoritlaget gått på ledighet. Jag tänker och känner främst för er Premier League-galningar och ni Tyskland-fanatiker.

För så är det ju. FA-ligorna är redan färdigspelade, det återstår bara någon kvalmatch här och där (egentligen är det viktigare än så, men det återkommer vi om), och Premier League ger sin sista föreställning för säsongen på söndag. Stort drama i bottenstriden där. Hull, Newcastle och Sunderland på ett litet hörn, och Middlesbrough på ett ännu mindre, slåss för sina liv om två platser i PL till nästa säsong. För Boro är chansen högst teoretisk att man ska kunna klara sig kvar, och för Sunderland gäller samma sak, fast då med risken att åka ur.

16. Sunderland 36
17. Hull 35
-------------
18. Newcastle 34
19. Midlesbrough 32

Aston Villa - Newcastle
Hull - Manchester U
Sunderland - Chelsea
West Ham - Middlesbrough

Vad motståndarna har att spela för? Villa: ingenting. United: ingenting. Chelsea: ingenting. West Ham: Ueropa League-plats.
Förutom att West Ham har en plats bland internationell ära att kämpa för så ställs de nedflyttningshotade lagen helt enkelt bara mot tre riktigt bra lag som trots sin position att maktlöst inte kunna förändra sitt eget öde säkerligen kommer att ge i alla fall 99%. Villa vill avsluta vackert hemma, United kommer att ge hungriga reserver chansen, och Chelsea vill ge Hiddink ett värdigt slut på en fantastisk resa.

Med tanke på att bottenlagen (alla utom WBA, ironiskt nog) varit genomusla när det väl gäller här under de sista omgångarna så ska det mycket till för att vi ska kunna se något annat än Boro och Newcastle i The Championship nästa år. Newcastle har gjort tillräckligt många hjärnlösa tränarutnämningar och spelarköp de senaste åren för att inte förtjäna en plats bland den engelska eliten. Ett stålbad i CCC kan göra dem gott, och jag hoppas att de återvänder med något så unikt som en strategi. För Boro är det bara att kämpa på som man gjort, med egna talanger och Gareth Southgate vid rodret.

En till tungviktare som avslutas den här helgen, till och med idag lördag, är tyska Bundesliga. Wolfsburg, med världens hetaste anfallspar på topp i Dzeko och Grafite, har drömläge att kamma hem sin första titel någonsin då man går in i sista omgången med två poängs marginal ned till jagande Bayern München och Stuttgart, och tre poäng ned till Hertha Berlin.

1. Wolfsburg 66
2. Bayern München 64
3. Stuttgart 64
------------
4. Hertha Berlin 63

Bayern München - VfB Stuttgart
Karlsruher SC - Hertha Berlin
VfL Wolfsburg - Werder Bremen

Som ni ser väntar ett stekhett möte på Allianz Arena mellan Bayern och Stuttgart, medan Hertha ställs mot redan klara nedflyttade Karlsruher på bortaplan och Wolfsburg tar emot Uefacup-trötta Werder Bremen. Sen får vi inte glömma att detta också handlar om platser i Champions League. För det enda som är säkert för Wolfsburg är att man just spelar CL nästa år (både Bayern och Stuttgart kan ju inte ta tre poäng samtidigt), annars är det fältet helt öppet.

Den stora frågan: vill vi verkligen se Bayern München som ligasegrare igen? Det är förstås inte upp till oss att avgöra, men om jag själv får välja så ger jag gärna det tyska Mästarfatet till Felix Magath och hans sammansvetsade, anfallsglada Wolfsburg. Man har gjort flest mål i ligan med sina 75 baljor på 33 matcher, bara det är värt en egen pokal.

* * *

För att nämna ytterligare ett hett möte denna lördag så säger jag: Derby Valenciana. Villarreal tar emot Valencia på El Madrigal i en match som avgör vilket lag från Communitat Valencia som hänger på Atletico Madrid i striden om sista CL-platsen i Spanien.

Men vänta nu... samtidigt kan ju Bordeaux med lite tur säkra titeln i Ligue 1 när man tar emot Monaco hemma samtidigt som främste utmanaren Marseille möter Nancy borta. Vill man verkligen missa det?

Okej. Dags att konstatera: fotbollen lever i allra högsta grad. Det är bara att följa med och njuta, som vanligt.

/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar