30 september 2009

Nykomlingarnas år i Bundesliga?

Aristide Bancé - Bundesliganykomling och en av de hetaste afrikanerna i Europeisk klubbfotboll. Bild: Guardian.

Flera tunga profiler lämnade Bundesliga i somras; Baumann, Schneider, Lucio, Pantelic, Diego, Tarnat, Ismael, listan är lång. Förra året täckte Hoffenheim upp ganska mycket att "överraskningsutrymmet", men då inget lag eller specifik spelare fått speciellt mycket uppmärksamhet har flera spelare klivit fram i rampljuset, spelare man aldrig hört talas om och som har gjort det förträffligt bra. Det är en helt ny generation fotbollsspelare som har anlänt till Bundesliga, och det ska bli kul att se hur många av dom som nått landslagsspel inom de närmsta fyra-fem åren. Tyskarnas reservlagssystem, där reservlagen får spela i de vanliga divisionerna, har säkert gjort sitt, men även finanskrisen sätter sina spår, även om det låter mer som en klyscha än ren fakta.

Allra tydligast är "från okänd talang till startelvan-boomen" nog i Schalke, där Magath fullständigt skiter i vilket namn det är på spelartröjan och hur hög lön man har. Carlos Zambrano, Levan Kenia och Lukas Schmitz hade sammanlagt spelat två minuter i Bundesliga innan årets säsong, och nu har de klivit rakt in i startelvan. Kenia och Zambrano är till och med två av de mest givna i laget; de har fått starta samtliga matcher de varit skadefria, något som inte ens till exempel Kevin Kuranyi fått göra. Även Moritz har fått mycket speltid, mannen som gick från Aachens reservlag till Schalkes startelva på två månader.

När Werder Bremen sålde Diego och Baumann slutade ersatte man dom med Borowski och Marin. Man skrotade då även sin speciella 4-4-2 formation mot en 4-3-1-2 vilket har lett till att Philipp Bargfrede, 20 år och även han debutant i Bundesliga i år, fått spela i sex av sju matcher på mittfältet. André Schürrle är en annan intressant en; spelar i Mainz, och har varit en av de bättre anfallarna i hela Bundesliga hitills. Snart 19 år, men är alltså redan tokordinarie tillsammans med den otroligt fräcka och löpstarka Aristide Bancé, 24 år, i Mainzs anfall. Bancé, från Burkina Faso, gör även han Bundesligadebut då han bara spelat i 2. Bundesliga innan, och han lär Mainz inte få behålla mer än säsongen ut, han är så pass bra allaredan.

För ja, det finns ju inte bara tonårsnykomlingar. Heinz Müller kom till Mainz från engelska Barnsley i somras, och har utan tvekan varit den målvakten som imponerat mest i hela Bundesliga. En smågalen gammal man som även varit och testat på spel i Norge där han både var reklamkändis och sparkade ned en motståndare under en match. Även Felix Bastians har testat på spel i hela sju engelska klubbar, trots att han bara är 21 år gammal, detta då han blev utlånad från Nottingham jämnt och ständigt. Efter en bra säsong med Young Boys i Schweiz nu senast spelar han dock i Freiburg, som har skolat om honom från yttermittfältare till mittback, och visst är han ännu inte perfekt på positionen men gör ett gott jobb.

Constant Djakpa, inte bara ett fräckt namn på en ivorian som tidigare spelade i Leverkusens reservlag, utan nu också en het ytterback i Hannover som gör succé under sin första riktiga säsong i Bundesliga. Tim Hoogland och Niko Bungert är två gamla Schalkerejects som även dom gör sina första riktiga säsonger i Bundesliga, nu med Mainz och de håller tätt i försvaret på ett bra sätt. Andres Luthe, 22 år, kom helt plötsligt in i Bochums mål, trots att Heerwagen varit succé i år och Fernandes är gammal portugisisk landslagsmålvakt, och har gjort ett par bra matcher.

Och då har vi inte ens gått in på Bayerns nya, fräscha ynglingsduo: Badstuber och Müller. Badsturber gjorde sin debut i premiären i år mot Hoffenheim, och är ordinarie i mittförsvaret medan Thomas Müller är mannen på allas läppar efter ett par succématcher, även om han fick göra några matcher ifjol är det första den här säsongen han har blommat ut ordentligt. Sedan finns det en hel del som man förväntade sig en del av, men som kanske varit bättre än man trott. Jerome Boateng har äntligen tagit ett kliv i utvecklingen, Andreas Ivanschitz har varit dubbelt så bra man trodde han skulle vara med bland annat tre mål och fyra assist samt Thorben Marx, som varit en av årets värvningar i Bundesliga. Visst var han bra i Bielefeld ifjol, men hans match mot Mainz var något av de bästa en spelare gjort i Bundesliga i år.

Om jag är klar där? Absolut inte, det finns hur många fler exempel som helst, även i 2. Bundesliga. 20-åriga Sandro Kaiser i 1860 München; B-laget ifjol, dominant på mittfältet i år. Anderson är en ung, brasiliansk mittback tillhörande Leverkusen, men utlånad till Fortuna Düsseldorf; där kan vi ha en framtida landslagsman. Hans lagkamrat Michael Ratajczak är visserligen 27 år, men det är först i år han fått vara ordinarie på en högre nivå och har hitills varit en av de bästa spelarna i hela ligan. And the list goes on...

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar