28 april 2009

Barcelona - Chesea: Kapitel III

Det är dags igen. Bild: Guardian.

Bort med Mourinho, och bort med Rijkaard. Men fotbollsvärlden fortsatte att snurra, och nu möts Chelsea och Barcelona i en utslagningsomgång av Champions League igen.

Vid sidan av sina mer episka möten med Liverpool har Chelsea utvecklat en nutida historik i CL även med Barcelona. När Chelsea stod på sin topp med Mourinho, och Barcelona fortfarande lät sig trollbindas av Ronaldinho, ställdes dessa två fotbollskontraster mot varandra fyra gånger på två säsonger.

Chelsea var en maskin som levde på ett cementsäkert försvar och blitzkrieg-offensiv där Lampards (långa och höga) djupledsbollar var avgörande. Barcelona å andra sidan hade sina Ronaldinhos och Decos och Xavis, och lekte fotboll på ett betydligt mer iögonfallande sätt. Eftersom båda lagen dessutom var så fantastiskt bra på just sin typ av fotboll blev dessa åttondelsfinaler extremt ovissa och jämna.

Och hur ser det ut idag? Det är inte mycket som har ändrats. Lampard slår fortfarande långbollar på snabba spelare medan Terry och Carvalho inte släpper förbi någon, och Barcelona bländar oss fortfarande med finlir och en oöverträffad målproduktion. Hiddinks Chelsea, Guardiolas Barcelona. Det är inget Mourinhokäftande och Barcelonaelfenbenstorn den här gången. Inte än i alla fall.

Men många av spelarna minns de där känslorna. Oh yeah. Här kommer startuppställningarna från de där åttondelsfinalerna som fascinerade oss för några år sedan.

2004/2005 - åttondelsfinal
Första mötet

Valdés
Belletti - Puyol - Márquez - Gio
Deco - Albertini - Xavi
Giuly - Eto'o - Ronaldinho
------
Duff - Drogba - J.Cole
Lampard - Makelele - Tiago
Gallas - Carvalho - Terry - Ferreira
Cech

* * *
Andra mötet

Cech
Ferreira - Terry - Carvalho - Gallas
J.Cole - Makelele - Lampard - Duff
Gudjohnsen - Kezman
------
Ronaldinho - Eto'o - Iniesta
Deco - Gerard - Xavi
Gio - Oleguer - Puyol - Belletti
Valdés

2005/2006 - åttondelsfinal

Cech
Ferreira - Carvalho - Terry - Del Horno
Gudjohnsen - Makelele - Lampard
J.Cole - Crespo - Robben
------
Ronaldinho - Eto'o - Messi
Motta - Edmilson - Deco
Gio - Márquez - Puyol - Oleguer
Valdés


* * *

Valdés
Oleguer - Puyol - Márquez - Gio
Deco - Edmilson - Motta
Messi - Eto'o - Ronaldinho
------
Drogba
Duff - Robben - Cole
Lampard - Makelele
Gallas - Terry - Carvalho - Ferreira
Cech

Lampard, Terry, Carvalho, Cech, Eto'o, Puyol och Valdés har alla startat samtliga möten. Och sen har vi alla spelare som bytt förening. Gudjohnsen gick till Barcelona, Belletti och Deco spelar idag för Chelsea. Och den som kan berätta vad Albertini gjorde i Barca... snälla, träd fram.

/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar