24 september 2009

Eintracht Frankfurt - Fantastiska i det tysta

Mannen som nästan ser bättre ut än Tomislav Piplica - Ioannis Amanatidis.

Det är lätt att glömma bort Eintracht Frankfurt. För de flesta känns de antagligen som tyskarnas svar på Middlesbrough ungefär; de finns där i högstadivisionen, men inte så mycket mer än att bara existera och slåss om en 12-13:e plats. Dock är man så mycket mer än ett anonymt brnkargäng från bankstaden Frankfurt; man är ett av de fräckaste lagen i hela Tyskland. En gammal storklubb som spelade Europacupfinaler tidigare om åren, men runt milleniumskiftet åkte man lite hiss mellan Bundesliga och 2. Bundesliga för första gången någonsin i klubbens historia. Numera är man dock tillbaka på allvar i Bundesliga, även om mittenplaceringarna avlöser varandra.

Klubben har haft två av de skönaste anfallarna tysk fotboll någonsin skådat - Tony Yeboah och Bernd Hölzenbein. Tony Yeboah från Ghana kunde göra något fruktansvärt jävulskt snygga mål och snittade ett halvt mål per match innan han drog till Leeds, och Bernd Hölzenbein (vilket namn!) höll på att avgöra två internationella landslagsmästerskapsfinaler på raken; först när han filmade till sig en avgörande straff i VM 74 för att sedan i EM 76 göra 2-2 i slutsekunderna mot Tjeckoslovakien, en final som dock Tjeckoslovakien vann efter förlängning. Ironiskt nog var det även Hölzenbein, under sin tid som sportchef senare i klubben, som värvade in nämnda Yeboah till klubben. Hölzenbein gjorde även det kanske mest oväntade målet som fotbollsvärlden någonsin skådat, en minut in i klippet här.

Nuförtiden sitter man på hela Tysklands kanske bästa målvaktsuppsättning i form avextremt talangfulla Ralf Fährmann, Markus Pröll (en sådan där kille som är så nära landslaget, men ändå en bit ifrån) och gamle makedoniern Ola Nikolov, som ironiskt nog fått stå samtliga matcher hitills den här säsongen då både Fährmann och Pröll varit skadade. En kille som Jan Zimmermann hade kanske kunnat vara andremålvakt i ett sämre Bundesligalag - i Eintracht är han fjärdemålvakt. Den fantastiska målvaktsuppsättningen till trots; man är ständigt en av de lagen som släpper in flest mål i hela Bundesliga, år in och år ut. Lite Atletico de Madridvarning.

Klubben har dessutom haft ett par idioter genom åren; Jermaine Jones och Albert Streit bland annat. De bägge gick för några år sedan till Schalke, men under tiden i Eintracht skallade de ned motståndartränare, gick till attack mot homosexuella och skällde ut den tyska förbundskaptenen. Vem sa att de tyska idioterna inte fanns längre? Även den i tidigare poster nämnda Michael Anicic blev fotbollsfostrad här, och Zlatan Bajramovic lirar här just nu precis som Maik Franz. De bägge snittar tillsammans ungefär lika många gula kort på en säsong som ett helt lag brukar göra. Det ska vara en prövning för kropp, själv och sinne att möta Eintracht.

I anfallet finns det råpotential; unge tjecken Martin Fenin bara går och väntar på det där definitiva genombrottet i Bundesliga, Ümit Kormaz är mestadels värdelös, gamle greken Liberopoulos besitter en fantastisk fotbollshjärna och hans landsmann Ioannis Amanatidis vet man aldrig vart man har. Han har dock en helt fantastisk hår- och skäggväxt, och han är numera kapten och lite av "Mr. Eintracht Frankfurt". Det är även en sak att berätta för barnen att man har sett Alexander Meier spela fotboll. Han når nära två meter över marken, men en riktig spindel i nätet på mittfältet. Produktiv är han också, han brukar göra en del mål och assist. Hade man fått in den gudomliga fotbollsliraren Lincoln i somras hade jag varit störtförälskad i mittfältet; Meier, Lincoln, Bajramovic, Teber, Caio (alla lag har en brasse)...

Lagets tränare än Michael Skibbe, en välutbildad ung herre som redan tränat Dortmund, Bayer Leverkusen, Galatasaray och varit assisterande coach i det tyska landslaget. Inte illa för en 44-åring, och han har börjat säsongen rätt bra, då man ligger och nosar på ligaplatserna som leder till spel i Europa. I gårdagens cupmatch vann man med 6-4 (!) mot Aachen, bara ett sådant resultat är värd en liten applåd. Kicker kallade matchen för "wahnsinn", och det är bara att hålla med. Tio mål i en jämn match finns inte i de dimensionerna vi känner till. I vilket fall, Skibbe har äntligen lyckats hitta lite stabilitet i de defensiva leden (om man räknar bort de fyra insläppta mot Aachen), och man är faktiskt obesegrade hitills i år även om man inte mött på något kanonmotstånd. De kommande matcherna möter man bland annat Stuttgart, Schalke och Bayern Munchen - ett riktigt elddop för Skibbe.

Glömde jag? Nej då. Skåda, ett av de bästa fansklippen som någonsin funnits på The Internet.

Eintrachtfansen, inspirerade av Astrid Lindgren.


En bättre avslutning på denna hyllning går knappast att få.

/JH

3 kommentarer:

  1. Jag gillar ju er blogg, och jag fullkomligt älskar Pippisången - men ni måste ju lära er hur man gör så att länkarna hamnar i ett nytt fönster.

    inom a-taggen: target="_blank";

    SvaraRadera
  2. Ska försöka, även om jag inte föredrar att köra med html-stuket... Men som vanligt har alltid läsarna rätt!

    /JH

    SvaraRadera
  3. Vad fan, hade ingen aning om att länkarna kom upp i samma fönster. Ska fortsättningsvis undvikas!

    /JJ

    SvaraRadera