06 september 2009

Mehr Als Hertha, Del 2

Om Ramelow var en klassisk urBerlinare, då är Jerome Boateng en modern urBerlinare.

Spårvagnensguiden rullar vidare i Berlin, det är inte många klubbar var som kan konkurrera med Hertha men det finns fortfarande en hel del klubbar att hålla ögonen på. Del 1 finns att läsa här, nu kör vi direkt på del 2 tycker jag.

TeBe Berlin

Klubben hette ett tag Ping-Pong-Gesellschaft, men fotbollen har alltid varit i klubbens absoluta centrum. Man var den kanske bästa Berlinklubben tillsammans med Hertha under många år i början på 1900-talet, men när nazisterna tog över tappade man rejält då stora delar av klubbens medlemmar var judar. Man kom dock igen, och var ständigt en av de bättre lagen i öst. Efter Berlinmurens fall tog Jack White över klubben, en musikproducent som bland annat var med och gjorde Hasselhoffs fantastiska "I've been looking for freedom". Han blev dock bortkörd av Goettinger Gruppe i slutet av 90-talet, då de ville pumpa in pengar och göra klubben till en av Tysklands största återigen. Det gick sådär, och till slut hade klubben så stora skulder att fotbollsförbundet tvångsnedflyttade dom. Laget är idag i Regionalliga Nord efter att man vunnit Oberliga förra året. Klubben är relativt kultförklarad, främst på grund av att dom har en rätt skön fanskara.

Tre korta
Den svenska anfallaren Benny Wendt var en säsong i klubben på 70-talet, och gjorde imponerande 20 mål. Han var en rätt uppskattad figur i Tyskland rent allmänt.
TeBe är Jérôme Boatengs absoluta moderklubb, även bland andra Zafer Yelen, Änis Ben-Hatira, Uwe Rösler, Martin Pieckenhagen och Alexander Bade har spelat i klubben.
Laget spelar i de något oortodoxa färgerna lila och vitt.

Berlin Ankaraspor Kulübü 07

Ytterligare en invandrarklubb som dock inte är lika framträdande som Türkiyemspor, även om man spelar på ungefär samma nivå. Laget har dock att gå mer hardcore på turkspåret, och så gott som hela truppen besitter ett turkiskt pass, med några få undantag som exempelvis svenskättade Waled Enani. Det var dock bara några år sedan klubben blev turkisk; sedan tidigare var det en tysk klubb med mindre turkiska influenser som bildades 1908, men sedan man påbörjat ett samarbete med den turkiska toppklubben Ankaraspor år 2006 förändrades det mesta i klubben. Lagets ordförande är Ahmet Gökcek, son till Ankaras borgmästare, och han har fixat så att laget får spela Friedrich Ludwig Jahn Sportpark som tar imponerande 20000 åskådare - men det är en bit kvar att vandra, laget har till exempel inte ens en egen hemsida...

Tre korta
Samtidigt som klubbnamnet, arenan och ledarstaben ändrades 2006, blev det också nya tröjfärger; från rödvitt till blåvitt.
Man har hitills skeppat iväg tre spelare till Ankaraspor, dock utan större framgång även om Mehmet Özdemir är ganska talangfull.
Klubben var till en början främst en klubb för långdistanslöpare.

BFC Preussen

En av de klubbarna som var med och bildade det tyska fotbollsförbundet i Leipzig 1990, men var då även medverkande i sporter som ishockey, handboll, volleyboll och gymnastik. Laget var till en början en av de starkaste i regionen, men tappade sedan alltmer för att till slut komma tillbaka under 70- och 80-talet. Efter Berlinmurens fall föll laget ihop, precis som många andra Berlinklubbar under den perioden, men har lyckats repa sig okey, och spelar för närvarandet i Berlin Liga, vilket är den sjätte högsta divisionen. Ett rätt tråkigt gäng, egentligen.

Tre korta
Den gamla Bundesligapspelaren Manuel Greil tillhör A-truppen.
Andreas Neuendorf, även kallad Zecke, är en produkt från klubben.
Klubben är rätt bra i handboll nuförtiden.

Viktoria 89 Berlin

De första segrarna av ett nationellt mästerskap någonsin i tysk historia, detta skedde redan år 1894 då tilltänkta finalmotståndarna Hanau hade inte råd med resan till Berlin och därför tilldömdes Viktoria titeln - eller? Så sent som 2007 spelades faktiskt matchen om, och Viktoria stod vackert nog som segrare med 4-1 när dubbelmöterna var klara, och man fick bekräftat att det nu var Viktoria som var landets äldsta mästare. Nåväl, klubben klassades som en av Berlin och hela Tysklands bästa klubbar fram till 20-talet, då Hertha började ta över. Efter det gick det sådär för klubben, man pendlade mellan lite olika divisioner, ibland var man uppe i den högsta och tog en del skalper, men inte så mycket mer. När DDR bildades upplöstes klubben, men kom igen sedan för att idag återigen spela i amatörserierna.

Tre korta
Det är även en av de mest klassiska cricketklubbarna i landet.
Laget har en tydlig brittisk influens.
Lagets arena, Friedrich-Ebert-Stadion, tog för några år sedan 15000 åskådare, men det är idag sänkt till 5000.

Övriga Berlinklubbar värda att nämna

Reinickendorfer Füchse (Oberliga) - Fostrad bland andra Kevin-Prince Boateng, Ashkan Dejagah, Zecke, Änis Ben-Hatira och Benjamin Köhler.
Lichtenrader BC (Oberliga) - Herthaikonen Christian Fiedlers moderklubb.
Lichterfelder FC Berlin (Oberliga) - Besitter en av Tysklands största ungdomsakademier.
HSV Rot-Weiß Berlin (Bezirksliga) - Var en okey klubb under DDR-tiden.
Frankfurter FC Viktoria (Brandenburgliga) - Tidigare kända som Vorwärts Berlin, en av Berlins största klubbar.

Men vänta, saknas det inte en klubb?...

Del 3 att vänta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar