28 augusti 2009

J&J tippar - CL-grupperna

Bild: Bundesliga.de

Så då var det lottat. Många fina, vackra, spännande, exalterande och fascinerande matcher att se fram emot. Eftersom vi är fotbollsnördar så kunde inte J&J låta bli att låta sitt fotbollssinne glida över de olika grupperna, och organisera dem efter hur vi tror att de slutar.
Som ni alla vet så är det de två första lagen som går vidare till åttondelsfinal. Då kör vi helt enkelt igång!


Grupp A

1. Juventus (Ita)
De av många tippade italienska ligasegrarna upplever en ny vår med ny tränare i form av Ciro Ferrara och nya spelare, så som Diego och Felipe Melo, och en nygammal vid namn Fabio Cannavaro. Juve har en gruvlig mix av rutin och entusiasm och finess och styrka. Det stora frågetecknet är om oprövade Ferrara får ordning på laget på direkten.

2. Bordeaux (Fra)
Girondins de Bordeaux imponerade stort när man tog hem Ligue 1 förra säsongen, och man har behållt växel fem i under sommaren och kört över allt motstånd under den här säsongens inledning. Framför allt Gourcuff och Chamakh ser till och med bättre ut i år. Tränaren, den gamle försvarsledaren, Laurent Blancs nästa utmaning stavas Europa.

3. Bayern München (Tys)
Bayern har öppnat Bundesliga katastrofalt, och har bara två poäng efter tre omgångar efter bland annat förlust mot nykomlingen FSV Mainz. Nu har man förvisso lagt vantarna på världens bästa ytter, Arjen Robben, men det är ju framför allt defensiven som varit lagets achilleus-häl. Bordeaux och Juventus känns en nivå hetare än FCB i år.

4. Maccabi Haifa (Isr)
Maccabi krossade Schweiziska supersatsningen FC Salzburg med totalt 5-1 för att nå gruppspelet, och svävar just nu på moln. Att man är stora underdogs i vilken grupp man än hade hamnat i är självklart, både för oss och för dem, men finns det ett lag i den här gruppen som kommer att ge 110% så är det israelerna. Speciellt hemma på Kiryat Eliezer blir man svåra att tas med.


Grupp B

1. Manchester United (Eng)
Förra årets finalist har så klart tappat Cristiano Ronaldo och ersatt honom med betydligt mer begränsade Antonio Valencia, men med Ronaldo ur bilden kan Sir Alex mer fokusera på att få Laget att fungera. United är som vanligt en av de stora favoriterna att ta hem CL, och även om det blir tre riktigt svettiga bortamatcher så lär man ta sig vidare som gruppetta.

2. Wolfsburg (Tys)
Dzeko-Grafite, känns det igen? Europas hetaste anfallspar förra säsongen är intakt, och även bosniska assistkungen Misimovic finns kvar i laget som på en högst charmerande sätt vann Bundesliga förra säsongen, och visst hänger man med i toppen även i år. Tampas nu med CSKA om avancemang, och jag tror att Wolfsburgs succésaga fortsätter, även om Magath är borta.

3. CSKA Moskva (Rys)
Röda arméns lag är nu för tiden inte ens störst i Moskva. I ligaspelet, som man är mitt uppe i, har man tappat störande många poäng på hemmaplan, och i dagsläget ligger man trea efter nitton omgångar, 7 poäng från toppen. Men med åren har man hunnit samla på sig en hel del Europa-rutin, och Vagner Love är brasiliansk landslagsklass. Men återigen ser det ut att bli respass i gruppspelet.

4. Besiktas (Tur)
"Istanbuls tredjelag" utnyttjade att Fener och Gala inte riktigt visste vad de sysslade med förra säsongen, och efter en lång strid mot den stora överraskningen, Sivasspor, stod Besiktas som segrare av den turkiska ligan. Dock, om man ska tro de övriga turkiska lagens insatser i Europacupspelen så här långt, så kommer Besiktas inte att ha mycket att sätta emot i den här gruppen.


Grupp C

1. Real Madrid (Spa)
Real Madrids sanslösa miljardbygge lär inte hålla hela säsongen i La Liga, och inte heller ändra fram till CL-vinst, men i gruppspelet är vissa spelares kvalitet i kombination med motivationen som kommer av CL-hymnen för stor för att negligeras.

2. AC Milan (Ita)
Vad ska det bli av AC Milan? Leonardos lag inledde med seger mot Siena, och precis som Real Madrid blir man svårslagna i CL. Med Nesta tillbaka i backlinjen tillsammans med nye Tiago Silva så har man en riktigt centrallås i år i alla fall. För övrigt må Milan ha en oprövad tränare, men truppen bara flödar över av CL-rutin.

3. Marseille (Fra)
Kontinentens Palermo rent stadsmässigt (typ) lever med sitt fotbollslag. Marseille följer upp sin fina fjolårssäsong med att hänga med i toppen i år också, främst tack vare ett starkt försvar som förstärkts med Gabriel Heinze till den här säsongen. Troligtvis kan man starkt hota Milan när det kommer till avancemang.

4. FC Zürich (Sch)
Ett av få lag i årets CL-upplaga med svenskintresse. Dusan Djuric gjorde en grym match i returen när Zürich slog ut lettländska (!) Ventspils i sista utslagningsomgången. Sedan ska inte Andrés Vasquez glömmas heller, fast han är lite längre från startelvan. Zürich har dock inte öppnat ligaspelet överdrivet imponerande, men ligger ändå på en tredje plats där. CL blir en kul erfarenhet, men man kommer inte ha mycket att hämta i den här gruppen.


Grupp D

1. Chelsea (Eng)
Chelsea ser precis likadant ut som de senaste åren. Många, många stora namn, men ett spel som inte är speciellt imponerande. Till slut vinner man ändå på ett Lampard-skott eller ett Drogba-genombrott. Men likförbannat är en seger en seger. Och Chelsea tar trots allt väldigt många sådana. Och försvarsspelet är allt som oftast top notch. Otroligt nära final förra året.

2. Atletico Madrid (Spa)
Kun Agüero och Diego Forlan är ett gruvligt anfallspar. Det kommer man långt på. I övrigt har Atleti gjort en rätt bra Silly Season, och nye målvakten Asenjo visade vid U21-EM att han är redo för stora utmaningar redan nu. Madrid ser farliga ut.

3. Porto (Por)
Har tappat den store målskytten Lisandro Lopez och vänsterbackskometen Aly Cissokho till Lyon, och den store spelfördelaren Lucho Gonzalez till Marseille. Tre tongivande spelare som man inte bara ersätter hux flux. Ett lag som Porto bygger sina Europa-framgångar på ett samspelt, skickligt lag. Nu får man det onekligen svårt.

4. APOEL (Cyp)
Lilla Cypern fortsätter att producera Champions League-lag. Näst ut efter Anorthosis är APOEL Nicosia, med polska anfallaren Marcin Zewlakow i spetsen. Man tog sig vidare genom att slå ut FC Köpenhamn inför en fanatisk hemmapublik. Kan man göra hälften så bra ifrån sig som Anorthosis gjorde förra säsongen så kommer man undan med klart godkänt.


Grupp E

1. Fiorentina (Ita)
Prandelli fortsätter att finsnickra på sitt långtidsprojekt. Det ser inte alltid så sexigt ut, men det fungerar. Nu har visserligen Melo försvunnit och Zanetti är inte en lika bra fotbollspelare, men kan bli minst lika nyttig. Vargas på vänsterkanten kan bli enormt intressant att kolla in.

2. Liverpool (Eng)
Det blir ett baksmälleår för Pool, som inte imponerat under sommarens transferfönster. Lucas är en totalt värdelös startspelare som inte hade platsat i speciellt många Premier League-klubbar samtidigt som spelare som Dossena, Babel och Voronin troligen kan få mycket speltid den här säsongen. Varför envisas Rafa med att använda medelmåttor?

3. Lyon (Fra)
Lyon borde lära sig att man bygger lag bakifrån, från mittfältet och framåt. Nu är visserligen Cissokho, Bastos och Lisandro Lopez rätt spännande värvningar, men fortfarande finns spelare som ex. Boumsong i startelvan. Lyon har dessutom haft svårt ute i Europa under åren, och det finns inte mycket som säger att det skulle förändrats till det här året.

4. Debreceni (Ung)
Champions League-gruppspelets sämsta lag, utan tvekan. Visst är Rudolf en rätt okey anfallare, men vad Debreceni gör i gruppspelet är egentligen ingen som vet. Här skulle ju Kalmar FF varit istället...


Grupp F

1. Barcelona (Spa)
Ett närmast komplett lag. Nu har man införskaffat en hygglig vänsterback samtidigt som Zlatan bidrar med tyngden framåt som saknats sedan Kluiverts glansdagar. Frågan är vad Barcelona saknar i truppen överhuvudtaget? Kanske ytterligare någon mittback av högsta klass, men den nya ukrainaren kan nog överraska. Det är några spännande talanger på väg uppåt också, som Thiago och Pedro.

2. Internazionale (Ita)
Dom är varken bättre eller sämre än ifjol. Eto'o + Sneijder = Zlatan, ungefär. Det känns väldigt uttjatat, men Inters tempofattig fotboll med spelare som Quaresma, Zanetti, Vieira med flera håller inte för europeisk toppfotboll, och inte kan väl Julio Ceasar rädda laget ytterligare ett år?

3. Rubin Kazan (Rys)
Det kryllar av intressanta, kvalitetsfyllda spelare i Rubin Kazans trupp. Laget är den kanske mest underskattade öststatsklubben för tillfället, och laget går fram som en ångvält i ligan även det här året. Argentinska Alejandro Dominguez har fått en nytändning sedan floppen i Zenit, och är intressant. Även den gamla Tottenhamfloppen (finns det något annat?) Rebrov spelar här, tillsammans med Sydafrikas krossbollsspecialist Sibaya.

4. Dynamo Kiev (Ukr)
Dynamo är absolut inte något dåligt lag, exempelvis håller mittbacken Diakathe betydligt högre klass än den som den ukrainska ligan bjuder på, men gruppen är helt enkelt för svår.

Grupp G


1. Sevilla (Spa)
Endast den lojala bänkvärmaren Maresca har lämnat truppen, och tre bra spelare (Zokoras fotbollsstatus kan visserligen diskuteras) har anlänt. Laget besitter en bred trupp som lär klara av det hårda matchandet, och anfallsuppsättningen känns fruktansvärt spännande; Negredo och Luis Fabiano som målskyttarna, Kanoute som bemästrar det mesta, Koné som löparen och Chevanton som bara gör snygga mål, klubbens svar på Quagliarella. Vem är nästa talang att ploppa upp?

2. VfB Stuttgart (Tys)
Stuttgart har inte alls utnyttjat de pengarna man fick från Gomezförsäljningen. Pogrebnyak kan bli nyttig, men är ingen stjärna. Truppen är dock talangfull, och spelare som Träsch, Khedira, Tasci och Gebhart kollas säkerligen in av större klubbar. Den numera tyska landslagsanfallaren Cacau river sönder myten att alla brassar är småfeta och tekniska, ty han springer som en dåre men inte alltid är vän med bollen.

3. Rangers (Sko)
Skotsk fotboll fortsätter att tappa i kvalitet. Ligan hade sina glansdagar under svenskarnas tid i Celtic, med en UEFA-cupfinal som största framgång, men sedan dess har värvningarna mest kommit från lag i de lägre engelska divisionerna och prissummorna för de sålda spelarna till utlandet har inte varit höga. Rangers har sålt Ferguson under sommaren, samtidigt som inte en enda spelare har tillkommit. Snart är den skotska ligan i klass med Allsvenskan.

4. Unirea Uriziceni (Rum)
Vilka är det här? Det enda jag vet är att den gamle FM-profilen Bogdan Stancu lirade här, men nuförtiden innehar man en profilfattig och åldersdigen trupp. Efter fjolårets storsatsning, som lyckades, har pengarna slutat att rulla in, och CL-satsningen har uteblivit. Svag start på ligasäsongen.


Grupp H

1. Arsenal (Eng)
Is this the year? Arsenal har fortsatt att agera klokt under transfermarknaden, med Vermaelen som kan bli den nya Vidic, fast med ett mer positivt utseende. Frågan är vad som händer när frenesin i spelet försvinner runt jul som den brukar göra - har laget blivit tillräckligt starkt för att ändå vinna trots svagare spel, eller behövs det något år till?

2. Standard Liege (Bel)
Standard är den starkaste kandidaten till att vara årets skrällgäng i Champions League. Offensiven känns spännande, och kan defensiven klicka är laget solklar tvåa i gruppen. Alla pratar om Defour och Witsel, men spana in Jovanovic istället.

3. Olympiakos (Gre)
Olympiakos fortsätter sin satsning mot att bli ett permanent CL-gruppspels-lag, och värvningarna i år är bra och fyllda med rutin från de stora matcherna. Dock har laget sina svagheter, och när ska den 52-åriga målvakten Nikopolidis ersättas med en riktig keeper?

4. AZ 67 (Hol)
Tappet av de Zeeuw är riktigt, riktigt tungt, och det är ingen spelare man ersätter med Wernbloom direkt. Laget kan ta en poäng här och där i gruppen, men defensiven håller inte - precis som fallet brukar vara med holländska lag, PSV undantaget.

/J&J

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar