11 september 2009

J&J listar

Det räcker så. Bild: Javno.

Det här är bloggens författares alldeles egna lista. Här listar vi aktuella händelser och heta ämnen, eftersom vi är så förbannat fotbollstokiga och vet att även Du är det. Så här är det upplagt: fredagar 19:00 kommer en ny lista, varje vecka. Listningen är som sådan att vi börjar med det som är riktigt dåligt och jobbar oss neråt/uppåt mot något fantastiskt.

Alltså, det här gäller för de olika placeringarna:

1) Skandal
2) Dåligt
3) Helt OK
4) Bra
5) Mycket imponerande
6) Sanslöst underbart


¤ ¤ ¤

1. Diego Armando Maradona Franco
En av världens största fotbollsspelare genom tiderna har visat sig vara en mer patetisk tränare än självaste Domenech, som J&J ständigt har som stående nolla på den här listan. Maradona har visserligen vunnit sex landskamper som förbundskapten, men även förlorat fyra stycken; ändå har han höjt sitt vinnarsnitt från sina tidigare tränarerfarenheter rejält, då han körde två argentinska klubbar i botten totalt i mitten 90-talet. Frågan är vad Maradona är bra på som tränare? Det känns som att resultat borde komma före nostalgi i ett landslag som Argentina.

2. Tjeckien
En startelva som minst borde lämpa sig för en play off-plats. Så vad är grejen med en fjärde plats och Nordirland, Slovenien och Slovakien framför sig? Det är för dåligt. På Brückner-dagarna var Tjeckien, med Nedved i spetsen, en seriös outsider vid kanske främst EM-slutspel, nu är det ingen som är rädd längre. Men, man har fortfarande alla chanser att ta sig vidare till EM tack vare två hemmamatcher kvar. Men klart är att den tjeckiska fotbollen dalat, rätt rejält.

3. Häxjakten
Plus och minus blir noll. Blir trea. Det är oerhört bra att det äntligen hänt något när det gäller storklubbar som spelar fult och värvar unga talanger med ojusta metoder. Chelsea har en lång lista på högst tvivelaktigt agerande på transfermarknaden, och till slut fick Lens genom FIFA dem fällda. Men snälla, klubbarna måste lära sig att se skillnad på när de stora jättarna kommer och plockar spelare helt enligt reglerna, även om man kan tycka att det är orättvist, och på de klubbar som använder sig av otillåtna metoder för att locka över spelare. Helt plötsligt ska varenda engelsk klubb anmälas till FIFA, bara för att övriga klubbar anser att regelsystemen är orättvisa. Någon måtta får det faktiskt vara.

4. Miroslav Klose
En inte alltför stor spelare egentligen, men en ur-äkta målskytt. Han kan varken passa, skjuta, springa snabbt, dribbla eller någonting sådant, men killen vet hur man står rätt i straffområdet och nicka/tåa/knäa in bollar i mål. Hans två mål mot Azerbadjan i onsdags gjorde att han gick upp på en delad andraplats, tillsammans med bland annat Rudi Völler, som Tysklands bäste målskytt någonsin. 47 mål har han landat på såhär långt, men det är en bit till Gerd Müllers 68 (på 62 landskamper!). Frågan är om 31-åriga Klose ens hinner komma nära detta fantastiska rekord innan sagan om denna urusla spelaren med det fantastiska målskyttet tar slut?

5. Capello
Don Fabio har fått ordning på det engelska landslaget. 5-1 mot Kroatien kändes som det ultimata beviset på att England är att räkna med i VM 2010. Och det finns en enda man för engelsmännen att tacka: Fabio Capello. Denna man är en framgångsmaskin. Allt han rör vid vinner. Visst, han har tillgång till många av världens bästa spelare, men det har många andra också. Englands gyllene generation med Rio Ferdinand, Steven Gerrard, Frank Lampard, Ashley Cole och John Terry i spetsen står i zenit, precis i slärningspunkten där fysiken fortfarande är perfekt, och erfarenheten är stor. Capello är deras vägledare till det där efterlängtade VM-guldet - 20 000 engelsmän har redan börjat planera för en sommar i Sydafrika.

6. Zlatans mage
Kommentarer överflödiga, egentligen. Rasmus Elm slår en chansboll (eller var det en fantastiskt klok pass med uppgift att ställa den ungerska försvararen rejält?) som Zlatan får en värdelös första-touch på och sedan turligt nog mitt i magen efter en målvaktsretur och bollen rullar retfullt in i mål (eller var det en perfekt väggpass på målvakten och en genomtänkt magvinkling?). Sveriges VM-drömmar lever, och firma Rasmus-Zlatan kan bli en fin attraktion i framtiden.

¤ ¤ ¤

Också värda att nämna:

Raymond Domenech
Frågan är vem som är sämst; Maradona eller Domenech? Det är ingen lätt uppgift att ta reda på.

Genua
Liguriens största stad, den gamla Medeltidshamnen, är Italiens nuvarande fotbollshuvudstad. Rom? Skulle inte tro det. Milano? Tja, ena halvan kanske. Turin? Torino? Nej, Genoa stormar framåt mot Europaspel och Del Neri verkar vara exakt rätt man för Sampdoria. Forza!

¤ ¤ ¤

Det var allt för den här veckan. Nu, tveka inte att kommentera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar