18 december 2009

J&J listar

Lika Roma nu som då. Bild: Romaroma.it

Det här är bloggens författares alldeles egna lista. Här listar vi aktuella händelser och heta ämnen, eftersom vi är så förbannat fotbollstokiga och vet att även Du är det. Så här är det upplagt: fredagar 19:00 kommer en ny lista, varje vecka. Listningen är som sådan att vi börjar med det som är riktigt dåligt och jobbar oss neråt/uppåt mot något fantastiskt.

Alltså, det här gäller för de olika placeringarna:

1) Skandal
2) Dåligt
3) Helt OK
4) Bra
5) Mycket imponerande
6) Sanslöst underbart

¤ ¤ ¤

1. Mick McCarthy
50 år gammal men beter sig som en treåring. Att ha en sådan disrespect för klubben fans och för hela klubben som sådan som McCarthy hade i matchen mot Manchester United är bara pinsamt. Visst hade jag kunnat köpa att man vilade en eller två spelare inför den viktiga Burnleymatchen (om de spelarna verkligen måste ha mer än fem hela dagars vila) på söndag, men samtliga utespelare? Där försvann den respekt man hade för McCarthy sedan tidigare.

2. EL-lottningen
Europa Leagues jungfruresa ser ut att bli en minnesvärd en. Juve, Liverpool, Valencia, Benfica och Marseille är bara några av storheterna som lika gärna kunde deltagit i CL-lottningen som ägde rum en timme tidigare. Men... Än så länge finns det ytterst få riktigt intressanta matcher att se fram emot i EL. Wolfsburg - Villarreal och Ajax - Juventus hör till det hetaste, men utöver de så ser det rätt blekt ut. Men vänta bara, längre fram lär det bli hur spännande som helst.

3. Notts
Notts County i engelska League 2 har upplevt en rätt obalanserad höst. Först köptes klubben upp av "stenrika arabiska ägare", Svennis tillsattes som sportchef och spelare som Kasper Schmeichel värvades. Efter en målglad inledning har det gått sämre. Tränare har sparkats, löften har uteblivit och tillslut blev det ingenting kvar av det som Notts-fansen hade hoppats på. Nu har gamle ägaren Peter Trembling köpt tillbaka klubben, Svennis sitter kvar, Backe är borta och Notts är redo att agera som en riktig fotbollsklubb igen.

4. CL-lottningen
Med undantag för Stuttgart vs. Barcelona och Porto vs. Arsenal, så känns samtliga CL-matcher som väldigt spännande och jämna. Skönt att det finns dramatik kvar i turneringen trots Platinis ändringar med flera "mindre" klubbar. Beckham vs. Man United, The Special One vs. Chelsea, Benzema vs. Lyon bara för att ta några exempel. Samtidigt har även Olympiakos vs. Bordeaux och CSKA Moskva vs. Sevilla sin charm. Och Bayern München mot Fiorentina inte att glömma bort!

5. Salzburg

Janko
Svento - Tchoyi - Leitgeb
Pokrivac - Schiemer
Ulmer - Sekagya - Afolabi - Schwegler
Gustafsson

Det där är Red Bull Salzburgs startelva. Hur många av de spelarna, med undantag för svenske Eddie Gustafsson och den överjävliga målskytte Janko, känner ni igen? Möjligen någon mer, men trots fiaskot i CL-kvalet mot Maccabi Haifa har Salzburg lyckats att ta sig i kragen och vann samtliga sex gruppspelsmatcher i Europa League vilket inget annat lag lyckades med- trots att man var i samma grupp som Villarreal, Lazio och Levski Sofia. Med tanke på truppen, och trots alla pengar man förfogar över, är det ett väldigt, väldigt imponerande facit.

6. Totti
Så många superlativ som kommer till en när man tänker på Francesco Totti anno 2009. Vi börjar med att radda upp lite fakta från säsongen. 11 ligamatcher, 9 mål. 6 EL-matcher, 11 mål. 20 mål på 17 tävlingsmatcher. Det är sanslöst. Och nu till det som ju egentligen gör Totti så stor: i dagarna har han skrivit på ett nytt kontrakt med Roma, som binder honom till sitt hjärtas klubb till 2014. Det är en sak att spela hela sin karriär i Milan, United eller Real Madrid, men Roma är faktiskt på en lägre nivå. Och detta säger jag förstås inte för att vara elak mot Roma, utan för att sätta personen och fotbollsspelaren Francesco Totti i det ljus han förtjänar.


¤ ¤ ¤

Också värda att nämna:

Hertha Berlin
1-0 mot Sporting, 2-2 mot Leverkusen och en värvning av gamle men gode Gekas. Vänder det för Hertha nu?

¤ ¤ ¤

Det var allt för den här veckan. Nu, tveka inte att kommentera!

2 kommentarer:

  1. Det känns som att CL lottningen är ganska uppgjord, de har blivit mycket återkomst matcher som Kaká-Milan, Zlatan-Inter och de andra du nämnde.
    EL slutspelet är också uppgjort, det kan knappast vara en slump att de bra lagen möter de sämre.

    SvaraRadera
  2. Nja, rätt svårt att rigga en lottning i direktsändning...

    /JH

    SvaraRadera