04 september 2009

Mehr Als Hertha, Del 1

Carsten Ramelow är en stor symbol för Berlinfotbollen, då fem av hans sex fotbollsklubbar i karriären var ifrån Berlin. Bild: Spox

När många hör fotboll Berlin tänker de på Hertha eller möjligen Olympiastadion, som såklart är Herthas hemmaplan. Det finns dock mängder med Berlinklubbar, de flesta är inte lika framgångsrika idag som Hertha, men har varit eller har potential att vara. I en serie i tre delar ska jag gå igenom de Berlinklubbarna jag tycker är värda att nämna, någon klubb kanske är mer värd att nämna än de andra, och då menar jag inte Hertha...

SV Blau Weiss Berlin

En av de klubbarna det går som sämst för idag, av alla fornstora Berlinklubbar. Man har haft små toppar i klubbens historia och var faktiskt under en säsong på 80-talet den bäst placerade Berlinklubben i ligan, med skyttekungen Karl-Heinz Riedle (senare bla. Lazio och Liverpool) som frontfigur. Sedan dess har det gått sämre. Det gick inte många år efter toppen för att klubben senare skulle gå i konkurs, närmare bestämt 1992. Man startade om på ny kula, men idag hänger man i Bezirksliga Berlin, Staffel 1 som är en bra bit från Bundesliga...

Tre korta
Man har en ligamästartitel; 1905
Rainer Rauffmann fostrades i klubben. Vem? Mannen som sedan flyttade till Cypern och gjorde ungefär 200 mål på 150 matcher.
Lagets färger är blåvita. (Nähä?)

BFC Dynamo Berlin

Dynamo var till en början ett rätt anynomt lag i DDR-regionen, men då inget lag riktigt lyckades stå upp mot västtyskarnas kvalitetsfotboll valde den ökända Stasichefen Erich Mielke att pumpa in pengar i klubben, inte helt olikt ex. Abramovich idag, fast detta var väl mer politiskt inkorrekt. Efter det tokdominerade man Oberligan (DDRs svar på Bundesliga) och vann den smått otroliga tio år i rad. Efter det blev dock Dynamo Dresden DDRs stora lag, innan muren till slut föll. Laget spelar idag i NOFV-Oberliga, den femte högsta divisionen.

Tre korta
Man kallas för The Hohenschönhauseners. Ett oerhört vackert men opraktiskt smeknamn, minst sagt.
Laget har mött såväl Örgryte som Åtvidaberg i Europacupspel, och gått vidare mot bägge lagen.
Managern Thomas Doll hade fyra bra år i klubben som spelare i slutet av 80-talet.

Hertha BSC Berlin

Huvudstadens nuvarande storlag, det är det ingen tvekan om. Förra säsongen var man nära att vinna hela Bundesliga, men fall på den klassiska mållinjen i dubbel bemärkelse. Hertha är den enda Berlinklubben som ständigt genom historien varit framgångsrika på hög nivå, med undantag för några små dippar. Laget har på senare år dessutom valt att satsa på spelare från de inhemska leden, som Patrick Ebert, Boatengbröderna, Christopher Samba, Sejad Salihovic, Ashkan Dejagah, Malik Fathi och Tomasz Kuszczak.

Tre korta
Truppen är rikligt brassebebott. 10-talet brassar har tillhört klubben bara de senaste åren.
Bengtsson är den fjärde svensken i klubbens historia, de tidigare är Tobias Grahn, Benno Magnusson och Thomas Lundin.
Klubben vann sin senaste ligatitel 1931.

Tasmania Berlin

En av de sämsta Berlinklubbarna som satt sin fot i högstaligan, troligen till och med den sämsta. Laget innehar fortfarande rekordet för sämsta säsong någonsin som ett lag i högstaligan i Tyskland presterat, bland annat vann man blott en match under hela säsongen (65-66) och hade målskilladen 15-108. Det kan även sägas att under en match den säsongen var det 827 åskådare på läktaren (även det ett sämsta-rekord), jämfört med snittet som låg på ungefär 19 000. Laget lyckades dock repa sig, men tog sig aldrig tillbaka varken till Oberliga eller senare Bundesliga. Laget spelar för närvarandet i Bezirksliga Berlin, det vill säga samma liga som Blau Weiss Berlin.

Tre korta
Idag är klubbnamnet SC Tasmania Gropiusstadt 73.
Carsten Ramelows moderklubb är Tasmania. Den enda utflykten han tog från en Berlinklubb var den till Leverkusen, som varade i 13 år.
Ingen vet riktigt varför laget heter just Tasmania.

Türkiyemspor Berlin

Det finns fler Assyriska och Dalkurd i fotbollseuropa; Türkiyemspor Berlin är den mest framgångsrika invandradklubben inom tysk fotboll, och man ligger för närvarandet på en sjätteplats i Regionalliga Nord som är den fjärde högsta ligan. Laget får ofta stora, positiva rubriker då laget, lite likt St. Pauli, engagerar sig mycket i samhällsfrågor, som anti-rasism, våld i familjer och homosexualitet. Klubben har visserligen inte samma historia som ex. Dynamo Berlin, men platsar ändå på listan. Lägg Türkiyemspor Berlin på minnet, snart kanske man är i Bundesliga.

Det bor förövrigt 2,8 miljoner turkar i landet, inte konstigt att Türkiyemspor Berlin har en stor "fanbase" vilket brukar vara överhängande positivt när ett lag ska vandra upp genom divisionerna (se ex. Dalkurd).

Tre korta
Den forna turkiska landslagsanfallaren Ümit Karan är fostrad i klubben.
I dagens trupp finns åtta spelare med turkiskt pass, exklusive tränaren Taskin Aksoy.
Klubben fick trilskas lite med att fixa så att laget kunde köra med nästan enbart turkar i ligan, då reglerna för tysk fotboll i de lägre serierna säger att man måste ha X antal tyska spelare under åldern X i varje matchtrupp.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar