27 september 2009

Japaner, japaner, japaner

Europa + Guld + Japan = Sant. Bild: Japansk randomsida

En tråkig rubrik måhända, men Japan är en fotbollsnation i förändring. Nakamura är gammal och Nakata har redan hunnit sluta, men som tur väl är har de några andra riktigt intressanta lirare som redan slagit sig in i det japanska a-landslaget, som var den första nationen att kvalificera sig för VM i Sydafrika nästa år. Landets förbundskapten är den rätt anonyma Takeshi Okada, som tog över sedan Ivica Osim fick en stroke för ett par år sedan, men ingen kan klaga på Okadas resultat. Landet stötte visserligen på något svårt motstånd i kvalet förutom Australien, men det var först i det sista gruppspelet där två lag av fem gick direkt till VM. Laget har en bra mix av rutin och ungdomlig entusiasm, de gamla herrarna har varit med länge och de flesta känns igen, men många av de yngre har haft en kometkarriär.

Spelarna från tidigare år som Takahara, Inamoto och Okubo (för att nämna några) har främst agerat tröjförsäljare, men i takt med att fotbollen blir större i Japan, främst tack vare VM 2002, blir även spelarna bättre. De absolut bästa spelar redan i Europa, men fler lär det bli. Hur många är dom efter VM? Här är några av de som man ska hålla ögonen på.

Keisuke Honda (VVV-Venlo, -86)

En mittfältare som faller helt i undertecknads smak; produktiv och relativt allround. Han flyttade i januari -08 från Nagoya till VVV-Venlo i den holländska andraligan, och gjorde succé direkt. Redan under första, hela säsongen blev han vald till hela ligans bästa spelare då han gjorde hela 16 mål och ungefär lika många assist från en mittfältsposition, och framförallt PSV är riktigt intresserade av honom, men han lär kosta en hel del; det pratas om summor upp till €10 miljoner. Han väntar fortfarande på sitt ordentliga genombrott i landslaget, men det lär inte dröja alltför länge. Inte med den högerfoten och fotbollshjärnan.

Makoto Hasebe (Wolfsburg, -84)

Är väl egentligen "lite för gammal" för den här listan, men han har bara en och en halv säsong i europeisk fotboll så han utvecklas fortfarande. Han spelar så gott som varje match för Wolfsburg under hans snart två år i klubben, även om han oftast blir in- eller utbytt. Även han är rätt allround i sin spelstil, och spelar lite varstans på mittfältet; både offensivt och defensivt. Han gjorde mål så sent som igår i Bundesliga, och även om han aldrig lär bli någon Nakata är väl ordet nyttig ett rätt bra ord att beskriva Hasebe med.

Shinji Kagawa (Cerezo Osaka, -89)

En spelare med en exploderande utveckling. Blev ordinarie redan under sin första säsong i A-laget hos Cerezo, och är numera även ordinarie i landslaget trots att han bara spelar i andradivisionen. Har redan hunnit spela över 100 ligamatcher för sin klubb, och har på de matcherna gjort smått imponerande 44 mål - trots att han är mittfältare! Han besitter en fin teknik, bra tillslag, förmåga att lägga smörpass i djupled men framförallt har han en otrolig penetrationsförmåga (jag var bara tvungen att skriva det). Han totalt löper sönder motståndarmittfälten utan några som helst problem, och han fick provspela med Barcelona och Real Madrid i somras. Han fick då inget kontrakt, men det är bara en tidsfråga innan någon annan europeisk klubb köper upp honom.

Takashi Inui (Cerezo Osaka, -88)

Kagawas lekkamrat i Cerezo, och dom är relativt lika varandra både till fysiken (små, kvicka) men även till spelstilen. Dock är Kagawa en spelare som helst kommer centralt och passar sig igenom, medan Inui är mer en klassisk yttermittfältare, med fina dribblingar och en känsla för att göra snygga mål. Gjorde nyligen sin A-landslagsdebut, nu återstår det att se om han platsar i nästa års VM-trupp.

Daisuke Kikuchi (Shonan Bellmare, -91)

Gjorde debut redan som 16-åring i den japanska andradivisionen, och är numera ordinarie i Shonan. Han är inte helt olik en viss Keisuke Honda i spelstilen, framförallt när det kommer till tillslaget på bollen, och här är det också bara en tidsfråga innan A-landslagsdebut och Europaflytt.

Atsuto Uchida (Kashima Antlers, -88)

Precis som många andra ynglingar i den här posten, är Uchida en spelare som blev ordinarie ganska kvickt efter sin debut. En så kallad modern ytterback med stora lungor som redan spelat över 20 landskamper. Ingen spelare som kanske märks, men är alltid uppskattad för sitt slit.

Har jag glömt någon? Nej, jag tror inte det. Det finns ju visserligen en 21-årig japansk anfallare i Catania som kallas för den nya Ronaldo, men jag vet inte om han är något att ha. Kanske blir mer om honom från en annan Jonas inom en snar framtid...

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar