17 september 2009

Stora städer och mindre lag, del 1

Las Palmas - La Primera-mässig stad? Bild: FlightLine.

Jag tycker att det finns en väldigt viktig grundregel när det kommer till fotboll: det spelar ingen roll hur små medel du har att jobba med, satsar och planerar man klokt och långsiktigt kan man nå väldigt långt. I Spanien konkurrerar Villarreal från en sömnig stad med cirka 43 000 invånare med de riktigt stora om Champions League-platser. Och i Sverige är lilla Mjällby, som spelar sina hemmamatcher på en stadion i en stad med knappa 800 invånare.

Allt detta är förstås väldigt fascinerande, hur lag från så små städer kan uträtta så stora saker. Men ett område som man oftast hoppar över är motsatsen: hur kommer det sig egentligen att det i vårt vackra Europa finns så många stora städer utan något propert fotbollslag?

Om du tände på den frågeställningen kan det vara värt att fortsätta läsa. Här kommer nämligen en sammanställning över de största städerna i de största europeiska länderna, som inte kan ståta med ett lag i högsta divisionen. Konceptet går ut på att jag kollat upp de tio största städerna i 4 av de största europeiska länderna (i del 1, fler följer i del 2), och sett vilka av dem som inte kan erbjuda sina invånare top flight football varannan helg.

England
top 10-städer som inte har lag i högsta ligan:

Leeds - 761 100 invånare
Lite beroende på hur man räknar antalet invånare i städerna så får man fram lite olika siffror (som för övrigt är hämtade från wikipedia, allihopa). Leeds med omnejd, alltså förorter, uppgår i drygt en kvarts miljon invånare som får nöja sig med inte Championship-fotboll, utan något så banalt som League 1. Alla känner ni väl till historien om Leeds uppgång och fall under 2000-talet, så det är inget jag ska älta. Klart är i alla fall att Leeds efter några tunga år med diverse poängavdrag och otursmatcher på Wembley till slut är på väg mot en säker resa till Championship efter 6 segrar och 1 oavgjord på de 7 första matcherna på säsongen i ligan.

Sheffield - 530 300
Fotbollen som vi till hyfsad del känner den idags födelsestad, aj aj! Förutom världens första fotbollsklubb (utöver universitetslag) Sheffield FC, som harvar i de lokala serierna, så är lagets två stora lag förstås Wednesday och United. Båda spelar i Championship för närvarande, och de senaste åren har Sheffield United varit det mer framgångsrika laget av de båda. The Steel City Derby är fortfarande ett av de allra hetaste i England, men det lär nog dröja innan vi får se de båda göra upp framför världens tevekameror i Premier League.

Bristol - 420 556
True story: som yngre, litterärt ambitiös slog jag en dag upp kartboken för att hitta en stor stad i England "som inte hade något fotbollslag". Jag såg att Bristol var en stor stad, och då jag inte hört om något fotbollslag därifrån så föll valet på staden som bara ligger ett riktigt bra mack-kast från Wales. Och, valet bestod här i att bli objekt för min egen berättelse om en påhittad fotbollsklubb. Jag skrev några A4-ark på datorn om Bristol FC, hur de tog sig upp i Premier League och hur truppen utformades och hur fansen hade det på läktaren. Sällan visste jag att Bristol City flera år senare skulle vara så oerhört nära en plats i den engelska fotbollens finrum. För det var ju så, att förrförra säsongen föll man mot Hull i play off-finalen på Wembley. Efter att ha missat slutspelet förra säsongen tar man i år nya tag med ett lag där unge Nicky Maynard gör i princip varenda mål. Och för er som följer Skins är en kommentar om Bristol Rovers på sin plats också: de ligger trea i League One. Så.

Leicester - 330 574
En stad och ett lag som fallit i glömska sedan man hade något år i PL i början av 2000-talet. Nu för tiden har man precis gått upp i The Championship, och med den hyfsat kontroversielle Milan Mandaric på ägarposten och gamle nödlösningsmannen för så många klubbar, Nigel Pearson, på tränarbänken, så har man öppnat positivt och ligger åtta i Championship så här långt. Gamle Liverpoolsvensken Astrit Ajdarevic får sin fortsatta fotbollsfostran här också, och förstås: man spelar sina hemmamatcher på finfina Walkers Bow... förlåt, Stadium.

Coventry - 303 475
Att Coventry en gång i tiden, inte allt för längesedan, spelat i Premier League, och tränats av Roland Nilsson i näst högsta ligan, och att Magnus Hedman vaktat kassen, är svårt att greppa idag. Coventry har inte sjunkit lika lågt som Leicester eller Leeds gjort de senaste åren, men sedan man ramlade ur Premier League sommaren 2001 har man konstant legat på den undre halvan av tabellen, och inte sällan fått slåss för sitt liv för att hänga kvar. Nej, som Coventrysupporter har det inte varit någon rolig tillvaro. Men man har i alla fall en state of the art arena som inte ens har fem år på nacken att spela sina hemmamatcher på. Dessutom har en viss typ av harmoni återfunnit sig i klubben, då man förlikat sig med tanken på att man faktiskt inte är i närheten av PL-klass, och att man inte behöver känna panik över det.


Italien

-
Ta mig tusan, i och med att Bari gick upp var topp 10 komplett. Alla de största italienska städerna har ett lag med i Serie A. Närmaste stad då? Venedig, faktiskt. Och ironiskt nog så är det snustorrt på fotbollsklubbar i gondolernas stad. Inte en enda i närheten av någon hyfsad placering. Venezia har fter ekonomiska problem fallit som en sten rakt ut i Venetianska lagunen, och i somras förklarades klubben bankrutt och fick börja om i seriesystemet under namnet FBC Venezia. Men Gud ska veta att är det något som Venedig förtjänar, förutom att inte sjunka, så är det ett riktigt bra fotbollslag.


Spanien

Murcia - 430 571
Murcia gjorde ju ett rätt skönt avtryck i La Liga innan man trillade ner i Adelante igen. För tusan, Henok Goitom spelade ju här! Real Murcia är inklämt mellan den fotbollstokiga Valencia-regionen och den än mer fotbollstokiga solkusten. Laget har egentligen inte någon historia att tala om, även om man bildades så tidigt som 1903, så har man bara gjort några enstaka sejourer i Primera Division. Och själva staden har inte alltid varit så stor som den är idag, utan växte oerhört starkt genom hela 1900-talet. Kanske 2000-talet blir Murcias decennium istället?

Las Palmas - 381 123
Det är inte lätt att bedriva en toppsatsande fotbollsklubb från en inte allt för stor ö. Las Palmas, som ligger på Gran Canaria, huvudön i de berömda Kanarieöarna, har underlaget och en härlig modern tradition av att fostra duktiga spelare. I år har till exempel både Guayre och Josico vänt hem till sin moderförening för att hjälpa klubben att undvika förra årets debacle med nedflyttningshot, och förhoppningsvis sikta mot La Liga igen.


Frankrike

Nantes - 282 853
FC Nantes Atlantique vann Ligue 1 säsongen 00/01, sista klubben som vann innan Lyon bestämde sig för att svepa hem sju raka ligatitlar. På den gamla goda tiden kände jag franska ligan som en liga där ingenting var säkert och absolut allt kunde hända. Eurogoals efter klockan 18 nån gång på måndagar var the shit, och ett tag där hade jag rätt bra koll på franska, holländska och belgiska ligan. Men Nates, ja. Jag tyckte verkligen om det där gula laget på den robusta arenan, men framför allt älskade jag målisen Mickaël Landreau. Menn allt eftersom åren gick, och i takt med att Nantes gjorde som alla andra franska lag på den tiden och slumpade fram nästa säsongs slutplacering: 10:a. I samma veva blev klubben dessutom uppköpt av ett medieföretag, som egentligen inte var speciellt intresserade av fotboll. Och hur var det nu med teorin om att planering leder till framgång? Jodå, Nantes spelar nu i Ligue 2.

Strasbourg - 272 975
Något mindre än Nantes, beläget i Alsace-området i östra Frankrike, och mest känt i fotbollsväg för att ha fostrat Arsene Wenger. Strasbourg har flitigt figurerat i Ligue 1 under 2000-talet, men det har också blivit obekvämt många i Ligue 2. Och eftersom Strasbourg praktiskt taget ligger i Tyskland kan vi förstås hitta ett svenskintresse över de senaste åren här också: Pontus Farnerud gjorde två säsonger här, en 03/04 och en 05/06. Strasbourg åkte förresten i senaste omgången på en 2-1 förlust borta mot Nantes, och gulingarna ligger tvåa från toppen och halvtyskarna tvåa från botten i Liegue 2 efter 6 omgångar.

Del 2 kommer upp i helgen, då tar vi oss en titt på den del av Europa där man lite oftare äter gröt.

/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar