31 augusti 2009

J&J tippar - EL-grupperna, del 2

EM-succén Libor Sionko drar ett tungt bloss, eller lass, i bottentippade FCK. Bild: Politiken.dk

Del ett brukar vanligtvis följas av del två, och så även den här gången. J&J har återigen gnuggat geniknölarna för att ta reda på vilka som klarar av gruppspelet i årets upplaga av Europa League. Vad mer att säga än; hell yeah baby, bring it on!


Grupp G


1. Villarreal (Spa)
Den spanska succé-klubben Villarreal har tappat sin tränare Pellegrini till Real Madrid. Men sen var det stopp. Spelare som Senna, Diego Lopez, Giuseppe Rossi, Santi Cazorla och Capdevila finns alla kvar i klubben. Faktum är att Villarreal kunnat behålla och förstärka precis som man vill. Nye tränaren Ernesto Valverde har gjort succé var han än tränat (cupen och ligan förra året med Olympiakos), och ska nu ta Villarreal mot den absoluta toppen. Extremt stark kandidat till att ta hem hela skiten.

2. Lazio (Ita)
Rom-klubben Lazio har även de gjort en hyfsad mercato. Tränarbyte även där, ut med Delio Rossi, som fick avsluta med att fälla glädjetårar över Lazios triumf i Italienska cupen, har ersatts med Davide Ballardini, en tränare som förespråkar fart och fläkt, något som lär passa Lazio bra. Vad som händer med Goran Pandev denna transferfönstrets sista dag återstår att se, men Zarate, Rocchi och Julio "Trädgårdsmästaren" Cruz är en respektabel anfallsuppsättning. Bakåt ser det sämre ut, men Lazio lär ta sig vidare från gruppspelet.

3. Levski Sofia (Bul)
Sofias andra lag man kan stoltsera med i Europa League. Levski är dessutom både historiskt och i modern tid Sofia och hela Bulgariens bästa lag, 6 ligatitlar på 2000-talet vittnar om detta, varav den seaste håvade man in förra säsongen. Men nu ska man klara sig utan oerhört rutinerade gamle landslagsanfallaren Georgi Ivanov, men än så länge verkar man inte ha några större problem. I ligaspelet är man bara en match mindre spelad från delad ligaledning. Levski blir att se upp med, men frågann är om inte Lazio och Villarreal blir för svåra.


4. FC Salzburg (Öst)
Red Bull Salzburg är ju egentligen deras namn. Men vi vet alla hur mycket UEFA tycker om stora reklam-pelare, så vi kallar de helt enkelt för Salzburg. Vad behöver man veta om detta lag då? Jo, eftersom Red Bull till och med köpt in sitt namn i klubben så har man stora summor pengar tillgängliga för spelarköp och löner. Större än en normal Schweizisk klubb i alla fall. Lite av dessa pengar har man lagt på att få Eddie Gustafsson till klubben. Man har dessutom gjort honom till kapten. I JJ:s ögon är det en säker sista plats. Värt att nämna är att laget tränas av Huub Stevens, den gamle Schalke-Hertha-Köln-Roda-Hamburg-PSV-tränaren.


Grupp H

1. Fenerbahce (Tur)
Fener har öppnat den turkiska ligasäsongen på ett riktigt bra sätt. Full pott efter fyra omgångar och stabila 10-2 i målskillnad. Lagets nye tränare efter att Luis Aragones fått gå är rutinerade tysken Cristoph Daum, och laget är fyllt av väldigt bra spelare, så som bortglömde Emre, kaptenen Alex och de sydamerikanska backarna Lugano och Roberto Carlos, förstås. Fenerbahce lär aspirera på en plats rätt långt in i turneringen.

2. Steaua Bukarest (Rum)
Steaua har deltagit i Europa-spel de senaste åren, däremot har man inte vunnit ligan sedan 2006. Nye tränaren Cristiano Bergondi, gammal Lazio-spelare, ska ändra på detta med ett 4-4-2 och som vanligt när det gäller Steaua, inhemska talanger. Steaua har vad som krävs för att ta sig vidare.

3. FC Twente (Hol)
Stephen McClarens gäng föll i allra sista sekunden av CL-kvalmötena med Sporting Lissabon, och fick kvala vidare in till EL. Och till slut hamnade ju även Sporting i den här turneringen. Men hur som helst, Twente kan definitivt mäta sig med flera CL-lag och lär ge Steaua en enormt tuff match om andraplatsen.

4. FC Sheriff (Mol)
Moldaviens bidrag till de stora Europeiska cuperna. Var aldrig nära att slå ut Zürich i CL-kvalet och riskerar att bli slagpåse i grupp H. Det kunde dock varit värre, och Sheriff lär göra sitt bästa för att ta så många poäng som möjligt. Och eftersom moldavisk fotboll inte är något vidare så består laget till stor del av lite brassar, portugiser, ukrainare, ryssar och en och annan vitryss, precis som lagets tränare, Leonid Koutchouk.


Grupp I

1. Benfica (Por)
Klasslag från Portugal som lär gå långt. Nuno Gomes, Pablo Aimar, David Luiz, Quim, Javi Garcia, Ramires och så Barcelona-lånet Keirrison. För att nämna några. Man spelar sina matcher på enorma Stadio da Luz (65 647 åskådare (även originalet för alla nya fotbollsarenor)), och inför varje match flyger en livs levande örn (klubbens symbol) från ena läktarsidan till den andra.

2. Everton (Eng)
Engelska lag har haft det förvånansvärt svårt i Uefacupen de senaste åren, med tanke på att många benämner Premier League som världens bästa liga. Och lägger man då till Evertons katastrofala inledning på säsongen så borde de inte kunna ta sig vidare från den här väldigt tuffa gruppen. Men David Moyes behövde bara bli av med Joleon Lescott för att kunna börja vinna igen, och när Arteta är tillbaka i spel igen blir Everton betydligt farligare.

3. AEK Aten (Gre)
Grekerna från huvudstaden gör definitivt anspråk på en av de platser som tar en vidare till slutspelet, men Everton och Benfica har något bättre trupper för att klara sig. Men AEK har Daniel Majstorovic. Den svenske mittbacksresen är vice-kapten i klubben bildar ett respektingivande mittbackspar tillsammans med portugisiske Geraldo Alves. Men ja, det är nivån på namnkunnigheten i AEK. Och just AEK. Vad står det för egentligen? Jo: Athlitiki Enosis Konstantinoupoleos. Atletiska Föreningen Konstantinopel. Istanbul, alltså. Laget bildades av grekiska flyktingar som flytt Istanbul under det turk-grekiska kriget 1919-1922.

4. BATE Borisov (Vit)
BATE överraskade hela världen genom att vara en riktig nagel i ögat på bland annat Juventus, Real madrid och Zenit under förra säsongens CL. Allt genom ett extremt väloljat lagbygge, ett lag som till stor del är intakt även i år. Och visst leder man den långt gångna vitryska ligan i överlägsen stil. Även Bate lär vara med och nosa på plats nummer två. Detta är sannerligen ett riktigt getingbo.


Grupp J

1. Shakhtar (Ukr)
Fjolårets mästare må ha värvat tillbaka Julius Aghahowa blott två år efter Englandsflytten, men tappet av Chigrinskiy kommer bli mycket kännbart då den andra mittbacken Kuchers nuvarande kollega Ishchenko inte är i närheten av sin flyktade landsmans klass. Nåväl, i övrigt är laget i vanlig ordning kvalitetsfyllt å det grövsta, och kanske vi lär känna någon ny trevlig bekantskap i år, Gladkiy eller Luis Fabiano kanske?

2. Toulouse (Fra)
Smarthet är ett ord som kan användas för att beskriva Toulouses sommarhandlande. Carrasso ersattes med en ungefär lika duglig målvakt i form av Yohann Pele, samtidigt som man tjänade €8 miljoner på affären, och Machado kan bli oerhört nyttig på mittfältet samtidigt som flera andra unga spelare har anlänt. Mathieu gick visserligen gratis till Valencia och den naturliga ersättaren Ilunga stannar kvar i West Ham, men laget ser ut att få behålla Gignac, Sissoko och Didot, det kan bli oerhört viktigt i slutändan. Laget har dock börjat säsongen ojämnt och varvat bra segrar med knappa förluster.

3. Partizan (Ser)
Det pratas om att Lotthar Matthäus ska återvända till Partizan för att återigen bli tränare där, låt oss hoppas att detta inte sker. Jankovics mannar förlorade visserligen CL-kvalet mot APOEL Nikosia, men laget besitter en grym grundpotential. De gamla återvändarna i mittbacksparet, Gavrancic och Krstajic (som var ungefär 57 år gammal senast jag kollade), håller väldigt hög europeisk standard, och trots förlusterna av Juca, Sikimic och Obradovic finns det en hel del klass kvar (spana in Diarra och Moreira). Unge Ljajic drar till Manchester United i vinter. Stark utmanare till andraplatsen.

4. Club Brugge (Bel)
Med undantag för tappet av Kruska till Cottbus, känns laget bättre på de flesta positioner i år jämfört med ifjol. Kouemaha gjorde en intressant debutsäsong i Duisburg i fjol, och kan bli en attraktion även i den belgiska ligan, frågan är om han petar Sonck och Akpala direkt. Ett målglatt gäng vars defensiv kan svaja lite, trots landslagsmålvakten Stijnen, man släppte bland annat in 50 mål förra säsongen, det var bara åtta lag i hela ligan som släppte in fler, och man hamnade hela 18 poäng från förstaplatsen.

Grupp K


1. PSV (Hol)
Den lagom småtråkiga Fred Rutten har satsat på rutin då de holländska klubbarna vägrar sälja sina talanger, in kommer Engelaar och Ooijer som nog kan göra ett gott jobb. Laget har dessutom inga kännbara spelarförluster, och har börjat säsongen rätt bra, trots att Isakson varit totalt värdelös. Dzsudzsák kommer snart spela i någon av de största klubbarna. Förstaplatsen känns säker.

2. CFR Cluj (Rum)
Man har visserligen tappat Alvaro Pereira till Porto, men har å andra sidan hämtat in några gubbar som ger klubben lite stabilitet samtidigt som man kan behålla trixigheten spelare som Dubarbier och Culio bjuder på. Man är dock inte lika starka som ifjol, och man kan likväl sluta sist i gruppen.

3. Sparta Prag (Tje)
Sparta har ett mycket spännande lagbygge, som både presterar fin fotboll nu och besitter framtida talang i massor. Berger, Blazek och Repka ger laget nödvändig rutin, men det är framförallt de unga spelarna man ska kolla in. Kadlec är bara 17 år, men kostade hela €0,5 miljoner att köpa förra sommaren. Kovba är en vitryss som många år agerat navet på Krylias mittfält, Prudnikov en rysk anfallare som jagats av halva fotbollseuropa och återvändande Kalouda, som floppat i CSKA Moskva, kan bli riktigt bra i framtiden. Laget har dock haft problem offensivt i början av säsongen, och saknar en målspruta.

4. FC Köpenhamn (Dan)
Ståle Solbakken har nu sin chans att lyckas ta FCK långt i en europeisk grupp, ty man hamnade i en av de svagaste EL-grupperna. Den tjeckiska duon Pospech och Sionko är egentligen för bra för klubben, och samma sak gäller med Cesar Santin, "Zanka" och N'Doye, men så länge de får behålla spelarna ska de verkligen inte klaga. Tyvärr tror jag inte att det räcker med att dammsuga Allsvenskan på deras bästa spelare för att vara framgångsrika ute i Europa, utan det blir en jumboplats. Det är något som saknas i laget...

Grupp L

1. Werder Bremen (Tys)
Har agerat smart på transfermarknaden, även om laget inte hade mått dåligt av någon kvalitetskick i form av ytterligare ett riktigt storköp. Schaaf brukar dock ha rätt bra koll på vad han håller på med. Nu när Diego lämnar är det mer en 4-5-1 istället för den speciella 4-4-2 med diamantmittfältet som var lite smått underlig. Pizarro på topp med Hunt, Marin och Özil bakom sig, det kan inte bli så mycket bättre inom tysk fotboll. Borowski är en rätt okey Baumannersättare. Bargfrede har hämtats upp från reservlaget och slåss redan om en startplats på mitten, håll ögonen på honom.

2. Nacional (Por)
Halva truppen full med brassar, inköpet av Amuneke, slagit ut Zenit ur kvalet, tokförlust mot Porto, tappet av Nene till Cagliari, sex portugiser i truppen, en arena som tar dryga fem tusen åskådare, Cristiano Ronaldos före detta klubb, första säsongen i högstaligan var i mitten på 90-talet... Jag vet inte vad jag ska tro, men dom låter minst sagt spännande!

3. Athletic Bilbao (Spa)
Klubben som sällan behöver någon närmare beskrivning. Man har fått behålla de spelarna man velat, trots storklubbarnas ryckningar i Llorente, Amorebieta och Martinez, samtidigt som några potentiella startspelare anlänt i form av Xabier Castillo och mannen med det underbara namnet Iñigo Díaz de Cerio, som dock åkte ut för ett otäckt benbrott tidigare i år. Trots lovorden; när man lånar in en mittback från Liverpools B-lag för att han ska agera startspelare, då vet man att det saknas ordentligt med kvalitet/bredd i defensiven...

4. Austria Wien (Öst)
Laget har tappat landslagsmittbacken Schiemer, men laget känns ändå rätt homogent. Okotie, Dragovic och Junuzovic lär man nog inte få behålla speciellt länge till om det går bra i Europa League, men då har man alltid den gamle Tottenhamliraren Acimovic, som verkligen kan göra helt sjuka distanskott, att luta sig tillbaka mot. Ta en titt på tuben får ni se på magi! Ett exempel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar