08 maj 2009

Historiens gång och nutidens kval

Det var stil på Prestons grabbar 1888. Bild: Wikipedia.

46 omgångar har spelats u den engelska näst högsta divisionen. Wolverhampton och Birmingham gick direkt upp till Premier League, medan kvalspel väntar för fyra nu ångestfyllda klubbar.

Preston, Sheffield United, Burnley och Reading. De är inte rankade, bara uppräknade. Har något av de lagen i PL att göra? Tja, klart är i alla fall att tre av de lagen har historia som de flesta klubbar bara kan drömma om.

I korta drag, off the top of my head:
  • Preston North End var en av de klubbar som var med och grundade the English Football League 1888. Och man gick och vann den första proffesionella fotbollsligan någonsin. Och man gjorde det utan att förlora en enda match. Det gick ett helt 1900-tal innan någon klubb hann upprepa samma sak.
  • Sheffield United är i sig ingen speciellt charmig klubb, men man kommer trots allt från Sheffield - staden där embryot till de fotbollsregler vi känner idag skapades. I staden finns, kanske needless to say, världens äldsta fotbollsklubb som inte hängde ihop med något universitet: Sheffield Football Club, helt enkelt.
  • Burnley var likt Preston en av de klubbar som utgjorde den första engelska ligan. Samma framgång som Preston hade man dock inte, utan slutade näst sist, och säsongen därpå inledde man med 17 raka utan vinst. Publiken på Turf Moore kan inte ha varit speciellt upprymda av hemmalagets spel. Imorgon lördag, 126 år efter att man först beträdde planen 1883, kan Burnley ta ett stort steg på vägen mot engelska högstaligan igen.
Och stackars Reading, då. Inte mycket till historia. Faktum är dock att man bildades redan 1871, men spelade inte top flight football förrän 2005. Och ärligt talat, i en tid av pengar, pengar och mer pengar och några horor och uppköpta klubbar vore det skönt med en släng historia i världens första liga.

/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar