09 augusti 2009

Plus till Frankrike

Fransmännen gillar att göra saker på sitt eget sätt. Bild: MannerOfSpeaking.

Så var den här. Eftersom jag spenderade stora delar av gårdagen på annat håll blev det här combacken. Eller comeback och comeback, det var helt enkelt dags för en ny säsong. Första dagen med fyra fem matcher på teven var här. Premiärhelg i Tyskland, premiärhelg i Frankrike, straffdrama på Nya Wembley och ångestderby i Stockholm. Är det inte detta man lever för, så säg?

Just nu ser jag Yoann Gourcuff leka med Lensbackar, ladda howitzern och skjuta 2-1 till Bordeaux, men det är inte det roligaste som händ i samband med den här matchen. Nej, kommentatorn var i första halvlek så vänlig att upplysa om två uppfriskande franska nyheter.

FFF, Fération Fracais de Football, har gjort vad fransmännen gör bäst och inför den här säsongen deklarerat att domarna kommer att strunta i FIFA-direktivet rörande bedömningen av handssituationer. Istället kommer följande att gälla i franskt ligaspel:
*Om en spelare håller armen intill kroppen och får bollen på armen, då bedöms det inte som hands.
*Om en spelare inte har armen till kroppen och bollen träffar armen, då bedöms det som hands.

Enkelt. Kan inte misstolkas. Allez la France.

Det andra: från och med säsongen 2009/2010 - den som nyss startat alltså - ska det vara tradition på öppningsdagen att vinnaren av Ligue 1 möter vinnaren av Ligue 2. Detta är måhända inte fullt lika revolutionerande som handsbestämmelsen, men det är skönt med ärlighet och öppna kort, istället för att man år efter år ska reta sig på att Manchester United kommer att få öppna Premier League mot ett riktigt brö-gäng, eller att Liverpool osannolikt ställs mot Tottenham på öppningsdagen.

Och på tal om Manchester United så förlorade ju de Community Shield mot Chelsea idag. Matchen avgjordes på straffar, och det var fjärde gången i rad (vad jag vet, kan vara en längre radda) som United i en straffsparksläggning fick skjuta mot sina egna fans.

Och i kontrast till det hämtar vi dagens mest otroliga från Bochum. Meine damen und herren;

Mimoun Azouagh i 51 minuten mot Mönchengladbach.



Mimoun Azouagh i 52 minuten mot Mönchengladbach.


Och medan Chamakh och Gourcuff sätter varsitt defileringsmål mot Lens på övertid sätter bloggen punkt för den här veckan.

/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar