25 september 2009

J&J listar

Nugent for England! Bild: Guardian

Det här är bloggens författares alldeles egna lista. Här listar vi aktuella händelser och heta ämnen, eftersom vi är så förbannat fotbollstokiga och vet att även Du är det. Så här är det upplagt: fredagar 19:00 kommer en ny lista, varje vecka. Listningen är som sådan att vi börjar med det som är riktigt dåligt och jobbar oss neråt/uppåt mot något fantastiskt.

Alltså, det här gäller för de olika placeringarna:

1) Skandal
2) Dåligt
3) Helt OK
4) Bra
5) Mycket imponerande
6) Sanslöst underbart


¤ ¤ ¤

1. IFKs stolpfusk
Fusk eller smart? Tja, det är klart att det är rätt svindlande finurligt. Jag själv stod bara några meter från ena stolpen på Behrn Arena i onsdags och fattade ingenting. Så ja, lite häftigt är det allt. Men samtidigt är det total och fullkomlig brist på respekt för motståndarna, domaren och spelet i sig. För att leda in det på nästa tema lite smått: detta är värre än Ronaldo-filmningar och Messi-hands-mål tillsammans. Straff ska delas ut.

2. La Liga
Att tippa La Liga i år känns ungefär som att tippa om Palermo ska ge fler än tre tränare sparken den här säsongen - fruktansvärt förutsägbart. Varken Sevilla, Atleti, Valencia eller Villarreal imponerar, och det känns som bara ett fåtal lag kommer kunna ha någon som helst chans i fler ligamatcher än de 34 man inte möter Real och Barcelona i år. Dessutom känns det skrällfritt bland bottenlagen. Gäsp.

3. U20 VM
För fan, Tahiti är med! Bara det är värt entrepengarna. Visst älskar man dessa ungdomsturneringar, och det är underbart att likt denna dag febrig sitta och följa flera livematcher på en och samma dag. Men really, vad är grejen med att lägga det en månad in på säsongen? En hel del klubbar får lida, även om vissa av de största namnen inte kommer till spel. Men för oss connaisseurer gör det inte så jättemycket, utan detta blir en chans att bredda kunnandet och att få njuta av många mindre kända talangers framfart på den egyptiska scenen.

4. Romas 3-0 mot Fiorentina

Ett fantastiskt fotbollsmål, som hade de viktigaste ingredienserna för att spela den bästa fotbollen; enkelhet, rakhet, snabbhet och kämparglöd. En långboll från eget straffområde slagen av Riise, en Totti (mannen som inte kan ta emot en boll) som gör en fin mottagning och klack till Perrotta, som dribblar runt ute på kanten. Bollen vidare till De Rossi, som slår en krossboll mot en vackert djupledslöpande Totti, en yttersida till De Rossi som slänger sig fram och från straffområdeslinjen trycker in bollen i mål via huvudet. Ett mål som hade passat i fotbollens ABC.

Skåda.


5. Di Natale
Antonio "Av Julen" är något så fantastiskt som en riktig, riktig världsklass-spelare som stannat i sin kära klubb, trots att lönekuvertet inte är fylld till bristningsgränsen och att CL-kvartsfinaler inte är lika med ett måste. Nog för att Di Natale inte är någon samma-klubb-genom-hela-karriären-snubbe, men han trivs bra i sitt Udine med lagkaptensbindeln runt armen och har tackat nej till de anbud som kommit från andra klubbar. Di Natale är alltså en liten, snabb, oändligt tekniskt skicklig målskytt av rang. Just nu verkar han bära hela Udinese på sina axlar, och 7 mål på 5 matcher (resten av laget har mäktat med 1 på samma tid) talar sitt tydliga språk.

6. Burnley

Visst har man förlorat samtliga bortamatcher hitills, men man får inte glömma bort att det har varit mot tre av Premier Leagues bästa hemmalag - Chelsea, Liverpool och Stoke, och i ligacupen mot Barnsley lirade man med en reservuppställning. Hemma på Turf Moor har man dock tre raka segrar, detta mot Sunderland, Everton och Manchester United. Ett enastående facit, men det är å andra sidan en enastående klubb. En blandning av Hulls fjolårsförmåga att slå underifrån, Stokes hemmaspel, Fulhams karaktär och Roberto Martinez's fotbollstänk. Dessutom besitter de en av Englands skönaste trupper med bland annat Tyrone Mears (en engelsman i Ligue 1?), danske Brian Jensen, stenhårde Clarke Carlisle och den evigt unge Graham Alexander, som hade lirat i en bra mycket större klubb om han vore ett halvt millenium yngre.

Och Nugent!

¤ ¤ ¤

Också värda att nämna:

Inters mercato
Visst, vi klagade på dom innan den här säsongen, men när Eto'o, Milito, Motta och Lucio ständigt är de bästa bland Inters spelare (och dessutom är dom som fixar resultaten), då vet man att ett lag har agerat bra på Silly Season. Det roligaste är nästan att den värvningen som kändes bäst, Sneijder, är den som lyckats minst.

¤ ¤ ¤

Det var allt för den här veckan. Nu, tveka inte att kommentera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar