17 september 2009

Die Kult-Elf der Deutschland, Del 1

Större än Lehmann? Och vad är grejen med hårbandet? Bild: Focus

Tysk fotboll brukar bjuda på många härliga profiler; allt ifrån Stefan Effenberg till Felix Magath till Markus Merk. Därför valde jag att lägga ned projektet om en världsomfattande kultelva, och valde att ta lite enkelt om de elva spelarna jag har uppskattat som mest inom den tyska fotbollen, då det finns ett sådant stort smörgårsbord att ta ifrån!

Målvakt: Tomislav Piplica

Bosniern slutade visserligen i somras då hans Cottbus åkte ur Bundesliga, men folk pratar fortfarande om hans målvaktsspel, klassiska självmål och avskyvärda frisyr och hårband. Han var en målvakt som kunde blanda helt vansinniga räddningar med ingripanden som det här. Det blev totalt elva år i Tyskland, samtliga i östinspererade Cottbus, och konkurrensen bland kultmålvakter i Tyskland (Heinz Müller, Jens Lehmann, Mondragon etc.) visar hur stor Pipi var. En riktig legend som inte kommer bli glömd i första taget.

Högerback: Willi Landgraf

Spelade över 500 matcher - samtliga i 2. Bundesliga. Han spelade inte en enda minut i Bundesliga under hela sin karriär, trots att han tillhörde Schalkes reservlag under sina tre sista år som aktiv vilket har gjort att fått titeln "Mr. 2. Bundesliga" av hela tyska folket. 1,66 m lång, och med en karaktär som få vågar drömma om att ha. Då han aldrig fick chansen i Schalkes A-lag valde han att avsluta spelarkarriären i somras men är numera kvar i klubben som ungdomstränare. Han har även hunnit med att ge ut boken "Nie Mehr Zweite Liga" - klockrent.

Mittback #1: Maik Franz

En av hela Bundesligas mest hatade personer, alla kategorier. Gränsen mellan att vara hård och att vara ful i närkamperna är ibland rätt tunn, men Franz går alltid över på den fula sidan. Dock; en stor ledare, och en rätt duktig mittback, men går man runt och kallar folk för arslen och blir avstängd för grova tacklingar i parti och minut är det inte alltid för ens fotbollskvalitéer man blir ihågkommen. Numera i Eintracht Frankfurt, där han börjat den här säsongen lysande. Det är dock bara en tidsfråga innan han hamnar i blåsväder igen.

Mittback #2: Steve Gohouri


När Gud skulle skapa den typiska afrikanska mittbacken valde han troligen Gohouri som modell. Råpotential så det osar om det, men han kan ibland vara fatalt urusel, storväxt, hård som granit och målfarlig; han var anfallare i unga dar. Han har dessutom hunnit med en del skandaler, och så spelar han i die Fohlen (Gladbach för de som inte vet). Bara det är värt ett plus för ivorianen.

Vänsterback:
Yves Eigenrauch

Världens snällaste människa. Ungefär 1,70 m lång och med en gudomlig pondus och vilja på planen, men snittade mindre än en varning per säsong och fick inte ett enda rött kort under hela karriären. En Bielefeldprodukt, men spelade i Schalke under sin tid som proffs innan han avslutade spelarkarriären för några år sedan. Är numera engagerad i mängder med välgörenhetsprojekt och dylikt, och är totalälskad i så gott som hela Tyskland. Och ja, jag vet att han främst spelade i en högerbacksposition, men en kultelva utan både Landgraf och Eigenrauch går inte...

Del 2, med mittfältet och anfallet, kommer troligen imorgon - då med bland annat en 2-metersafrikan och Bundesligas mest ojämna spelare någonsin.

/JH

1 kommentar: