17 september 2009

Die Kult-Elf der Deutschland, Del 2

Det är inte Tomas Brolins long-lost latinska broder, utan vems? Bild: Globo

Gårdagens lista med tyska kultlirare får idag sin uppföljare. Ingen Viktor Agali, men däremot bland annat två fransmän och en av fyra Zlatans som spelar på relativt hög europeisk nivå.

Mittfältare #1: Jörg Böhme

En av de mest ojämna spelarna Bundesliga har skådat på senare år. Var ingen jättelöpare ute på vänsterkanten, men hade en vänsterfot som få någonsin har skådat. Jag skulle vilja gå så långt och säga att han hade ett av de bästa tillslagen bland alla spelare som lirat under 2000-talet. Var född i Östtyskland, men spelade mestadels för Arminia Bielefeld och Schalke 04. Han är numera hjälptränare åt Arminias reservlag då han la av förra sommaren. Tysk landslagsman vid tio tillfällen; bland annat var han med i VM-truppen 2002.

Mittfältare #2: Zlatan Bajramovic

En helt fantastisk duktig fotbollsspelare som tyvärr aldrig fick sitt stora genombrott på högsta tyska nivå. Fostrad i St. Pauli, trots sina bosniska rötter, och var där i hela tretton år innan han bytte och gjorde succé i Freiburg, för att sedan växla in och ut från Schalkes startelva. Är absolut ingen 90-minutersspelare då han inte orkar med/är för ojämn under matcherna, och får ständigt såväl gula som röda kort. Dock är han fruktansvärt uppskattad, även om Frankfurtfansen, hans nuvarande klubb, börjar bli lite trötta på alla hans skadeproblem.

Mittfältare #3: Michael Anicic

Fick sitt genombrott i Eintracht Frankfurt i början på 90-talet, och varenda storklubb i Tyskland ville ha honom. Han valde dock att stanna, vilket blev så fel det kunde bli. Han gick till Österrike bara några år efter genombrottet, och övergångarna avlöste varandra under så gott som varje sommar. Totalt genomförde Anicic tretton byten av klubb under sin aktiva karriär, allt som oftast var det för att klubbarna inte ville behålla honom. Flera av hans klubbar stängde av honmo självmant då han var en för stor diva som även tvingades till runt 10 operationer under sin karriär på grund av ett dåligt knä. Han skulle egentligen ha flyttat till Ecuador (!) i somras, men han tyckte det var för varmt där (...) och avslutade spelarkarriären för att bli scout i Wormatia Worms. En fattigmans Effenberg.

Anfallare #1: Alex Alves

Hertha Berlin brukar ha några brasilianska inslag i sin trupp, en av de dyraste och mest omtalade är nog Alex Alves. Han kom för mycket dyra pengar år 2000, öppnade med ett mål direkt efter avspark från mittpunkten, blev stoppad av polisen mängder med gånger då han körde utan körkort, hade en röv som Niklas Skoog hade varit stolt över och var fruktansvärt mycket upp och ned på fotbollsplanen. Han lämnade klubben 2003, spelade för mängder med brasseklubbar (han är bland de som bytt klubbar flest gånger bland de stora fotbollsscenerna runt om i världen) men tillhör idag Kavala, bottenlag i den grekiska ligan. Han är dessutom Dani Alves brorsa. Det är alltså så här Dani Alves kommer se ut om några år.

Anfallare #2: Morike Sako

Tittar man på hans statistik borde man bara skaka på huvudet; att som anfallare göra tre mål vardera på två säsonger i den engelska fjärdedivisionen, och fyra mål i St. Paulitröjan, är skrattretande, men han är ändå en förvånansvärt bra spelare. Det är lite Peter Crouch över honom; över 2 meter lång, smal som en sticka, har en förvånansvärt bra teknik och är dessutom en jävla kämpe, men så var det ju det här med målskyttet då. Franskmaliern är dessutom rätt skadedrabbad, men totalt omöjlig att ogilla.

Anfallare #3: Lilian Laslandes

Det är lätt att glömma bort att den här killen spelat i Bundesliga, men han gjorde faktiskt några matcher för Köln under 2002, på lån från Sunderland som trodde att de hade hämtat in en potentiell skyttekung när de värvat honom dyrt bara ett år tidigare. Laslandes var dock så fatalt usel under sitt halvår i Bundesliga att han kan vara en av de sämsta som någonsin tillhört en Bundesligaklubb. Han fick smeknamnet "LasLandesliga" (Landesliga = sjunde högsta divisionen i Tyskland) och i en undersökning blev han vald till den sämsta värvningen någonsin av en Bundesligaklubb - trots att han bara var på lån! Han är numera en rätt framgångsrik handbollsspelare då han la fotbollsskorna på hyllan 2008.

Det var den här listan, och elvan blir därmed något såhär;

Alex Alves - Morike Sako - Lilian Laslandes
Jörg Böhme - Zlatan Bajramovic - Michael Aničić
Yves Eigenrauch - Steve Gohouri - Maik Franz - Willi Landgraf
Tomislav Piplica

Inte illa, va?

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar