13 september 2009

And you thought I was here on vacation...

Robbie and Macca still going strong. Bild: Telegraph

Robbie Fowler är ingen av mina favoriter, men en Premier League-legend, som valde att avsluta karriären på ett något udda sätt; i Australien. Den forne Liverpoolskyttekungen och kokainmålgestsnubben tillhör idag nybildade North Queensland Fury i A-League, som Australiens högstaliga kallas. Han fick kritik innan han ens hann sätta på sig fotbollsdojorna i sin nya klubb, då han var dyr i lön och direkt fick ta över lagkaptensbindeln vilket inte var speciellt populärt. Han blev såklart klubbens "marquee player", dvs. den spelaren som inte räknas in i lönetaket, och när fansen fick veta hans lön gick de bananas. Nog för att det i år är klubbens första säsong i A-League någonsin, men borde man inte kunna få tag i en bättre fotbollsspelare som dessutom inte var tydligt överviktig? Eller?

Svaret är nog nej. Robbie Fowler har tokdominerat i ligan, även om North Queensland varit totalusla och hade inkasserat två poäng på fem matcher innan helgens drabbning mot Sydney FC. Robbie hade gjort tre mål, visserligen en av dom på straff, men de andra två var riktiga pärlor, men inte lika vackra som den matchavgörande kalasträffen han fick på mot Sydney FC idag. Ett stenhårt chippskott utanför straffområdet i en fin båge över målvakten Bolton, och klubbens tre första poäng i A-League någonsin var säkrade, detta då John Aloisi (ja, den Aloisi) bland annat missade en straff. Fyra mål på sex matcher, och stående ovationer efter varje match riktade mot Robbie Fowler. Nu kommer frågan; när ringer Rafa Benitez upp, för Robbie kan väl inte vara sämre än Liverpools offensiva bänkalternativ i Babel, El Zhar och N'Gog?

På tal om "marquee players", så finns det förutom Robbie Fowler endast två stycken till i hela A-League; Maltas landslagsman Hutchinson, som dock bott i Australien hela sitt liv, samt den forne Lazioliraren Vignaroli. Det har dock spelat en hel del gamla profiler i ligan genom tiderna; Romario, Brian Deane, Juninho Paulista, Mario Jardel, Dwight Yorke och den gamle gravgrävaren (true story) Amaral. Nu är det dock Robbie Fowler som lyser klart starkast i A-league, även om såklart återvändande Jason Culina, nämnda John Aloisi och Archie Thompson, som gjorde 13 mål i en landskamp vilket är rekord, är rätt stora profiler de också. När det kommer till Queensland North är dock Fowler den solklart största stjärnan, även om gamle Rangersbacken Scott Wilson och Bröndbylånet David Williams är okey är de inte i närheten av 34-åriga Robert Bernard Joseph Fowlers kvalitéer, vilket kanske säger en hel del om A-League men ger även ett finger åt de som ansåg Fowler vara over the hill.

Förövrigt; både Union Berlin (5-4!) och St. Pauli vann idag, en omgång närmare Bundesliga...

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar