18 september 2009

J&J listar

Världens mittpunkt? Bild: Amige.

Det här är bloggens författares alldeles egna lista. Här listar vi aktuella händelser och heta ämnen, eftersom vi är så förbannat fotbollstokiga och vet att även Du är det. Så här är det upplagt: fredagar 19:00 kommer en ny lista, varje vecka. Listningen är som sådan att vi börjar med det som är riktigt dåligt och jobbar oss neråt/uppåt mot något fantastiskt.

Alltså, det här gäller för de olika placeringarna:

1) Skandal
2) Dåligt
3) Helt OK
4) Bra
5) Mycket imponerande
6) Sanslöst underbart


¤ ¤ ¤

1. UEFA
UEFAs agerande i Eduardogate är ett bevis på att UEFA faktiskt kan skina till med några bra idéer lite då och då, men som vanligt är man totalt värdelös på att genomföra dom. Hur kan man helt ta bort en två matchers lång avstängning bara sådär? Vad mer fanns det att se på videobanden? Varför stängde man av honom från första början då? Några mer kommentarer behövs egentligen inte. Det är så uruselt, patetiskt och amatörmässigt gjort av Fotbollseuropas styrande herrar.

2. Atletico de Madrid
Atleti har behållt Agüero och Forlàn, äh vad fan, man har samma lag som förra säsongen, förutom att Ever Banega gått tillbaka till Valencia. Och så har man förstärkt lite här och där, med Spaniens bästa unge målvakt, till exempel. Och nej, man kan knappast lasta Sergio Asenjo för den tunga starten Madrids andralag haft. 0-3 i premiären borta mot Malaga, 1-1 hemma mot Racing och 1-1 hemma mot APOEL Nicosia i Champions League. Resultaten har inte imponerat, och det är defensiven som ser allra skakigast ut, och Abel Resino har satt sig i ett perfekt läge för att bli bara-en-i-ledet av sparkade Atleti-tränare.

3. Femdomarssystemet
Det enda man hörde inför gårdagskvällens premiär för femdomarssystemet inom Europeisk toppfotboll var negativa röster. Evertons David Moyes tyckte inte att man blivit tillräckligt informerade om vad de två nya straffområdesdomarna exakt kommer att bidra med, och Celtics Tony Mowbray befarade att det bara kommer att leda till att vi har ytterligare en person att ifrågasätta då de missat något "uppenbart" i straffområdet. Chelseas Petr Cech tyckte att man skulle löpa hela linan ut och satsa på teknologi istället, och fällde den redan klassiska repliken: "The human eye cannot replace technology". Jag är i alla fall glad att man fortfarande inte blandar in kameraövervakning som en effektiv del av matcherna. Och var det nån som hörde nåt en missad hands, en avgörande tröjdragning som gick obestraffad eller två blåsta straffar för mycket? Vi väntar och ser vad som blir av detta.

4. Union Berlin
Kultlaget från huvfudstaden har börjat säsongen i 2. Bundesliga på ett förträffligt bra sätt. Nykomlingarna har bara ett poängtapp såhär långt, och ligger på delad serieledning med St. Pauli såhär långt. Man fick 5-4 i helgen mot Paderborn, och Bremenlånet Mosquera kom med i omgångens elva för tredje gången på sex försök. Inte illa. Det återstår att se om man blir ett Wolfsburg eller ett Hoffenheim det här året, men det är alltid trevligt med trevliga lag som bjuder på trevlig fotboll, och samtidigt lyckas få med sig resultaten.

5. Baltikum
Fotbollens utveckling i Baltikum går framåt så det knakar och brakar. Ventspils klarade 1-1 mot Hertha Berlin i Europa League igår, och det går än bättre i VM-kvalet. Lettland har fortfarande stor chans att ta sig till VM, Estland fick 0-0 mot Turkiet nyligen och Litauen har också gjort det rätt bra i sin grupp. Har Baltikum snart gått om Skandinavien?

6. Zena
Kan en fotbollsstad bli hetare? Wein har några lag ute i Europa League, men liguriens två stora flaggskepp har rejäl vind i seglen. För er som inte kan er liguriska betyder alltså Zena Genua på svenska. Stadens två lag Genoa och Sampdoria har kammat hem full pott efter tre omgångar i Serie A (bara Juve är lika bra), och man har gjort det med extremt underhållande fotboll. Å ena sidan har vi Gasperinis 3-4-3 i Genoa, som till och med fungerar obehindrat efter en utvisning (4-1 mot Napoli med tio man), och på andra sidan står Sampdoria med karismatiske Luigi Del Neri vid sidlinjen och så mycket 4-4-2 att Roy Hodgson hade varit stolt. Genoa Cricket and Football Club, italiens äldsta fotbollsklubb, har dock ett plus på Samp: 16-årige offensive stortalangen Stephane El Shaarway har vid flera tillfällen senaste halvåret figurerat på bänken, och till och med fått göra några minuter i ligaspelet. Sen spelar ju de båda lagen på italiens mest fantastiska arena, Luigi Ferraris. Må de båda hålla sig kvar i tabelltoppen för resten av säsongen.

¤ ¤ ¤

Också värda att nämna:

Iker Munain
Sexton bast, nära på ordinarie i Athletic Bilbao, målskytt i baskernas kross av Rapid Wien. Hoppas han är starten på en ny storhetstid för Athletic.

¤ ¤ ¤

Det var allt för den här veckan. Nu, tveka inte att kommentera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar