17 augusti 2009

Tivoliboken, kapitel ett: SCHEISSE!


Allting var upplagt för en riktigt fin kväll för Alemannia Aachen i hemmapremiären i 2. Bundesliga. Laget fick 1-1 borta mot Karlsruhe, nedflyttade från Bundesliga, i premiären och idag var det dags att inviga den nya arenan Tivoli i en match mot det ultimata kultlaget St. Pauli. Om ni tänker "Men hette inte deras gamla arena Tivoli?" är svaret ja, i Aachen var man dock inte tillräckligt kreativa för att ge den nya arenan något nytt namn utan tog bara namnet från den gamla arenan. Nåväl, den nya Tivoli är en mycket modern arena som tar nästan 33 000 åskådare, inte illa för en klubb i 2. Bundesliga. Aachen är annars en stad inte långt ifrån det fotbollsgalna Ruhrområdet, och det märks. Fansen var idag helt galna, arenan var slutsåld och de 1500 St. Paulifansen försvann i det gulsvarta havet av Aachenfans. Till en början iallafall...

Matchens första 20 minuter bjöd på jämnt spel, Aachen hade en fin chans att ta ledningen när den gamla Middlesbroughspelaren Nemeth fick nicka helt ostört i straffområdet, men Hain i St. Paulimålet, som förövrigt ser ut att vara runt 50 år, gjorde en reflexräddning. Det syntes dock att Aachen slutade fyra i ligan ifjol och att St. Pauli hade tappat sin stjärna Trojan till Mainz under sommaren. Aachen kändes lite kraftfullare och lite bättre, men det var bara fram till att den gamle Marius Ebbers, som schasades bort från just Aachen förra året, gjorde 1-0 och 2-0 av bara farten till St. Paulis fördel. Takyi, inhämtad som Trojanersättare, gjorde comeback efter blott ett år i Fürth och inblandad i allting den här matchen, hade assist och hockeyassist till de första bägge målen innan han osjälviskt passade fram supertalangen Naki som satte 3-0 i öppet mål. Aachenfansen blev allt tystare, framförallt efter att Ebbers fixat en straff innan halvtidsvilan som Bruns satte elegant i krysset. 0-4 i premiären på den nya superarenan, och det var bara halvtid. Kanske inte den hemmapremiären den relativt orutinerade tränaren Jürgen Seeberger hade drömt glada drömmar om under natten.

I andra halvlek försökte verkligen Aachen att snygga till siffrorna, men kom inte längre än några halvtaskiga straffsituationer och ett par långskott som gick högt över. St. Pauli däremot, de kontrade sönder Aachen och Naki hade bland annat en boll i stolpens insida som skruvade sig ut från målet på ett mycket märkligt sätt. Inhoppande Hennings satte sedan 5-0 i slutskedet av matchen, då var Tivoli nästan tomt på åskådare med undantag för St. Paulifansen som sjöng som galningar. Visst var St. Pauli bra, man spelade effektivt och enkelt men man hade stor hjälp av Aachens försvar och då framförallt Olajengbesi, som dels var väldigt klumpig vid straffen och även 0-5 målet, där han först gör en bisarr rensning och sedan upphäver Hennings offside med flera meter.

Men St. Pauli har dock många bra spelare. Lehmann vinner bollar på mitten, och tro det eller ej, men han var faktiskt lagkapten för, just det, Aachen ifjol! Han lämnade dock på grund av dispyter med tränaren Seeberger. I övrigt var jag mest imponerad av den nya mittbacken från 1860 Munchen, Markus Thorandt, och den offensiva duon Takyi och Naki. Att Leverkusen släppte 20-åriga Naki för €250 000 i somras är helt absurt, och det kommer de få ångra en lång tid framöver. Takyi är så effektiv att han är varje tränarer dröm som släpande anfallare. Hans högerfot håller hög klass och fortsätter han såhär, kommer han lira i Bundesliga nästa säsong, antingen med St. Pauli eller någon annan klubb.

För Aachen skrivs ett nytt kapitel i Tivoliboken skrivs den 30:e augusti mot FSV Frankfurt, en vinst där är nog ett måste för att inte Seeberger ska gå samma väg som Norwichtränaren Gunn gjorde för någon vecka sedan...

Hemska scener avslutade dock kvällen. Under firandet efter slutsignalen ramlade ett St. Paulifan ned 10-12 meter, och läget är kritiskt. Sjukvårdare lyckades återuppliva honom innan han for till sjukhuset, och vi får för allt i världen hoppas att han tillfrisknar ordentligt.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar