04 maj 2009

De 24 hetaste sommartalangerna

Blir det Zlatan och Inter för Acquafresca? Bild: Theoffside.com

Året runt tisslas och tasslas det om talanger runt om i världen. Några av de talanger blir världsstjärnor, några rätt hyggliga spelare och andra avrundar sina karriärer i Bjusjö BK vid 23 års ålder. Det är inget fel med det, men de flesta spelarna vill nog till de största ligorna. Till sommaren är det som vanligt mycket snack om talanger som ska hit och dit, även om det saknas riktigt solklara övergångar, som t.ex. när Ribery slog igenom och alla storklubbar drog som jag vet inte vad för att få hans namnteckning. Det finns dock några spelare som sticker ut på ett positivt sätt, let's ranka dom.

1. Edin Dzeko, Wolfsburg
Ingen närmare presentation behövs - Edin Dzeko är Europas just nu hetaste talang, och även om Wolfsburg har pengar kan det inte få Dzeko att stanna. Kan gå till en av de största klubbarna direkt.

2. Miguel Veloso, Sporting Lissabon
Har haft en floppsäsong bakom sig i Sporting, ett Sporting som förutom Naniaffären för ett par år sedan faktiskt inte sålt något spelare för en riktigt hög summa sedan Ronaldos flytt -03. Veloso eller Moutinho flyttar till sommaren, frågan är bara vem det blir? Veloso är billigare och det kan fälla avgörandet.

3. Marko Marin, Gladbach
Gladbach håller på att åka ur Bundesliga, och då Marin förra sommaren var extremt nära en plats i Tysklands EM-trupp känns det som att 2. Bundesliga inte lockar så särdeles mycket. Tar Bayern Munchen på sig de stora spenderarbyxorna måntro?

4. Yoann Gourcuff, Milan
Mittfältaren som kan hamna i princip varsomhelst i sommar, det är han som bestämmer om det blir Bordeaux, Milan eller någon annan klubb. Fotbollsälskarna hoppas att det blir en större liga än Ligue 1, det är en sak som är säker.

5. Keirrison, Coritiba
Brasiliens nya supertalang vann skytteligan i hemlandet och sådant uppmärksammas alltid i Europa. Det känns som att steget till ett mittenlag i Spanien eller någon liknande inte är jättelångt borta.

6. Mathias Zanka Jörgensen, FC Köpenhamn
Kanske överraskande att han är såhär högt upp, men "Zanka" är ordinarie i FC Köpenhamns backlinje i en ålder av 18 år och så sent som förra året räckte det att vara ordinarie i ett danskt lag för att direkt ta sig till de stora europeiska scenerna (Kjaer). Mittback som redan gjort A-landslagsdebut.

7. Mevlut Erding, Sochaux
En turk som bjuder på fin fotboll i ett nedflyttningshotat Sochaux. Bra med i både assist- och skytteligan och lär hamna i Marseille, Paris, Bordeaux eller liknande klubb.

8. Marek Hamsik, Napoli
Napoli har gjort en floppsäsong, men Hamsik är redo för de största scenerna. Både Inter, Juventus och Arsenal och säkert fler klubbar ligger i vassen och väntar på vad som kommer att ske med den unge slovaken.

9. Robert Acquafresca, Inter
Inter har Acquafrescas framtid i sina egna händer. Vill de behålla honom vill han säkert stanna, annars lär det bli huggsexa mellan de stora italienska lagen om vem som ska få njuta av Acquafrescas enorma målsinne Trezeguets perfekta efterträdare?

10. Aiden McGready, Celtic
En spelare man ofta glömmer bort då han lirar i en mindre liga, men han är en av Europas mer talangfulla mittfältare och kanske är han mogen att ta klivet till en större liga. Aston Villa känns som ett bra avstamp.

11. Douglas Costa, Gremio
Ytterligare en ung brasse som varenda storklubb känner till. Skrev dock nyligen på ett nytt kontrakt med Gremio, men det är bara en tidsfråga innan han byter kontinent.

12. Karim Benzema, Lyon
Blir nog svårlöst, därav den höga placeringen på den här listan. Vill han lämna och Lyon inte begär extremt sjuka summor är han toksäker etta på den här listan.

13. Ibrahim Afellay, PSV
Afellay har stannat något år för länge i Holland, det kan ha skadat hans karriär tillfälligt då han knappast lär gå till någon storklubb direkt. Hamburg?

14. Sofiane Feghouli, Grenoble
En afrikanskättad fransk mittfältare (vad annars?) som är riktigt intressant. Passningsskicklig men ändå inte för tunn, och så gott som samtliga Premier Leagueklubbar spanar in honom.

15. Fabiano Santacroce, Napoli
Se Hamsik, men Santacroce kan nog tänka sig att stanna någon säsong till.

16. Thomas Vermaelen, Ajax
Har ett par ordinarie säsonger i Ajax backlinje, och belgiska talanger är numera rätt eftertraktade.

17. Geromel, Köln
En doldis. Brassemittback som har gjort succé i Köln. Bra både med fötterna och huvudet, är smart, rätt stark och har bra ledaregenskaper. Komplett mittback, blir det Bayern Munchen eller La Liga?

18. Alexander Baumjohann, Gladbach
Gladbach åker som ovan nämnt troligen ur i år, och Baumjohann jagas av de stora tyska klubbarna. Släpptes för kaffepengar från Schalke för ett par år sedan, men har blommat ut rejält på sin kant.

19. Kevin Gameiro, Lorient
Lorients stora överraskning. Behöver bli en lite bättre målskytt, men är en av Ligue 1s bästa anfallare den här säsongen.

20. Alan Dzagoev, CSKA Moskva
Gjorde succé i UEFA-cupen och med tanke på ryssarnas framfart i fotbollsvärlden scoutar allt större klubbar den inhemska ligan.

21. Almen Abdi, Zurich
Mittfältare som gjort smått otroliga 18 mål den här säsongen. Schalke fegade ur när Zurich ville ha €0,5 miljoner mer förra sommaren, det ångrar man nog idag.

22. Armand Traore, Arsenal
Med Gibbs framfart som vänsterback i skadade Clichys frånvaro och Arshavins ankomst till mittfältet lär Armand Traore få vara nöjd om han ens når bänken i Arsenal kommande säsong. Ett nytt utlåningsår eller försäljning?

23. Hulk, Porto
Har blivit enormt uppförstorad i Sverige, men är ändå en rätt stor talang. Har många bra egenskaper - men måste jobba på målskyttet. Vill stanna i Porto, men ringer någon storklubb så...

24. Sebastian Bassong, Newcastle
Bassong kom som tänkt komplementsspelare i Newcastle backlinje (säger väl inte lite om hur usel folk trodde han var) till en av säsongens stora utropstecken. Vad händer om Newcastle åker ur?

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar