28 september 2009

Takayuki Morimoto

Seriöst. Spana Gudfadernloggan till höger. Bild: Goal.

Kan en rubrik bli både svårare och enklare än så?

Takayuki Morimoto (森本 貴幸, Morimoto Takayuki) (Kawasaki, 7 maggio 1988) è un calciatore giapponese, attaccante del Catania. È, ad oggi, il giocatore giapponese più giovane ad aver debuttato nel calcio professionistico, nonché il più giovane marcatore nella storia del campionato nipponico.

Från italienska wikisidan om Morimoto. Visst är det väl ett fantastiskt språk? Har man dessutom lite halvkoll på något latinskt språk blir det ännu roligare när man anar vad hela den där inledningen betyder. För att sammanfatta: Takayuki Morimoto är en ung japansk anfallare i Catania, som var jävligt ung då han debuterade i japanska ligan. Men här ska inte sammanfattas. Takayuki Morimoto lär ha varit målsnål under de två första åren i Italien, och ingen kan väl egentligen klandra honom, men 09/10 verkar bli Japans nye fanbärares stora år.

Men för att ta det från början. Morimoto var alltså bara 15 bast då han gjorde sin första match för Tokyo Verdy i japanska högsta divisionen. Den säsongen gjorde han 4 mål på 22 matcher och utsågs så klart till årets nykomling. Mediehypen kring honom var enorm och det fanns många fotbollskännare som var oroliga över vilken effekt det skulle ha på denne femtonårige spoling. Epitetet "Japans Ronaldo" var körsbäret på grädden på glassen.

Morimotos tid i Verdy förflöt dock utan något större intresse från Europa, men när klubben till och med hade ramlat ned i division 2 fick Catania av alla lag upp ögonen för den unge anfallaren, och ett säsongslångt låneavtal skrevs (en italiensk säsong, det vill säga. I Japan kör de Sverige-style). Motimoto började sin tid vid foten av Etna i primaveralaget, och mådde säkert bra av att inte vara mannen som alla skulle ha koll på hela tiden. Efter att ha skött sig bra bland ungtupparna i primaveran fick han under vårdelen av säsongen 06/07 fem chanser i serie A och lyckades konstruera ett mål.

Catania gillade vad de såg och pungade upp med €600 000 för att signa Morimoto permanent. Under andra säsongen i Catania blev det tre gånger så många serie A-matcher för den fortsatt unge japanen, men fortfarande bara ett mål. Men så, come 2008/2009. Morimoto tog för sig mer och mer och det blev uppenbart att den unge anfallaren var på väg att leva upp till all den potential som gjorde att han fick debutera i J-League så otroligt tidigt. Totalt 24 liga- och cupmatcher, och 9 mål. VG för Morimoto, och Catanias klubbledning lär både ha varit nöjda och lite rädda då namn som Man U, C och Everton började dyka upp i ryktessammanhang under sommaren.

Däremot hade det än så länge, av någon outgrundlig anledning, inte blivit någon debut i a-landslaget för Morimoto. Men nu är den desto närmare. Och fan tro det. Morimoto är idag ordinarie i Catania och så sent som i helgen dängde han in 1-0 mot Roma, ett resultat som Catania höll i 90 minuter, men inte längre än så. Hela rossazzurra inledning av säsongen har varit under rätt skarp kritik, än så länge har det inte blivit några segrar, men väl tre oavgjorda, och tränaren Atzori hänger löst. En spelare som dock lyst upp tillvaron någorlunda med sina tre mål på fem matcher är un calciatore giapponese med namnet Takayuki Morimoto.

Det hela lutar verkligen åt att Morimoto axlar manteln som Japans diplomat i den italienska fotbollen, en mantel som tidigare krönt nämnde Nakatas, men även Shunsuke "Vänsterfoten" Nakamuras axlar. Framtiden ser ljus ut för både Morimoto och soluppgångens land.

/JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar