17 december 2009

Ännu en post om England...

Sanchez Watt - Från Stepneys slitna parkplaner till lagkamrat med Andrey Arshavin.

Många klubbar har problemet att man satsar allt på A-laget och ingenting på sina juniorlag - Senrab Football Club gör precis tvärtom. Man har inget A-lag utan 15-18 ungdomslag med spelare i åldrarna 5-17 år, och är utan tvekan den klubb som producerat flest Premier Leaguespelare på senare år sett till hur stor klubben är.

Förankrade i Stepney i centrala London har man en väldigt fin bas att scouta ungdomar på då framförallt östra London kryllar av lovande fotbollslirare. Senrabs ledare är alla välutbildade såklart, men främst sätter ledningen attityden i centrum. Man är inte rädd för att lyfta bort folk som beter sig illa. Man har även tempo och teknik i allt man gör, men man ska kombinera det med uthållighet. Lagets stora ledare är Tony Carroll, som agerar lagledare över samtliga lag i klubben och får väl beskrivas som Senrab eldsjäl. Om det är någon som tycker att Senrab låter konstigt är det för att det är (John) Barnes baklänges - när man bytte namn på 90-talet var Barnes ledarnas favoritlirare.

Men redan innan man hette Senrab, nämligen så sent som på 60-talet, kom den kommande landslagsmannen Ray Wilkins och även Fulhamlegenden Ray Lewington fram i klubben, och framgångsrika ledare som Tony Carr (West Hams akademichef), Alan Curbishley och Dario Gradi fanns länge i klubben under deras lärotid som ledare. Det var även Curbishley som fixade att Charlton numera har första tjing på spelare från Senrab, det var det som gjorde att bland annat Jonathan Fortune gick till klubben, men alla Londonklubbar har scouter på Senrabs matcher och det är inte ett dugg konstigt med tanke på de spelarna man fostrar fram.

Senrab har producerat följande engelska landslagsmän under 2000-talet: Lee Bowyer, Sol Campbell, Jermain Defoe, Ugo Ehiogu, Ledley King, Paul Konchesky och John Terry. Dessutom har även spelare som Ade Akinbiyi (landslagsman Nigeria), Lloyd Samuel (landslagsman Trinidad and Tobago), Bobby Zamora, bröderna Izzet, forna supertalangerna Darren Purse och Leon Knight, Arsenals talang Sanchez Watt, QPRs Fitz Hall och Lutons Kevin Nicholls bland andra fått sin fotbollsfostran i föreningen. Det är inte pissuselt.

Nu återstår det bara att se hur länge Senrab får vara kvar. Man äger inga egna faciliteter, utan tränar på Wanstead Flats som är mer än grässamling än ordentliga fotbollsplaner. Det finns allt färre platser att ha organiserade träningar på i London då all mark köps upp, och har man inga pengar (Senrab får bara symboliska summor från klubbar som värvar deras talanger). Däremot är man fortfarande en klubb som har stor respekt i fotbollsengland, och det finns troligen folk som är villiga att spendera pengar i klubben för att man ska utvecklas. Tony Carroll har sagt att man kan tänka sig att ha fler ungdomslag, men att bristen på faciliteter, pengar och utbildade ledare är för stor just nu.

Det finns en liknande engelsk klubb i norra England som heter Wallsend Boys Club som främst har ett tätt samarbete med Newcastle. De har fått fram spelare som Michael Carrick, Alan Shearer, Peter Beardsley, Steve Watson, Robbie Elliott och Steve Bruce trots att man saknar ett A-lag.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar