21 december 2009

Bosko Balaban. Det räcker så.


Kommer ni ihåg kultanfallaren Bosko Balaban? Han anlände med pompa och ståt till Aston Villa för £5,8 miljoner, vi hörde ingenting om honom, vi såg honom i något slutspel för Kroatien och alla trodde att han idag var ungefär försvunnen. Men icke då. Idag lirar han i Grekland - med gott resultat, men vi kanske ska ta det från början?

Han slog igenom i hemstaden Rijeka, gick till Dinamo Zagreb som tonåring innan Aston Villa köpte honom sommaren 2001. Aston Villa hade gjort sig av med flera namnkunniga spelare för att ha råd med bland annat Balaban, som hade höga förväntningar på sig. Hur det gick? 10 matcher, varav 7 inhopp, resulterade i 0 mål. Med övergångssumman och lönen inräknad blir det nästan över £0,5 miljoner/match. Han lånades ut till Club Brugge, gjorde där succé och bland annat PSV ville ha honom. Så blev det inte. Han återvände till Aston Villa med hoppet att han skulle få en andra chans. Det blev bara skitfel.

Han fick inte spela någonting under säsongen och släppte honom gratis tillbaka till Club Brügge, där han var djupt uppskattad och en god målskytt. För några år sedan ville Dinamo Zagreb storsatsa i Champions League och värvade in Balaban för dyra pengar. Det gick sådär i Champions League, men Balaban var ständigt med i skytteligatoppen och landslaget. När han (och Sokota) vägrade skriva på nya kontrakt med Dinamo i tidigare i år såldes dom, och Balaban gick till Panionis. Han gjorde i helgen sitt sjätte mål på elva matcher vilket gör att han håller upp sitt fantastiska målsnitt på mer än ett mål varannan match, om man bortser från tiden i England då.

00-01 Dinamo Zagreb 0,69 mål/match
01-02 Aston Villa 0 mål/match
02-03 Club Brugge 0,63 mål/match
03-04 Aston Villa 0 mål/match
04-07 Club Brugge 0,57 mål/match
07-09 Dinamo Zagreb 0,61 mål/match
09-10 Panionis 0,55 mål/match

Bosko Balaban kommer förevigt att placeras i floppfacket när man pratar brittiska värvningar, men undra om han inte är/var en av Europas bästa spelare som aldrig fick den där ordentliga chansen? Ett missförstått geni, helt enkelt?

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar