30 augusti 2009

J&J tippar - EL-grupperna, del 1

Två av Sveriges största fotbollsexporter någonsin; Roy Hodgson och Stefan Schwarz. Hur länge kan Roy ständigt överraska med Fulham innan verkligheten kommer ifatt? Bild: Sydsvenskan.

På allmän begäran (alla fina ord uppskattas, gott folk!) kommer här bloggens genomgång samt tippning av Europa League-grupperna. För att det inte ska bli för mycket för era hjärnor att ta in på en gång (känner på mig att CL-genomgången var i längsta laget) kommer vi att dela upp det hela i två omgångar. Det är ju trots allt 12 grupper vi har att jobba med nu. Så, här kommer de 6 första grupperna, och imorgon kväll läser ni om de 6 kvarvarande!

Grupp A

1. Ajax (Hol)
I normala fall unga Ajax har hämtat in rutin det här året i form av Pantelic, Atouba och De Zeeuw. De Zeeuw behövds verkligen på mittfältet, medan anfallet ser riktigt starkt ut i år med Luis Suarez, som var omänsklig i kvalet, i spetsen kryddat med nämnda Pantelic, Aissati och Sulejmani. Det finns även några holländska talanger att hålla ögonen på också, även om de inte är lika många och bra som de som brukar komma fram. Förstaplatsen är solklar.

2. Dinamo Zagreb (Kro)
Har börjat ligasäsongen på ett närmast perfekt sätt då man har full pott efter fyra omgångar, och bland annat vann med 5-0 senast. Laget är hur bra som helst offensivt; Mario Mandzukic är en av de mest intressanta anfallarna utanför de största europeiska ligorna. Frågan är om defensiven håller, även om Romameriterade Leandro Cufre är en fin förstärkning. Skrällvarning.

3. Anderlecht (Bel)
Anderlecht har valt att ta det lugnt under transferfönstret i sommar, trots att man inte vann ligaguldet förra säsongen. Belgisk fotboll känns rätt underlig, å ena sidan har man mängder med fina talanger, men klubblagen har svårt att prestera ute i Europa. Anderlecht har dock börjat säsongen bra, ja om man bortser från matcherna mot Lyon...

4. Timisoara (Rum)
Ett målsnålt lag, men extra betoning på lag. Man sålde nyligen Sverigebekantingen Kevin Amuneke till portugisiska Nacional, och nu känns Winston Parks från Costa Rica som den mest spännande spelaren, mest på grund av frisyren som är i världsklass, men även för att han gjort mängder med underliga klubbval, det fattas bara en sejour till Asien för att han ska ha ett riktigt elegant CV. Man gjorde flest mål i hela ligan ifjol, för att i år ha dalat rejält och varit riktigt målsnåla, trots att man fick behålla skyttekungen Bucur.

Grupp B

1. Valencia (Spa)
Valencia monterar ned sitt gamla storlag bit för bit, trots att man inte säljer speciellt många tongivande spelare (Albiol den enda de senaste åren). Tro det eller ej, men nyckelspelarna blir äldre för varje år som går, och ersättarna håller ingen högre kvalitet. Det känns som att trion Villa, Silva och Mata drar ett riktigt tungt lass den här säsongen, det var tur att ingen klubb fick tag i någon av dom, även om Pablo Hernandez är en hygglig joker.

2. Genoa (Ita)
Genoa fortsätter sin tradition att byta ut halva truppen inför varje säsong, men det verkar ju funka rätt okey. Det kryllar av intressanta spelare i laget, där Kharja kan bli nästa storklubbsförsäljning. Man vet dessutom att ett lag har en bra anfallsuppsättning när man har råd att låna ut Acquafresca - defensivt finns det inte heller något att klaga på. Kan verkligen utmana Valencia om förstaplatsen.

3. Lille (Fra)
Lille är alltid spännande, med spelare som både kan göra det lilla extra samt jobba stenhårt för laget. Man har börjat ligasäsongen lite trevande, och offensiven har inte riktigt kommit igång än, men min, JH, favorit Tulio de Melo kan nog göra underverk. JJs favorit i Lille, Landreau, är tyvärr långtidsskadad fram till januari, annars hade man kunnat slåss om andraplatsen i gruppen. Innermittfältet är däremot riktigt bra; Cabaye, Mavuba och Balmont. Inga kreativknippen, men knappt Spaniens innermittfält hade lyckats luckra upp den trion.

4. Slavia Prag (Tje)
Laget tappade ohyggligt viktiga Tavares till HSV i vintras, och frågan är om någon av de försenade ersättarna i form av Trapp, Tribula och Ragued kan ersätta honom redan nu. I övrigt är man tippade att bli tokjumbo, man hade riktigt otur med lottningen helt enkelt. Mittbacken Marek Suchy kan gå långt i framtiden, trots att han bara är 21 år har stora klubbar ryckt i honom länge. Gamle Vlcek är tillbaka efter sin andra misslyckade utlandssejour.

Grupp C


1. Hamburg (Tys)
Enligt många den rejäla utmanaren till Bayern Munchen till att vinna die Schale, och visst har man imponerat under sommarens värvningscirkus, där övermänskliga Ze Robert och trixiga Eljero Elia känns hetast. Lite frågetecken till målvakten Rost, samt om Rozehnal håller, men håller den defensiva centrallinjen god klass kan det mycket väl bli både Bundesligaguld så väl som Europe League-guld. Förstaplaceringen i den här gruppen är redan skriven i sten.

2. Celtic (Sko)
Visst är Tony Mowbray en bra tränare med en spännande och intelligent fotbollsfilosofi, men Celtic har en förbaskad tur att det inte finns några utmanare om andraplatsen, för annars hade man inte haft en suck. Frågan är om inte laget dessutom är lite lättlästa då det bara finns två anfallssätt; tjongbollar upp på en tung toppforward eller kantbollar ut till Maloney och McGeady som ska göra något på egen hand. I SPL funkar det, men inte ute i Europa.

3. Hapoel Tel-Aviv (Isr)
IFK Göteborgs övermän har en rätt okey chans att gå vidare om inte Celtic skärper sig, men det känns inte som att deras spelarmaterial räcker till, hur bra man än spelare som ett lag. Den brasilianska mittbacken Douglas kan gå till Freiburg under transferfönstrets sista timmar, gör han det lär laget absolut inte kunna utmana. Laget besitter dock ytterligare ett par intressanta killar, som FM-legenden Vincent Enyeama, den gamle Wimbledonspelaren Walid Badir samt supertalangen Samuel Yeboah.

4. Rapid Wien (Öst)
Den österrikiska fotbollen är fruktansvärt målglad, vilket även gäller för Rapid Wien som bland annat vunnit med 5-1 och 4-1 den här säsongen. Laget tappade dock Erwin Hoffer till Napoli under sommaren, och även om den dryga 2-metersmannen Stefan Maierhofer är duktig kan han inte ersätta alla Hoffers mål på egen hand. Trots pengarna man fått för Hoffer, Korkmaz (Frankfurt) och Bilic (Sporting Gijon) de senaste åren har man valt att inte hämtat in några enskilda spelare som ersättare, utan nöjt sig med att leta fynd. Man sätter tron till att någon ung kille, som exempelvis Jelavic eller Trimmel som tillsammans redan gjort fem mål i ligaspelet, kan få sitt genombrott under året. Laget besitter dock sex österrikiska landslagsmän, vilket vittnar om att det finns lite klass i laget. Svårbedömda.

Grupp D

1. Sporting CP (Por)
Den portugisiska storklubben var nära att nå Champions League, men föll i sista kvalomgången mot Fiorentina. Till skillnad från ligarivalen Porto så har man fått behålla sina största stjärnor (Veloso, Moutinho), och ser hungriga fram emot en ny säsong. Förra året samlade de på sig nödvändig erfarenhet (Bayern München...), och i årets Europa League kan nog purtugiserna ta sig längre än till åttondel.

2. Hertha Berlin (Tys)
Hertha har inlett säsongen knackigt, och ligger på nedflyttningsplats efter 4 omgångar. Och den stora frågan är förstås: betydde verkligen Voronin så mycket för Berlinklubben? Kanske, kanske inte, men Hertha gjorde en absolut toppsäsong 08/09, och att man var med och slogs om ligaguldet var det inte många som trodde innan säsongen. Dessutom är Bundesliga abnormt jämn. Och Hertha har trots allt fått behålla storstjärnan Kacar, så det är bara att vänta på att formen infinner sig igen.

3. Heerenveen (Hol)
Holländska ligan är gravt på dekis. Heerenveen är i alla fall en av de fyra klubbar (AZ, Groningen och Twente de tre övriga) som ingått en ohelig pakt med syfte att inte sälja spelare till PSV och Ajax, helt enkelt. Så nu hamnar de holländska talangerna i Tyskland istället. Nåväl, Heerenveen bjuder på svenskintresse i form av Kalmar-duon Patrik Ingelsten och Viktor Elm, två pjäser som båda deltar i a-laget allt som oftast. Men för att sammanfatta Heerenveen så säger jag helt enkelt att de holländska lagen lär göra rätt bra ifrån sig för att gå vidare.

4. FK Ventspils (Let)
Så. Sverige, Norge och Finland lyckades tillsammans inte producera ett enda EL(eller CL-för den delen)-lag. Så vad fan är grejen med att Lettland kan stoltsera med FK Ventspils i första upplagan av Europa League?! Jo, man lyckades tack vare mål på bortaplan ta sig förbi BATE i CL-kvalet, men åkte ut i sista kvalomgången mot FC Zürich. Så nu befinner man sig i EL. När jag går igenom deras trupp finner jag inte ett enda namn jag känner igen. Men kul för Lettland, och Ventspils lär ha skaffat sig ett IFK Göteborg-övertag för några år framöver.


Grupp E

1. AS Roma (Ita)
Roma är hur man än vänder och vrider på det ett lag med många bra spelare. Nu har man förvisso inlett Serie A med noll poäng, men motståndet har varit av svåraste karaktär. Men Roma, med Totti i spetsen, vet att man nu har en kanonchans att bärga en Europeisk titel. Se upp för Roma!

2. Fulham (Eng)
Fulham överraskade många när man förra året tog sig till Europaspel. Nu har man förstärkt på ett rätt bra sett och ser ut att vara rustat för både ligaspel och Europaspel. Dessutom har man Roy Hodgson som tränare, mannen som var med om att uppfinna 4-4-2. Som om inte Europas mest rutinerade tränare vore nog så har många av spelarna rutin från spel i Europa. Schwarzer, Duff och Murphy är redo att ta sin rutin och dela med sig av.

3. Basel (Sch)
Alexander Frei! Basel har gjort en finfin värvning inför den här säsongen. Frei är en målskytt av hyfsad klass som passar perfekt i underdog-lag. Behrang Safari! Svenska landslagets nästa vänsterback huserar förstås i FC Basel. Däremot har man öppnat Schweiziska Super League med 2 vinster, 3 oavgjorda och 3 förluster. Kanske lever man upp i Europaspelet?

4. CSKA Sofia (Bul)
Den bulgariska storklubben har 10-0 i målskillnad på de tre inledande seriematcherna. Man satsar hemvävt med en och annan portugistalande spelare, och tränas av den gamle bulgariske storspelaren Luboslav Penev. Det ser helt enkelt ut som det brukar göra i de syd-östeurpeiska länderna bland storlagen, och som vanligt kommer man nog att ta en hel del poäng på hemmaplan. Kan med rätt flyt ta sig vidare i den här väldigt jämna gruppen (efter Roma, förstås).


Grupp F


1. Panathinaikos (Gre)
Åttondelsfinal förra säsongen i Champions League, och man har inte blivit mycket sämre sedan dess. Laget är fullproppat med rutin och till den här säsongen har även den franska hårindustriglädjaren Djibril Cissé anlänt. Och Mattias Bjärsmyr, förstås! Micke Nilsson ut, och Bjärsmyr in. Svensk-balansen består. Och oavsett med eller utan svenskar så lär Henk ten Cates Panathinaikos ta sig en bra bit in i årets EL.

2. Galatasaray (Tur)
Gala hade en hård säsong ifjol och får nöja sig med att inte ens få kvala till CL i år. Istället tog man sig till EL med nye tränaren Frank Rijkaard, en man som tillsammans med ett gäng holländare vill göra bestående avtryck i Galatasaray - man har nämligen påbörjat en helrenovering av klubbens ungdomsakademi. Och vilka om inte holländare är tillåtna att göra något sådant? Hur som helst så verkar förra säsongens mediokra spel vara glömt. Efter tre omgångar leder man ligan och har gjort hela 11 mål.

3. Dinamo Bukarest (Rum)
Rumänien är på uppgång som fotbollsland, trots en hel del skumma affärer i korridorerna. Men man kan inte blunda för de fina resultat som rumänska klubblag presenterat i Europa de senaste åren. Dinamo Bukarest kan ståta med några Europabekantingar i form av Marius Niculea och Bogdan Lobont, dessutom tränas man av gamle italienska mittbacken Dario Bonetti (Roma, Milan, Samp, Juve som spelare bland annat), vilket kan vara en av anledningarna till att laget bara släppt in ett mål på de fem ligamatcher man spelat. Tricky motståndare för de flesta lagen.

4. Sturm Graz (Öst)
Sturm Graz knep fjärdeplatsen förra säsongen i Österrikiska Bundesliga, men har tagit sig ända till Europa Leagues gruppspel. Tränaren Franco Foda har av och an tränat a- och b-laget i Sturm Graz sedan 2001, och har full koll på sitt lag, även om man de senaste åren fått käkmpa i motvind i form av ekonomiska problem. En rolig detalj är att Fodas son Sandro finns med i a-truppen, men har talande nog nummer 29.

Imorgon fram emot kvällen bjuder vi på del två, håll tillgodo till dess!

/J&J

2 kommentarer:

  1. Keep up the good work grabbar! Sannerligen intressant läsning.

    /Kalle

    SvaraRadera
  2. Det tackar vi för, Kalle!

    /Författarna

    SvaraRadera