04 maj 2009

Minst lika mycket UEFA

Palermo och Serie A är inte riktigt som andra lag och ligor.
Bild: det fattar ni.

Vem tar guldet? Ooh, vilka når Champions League? Jisses, vilka åker ur?!
Och ja, det är klart att kampen om Uefacupplatserna ägnas några meningar och tankar här och där, men i slutändan så finns det tre andra strider som är mer intressanta. I Italien är dock den där striden om platserna 5 och 6 större och mäktigare än på länge.

Eller egentligen är det bara en kamp om plats 6. Efter Genuaderbyt igår siktar Genoa snarare på Champions League än att behålla sin femteplats, då man bara ligger en poäng efter Fiorentina på fjärdeplatsen. Och se där, jag är redan inne på Champions League. Så svårt kan det vara.

Genoa, ja. Tack vare sin seger mot Sampdoria på söndagskvällen har man nu hela sju poäng ned till Roma som är närmast jagande lag. Med fyra matcher kvar och en morot, CL-spelet, så ska Genoa Cricket & Football Club, italiens äldsta fotbollsförening, inte ha några problem med att hålla undan.

Ah, vad fan. För enkelhetens skull gör vi så här:

5. Genoa 60 poäng
6. Roma 53
-------------
7. Palermo 52
8. Cagliari 49
9. Udinese 48

Vad gör egentligen Roma här nere, kan man fråga sig? Jo; total brist på disciplin, och Julio Baptista på planen. Sedan har man haft sin beskärda del skador också, men det är inget som ursäktar 52 insläppta mål på 34 matcher. Ironiskt nog höll man nollan i senaste matchen, mot Chievo, bara för att inte orka med ett segermål. Nej, Roma är på väg mot en riktigt katastrofal säsong. Här är vad som är kvar för dem.

Cagliari - AS Roma
AS Roma - Catania
AC Milan - AS Roma
AS Roma - Torino

Jo, genast ser vi en intressant match, när Cagliari tar emot giallorosso på Sardinien. Hemmalaget kan där krympa avståndet till bara 1 poäng, och med tanke på Cagliaris brakförlust mot Palermo i ö-derbyt kan jag bara tänka mig vilken revanschlusta som flyter i ådrorna inför nästa helg. Cagliari som för övrigt låg riktigt risigt till i serien under hösten, började helt plötsligt vinna och har bara med enstaka undantag inte slutat sedan dess. Man har gjort en Tottenham, fast mycket bättre. Och kvar att möta har man...

Cagliari - AS Roma
Reggina - Cagliari
Cagliari - Inter
Udinese - Cagliari

Sista omgången är intressant där. Cagliari mot ett annat lag som nyligen hittat vinnarformen igen, Udinese. I söndags piskade man Atalanta med 3-0, och innan det hade man faktiskt tre raka segrar. En imponerande rad av ett lag som likt Napoli flög rätt högt i början av säsongen, bara för att se motorerna stanna och falla handlöst nedåt genom tabellen. Men nu är man på gång igen alltså, utan någon (ironiskt nog) Uefacup att koncentrera sig på. Man gick ju så långt som kvartsfinal i årets upplaga, men där blev det stopp mot Werder Bremen. Udine riktar nu istället in sig på dessa matcher:

Lazio - Udinese
Udinese - AC Milan
Sampdoria - Udinese
Udinese - Cagliari

Udineses avslutning ser svår ut på pappret, men i verkligheten verkar både Lazio och Sampdoria vara mer fokuserade på Coppa Itala, där de båda lagen ju utgör finallagen i år. Vinnaren där belönas med... en plats i Uefacupen. Hur som helst, det kanske ser omöjligt ut för Udine att ta sig förbi alla lagen upp till sjätteplatsen, men man är i god form och möter till viss del lag som inte har någonting alls att spela för. Och nu är det bara ett lag kvar, nämligen Palermo, och deras spelschema har berikats med följande motståndare:

Siena - Palermo
Palermo - Lazio
Atalanta - Palermo
Palermo - Sampdoria

Klart enklast spelschema av de lag i samma tabellregion. Siena är så gott som klara för Serie A även nästa säsong, Lazio tänker på cupfinalen, Atalanta svävar omkring i ingenmansland och Sampdoria har även de halva foten i cupen redan. Stärkta med en fantastisk 5-1 seger mot Cagliari i förra omgången så ser Palermo ut som starkaste kandidaten till den sista Europaplatsen.

Att ge mig på att tippa matcherna tänker jag inte göra. Finns det något man lär sig efter att ha följt Serie A under 2000-talet och läst om hur det var på 1900-talet, så är det att i slutet av säsongerna finns det bara några typer av lag som vinner matcher: de som kämpar om ligatiteln; de som vill hänga på ut i Champions League; och de som måste slåss med näbbar och klor för att hänga kvar. Och så de som försöker knipa platserna i Uefacupen (Eller UEFA Europa League som det kommer heta nästa år, läs mer på det ämnet en annan gång på den här bloggen) till nästa säsong.

/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar