06 maj 2009

Vad hände med... Corrado Grabbi?

O brother, where art thou? Bild: Corrieredellosport.it

Italienarna är experter på one-season-wonders och att floppa i de utländska ligorna, Corrado Grabbi är inte undantaget som bekräftar regeln. Född i Turin i mitten av 70-talet var steget till den gamla damen Juventus var inte speciellt långt, även om han tvingades till amatörklubben Sparta Novara ett år i början av 90-talet. Han kom dock tillbaka till Juventus, blev direkt uppflyttad till A-truppen och gjorde mål i sin A-lagsdebut redan som 17-åring, men det blev bara ytterligare en match i A-laget då jämngamla Del Piero började explodera i sin utveckling. Ett par lånesejourer i Lucchese och Chievo gjorde ingen skillnad för Grabbi, tiden i Chievo blev dessutom avbryten på grund av militärtjänst i 160 dagar, och då han tvingades operera om i princip hela benet samt bråkade med Moggi då denna ville att han skulle ha sin bror som agent istället trodde folk att hans karriär skulle vara över. Grabbi blommade dock ut rejält ett efter ett par år i Modena. Han var fortfarande Juventusägd, och de ville kalla tillbaka honom, men Grabbi ville inte tillbaka.

Ternana blev Ravenna som sedan blev Ternana igen. Han fick igång målskyttet rejält i de två klubbarna, så mycket att landslaget var nära, även om han bara spelade i Serie B. Graeme Souness är/var en av fotbollseuropas sämsta tränare alla kategorier, och när han köpte Grabbi för £6,75 miljoner till Blackburn var det som upplagt för megaflopp. Visst gjorde han ett fint arbete på plan, slet och visade fin attityd, men han var intei närheten av att vara en Premier Leaguespelare. Han gjorde en lånesejour i Messina som blev rätt framgångsrik, men när han återvände till England var han återigen totalt under isen. Blackburn sålde honom till Magnus Hedmans Ancona vintern 2003-2004, prislappen var okänd men inte var det några £6,75 miljoner iallafall.

Flopp i Ancona i Serie A följdes upp av en rätt bra säsong i Serie C1 med Genoa, men de ville inte behålla honom efter uppflyttningen till Serie B och ersatte honom och Milito med trion Figueroa, Sculli och Di Vaio. Arezzo plocka in honom för en billig peng, men inte heller där lyckades han. Efter ett nytt floppår, den här gången i schweiziska Bellinzona där han bildade anfallspar med supertalangen Russotto, valde han att lägga skorna på hyllan i somras, mest på grund av att ingen ville ha honom.

Maccarone, Ventola, Grabbi, Montella, Ambrosetti, Ambrosio, Lupoli, Dino Baggio, Bianchi, Corradi, Dalla Bona, Di Matteo, Ferrari, Taibi - Varför envisas Premier Leagueklubbarna att värva italienare? Det får bli dagens stora gåta.

Visste du att....
... med undantag för de tre åren i Ternana, Modena och Ravenna gjorde Grabbi 18 mål på 115 matcher?
... å andra sidan gjorde han 65 mål på 135 matcher under de tre åren?
... Grabbi faktiskt gjorde en landskamp för Italien?
... Blackburn betalade £1,7 miljoner + ett halvårs lön för varje mål Grabbi gjorde i England?
... Grabbi var ett av huvudvittnena i Calciopoli i och med hans konflikt med Moggi?

Det var allt om en av Premier Leagues sämsta värvningar genom tiderna.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar