06 december 2009

Tack, Ailton

En av de mest otippade Uerdingenfansen: Pete Doherty. Didn't see that one coming, eyy?

Kommer ni ihåg Ailton? Brassen som var rundare än en fotboll, men som verkligen visste hur man gjorde mål i Bundesliga. Han gjorde bland annat 28 mål under en Bundesligasäsong i Werder Bremen, och jag har tidigare skrivit om honom här.

Ailton har nu tröttnat på Kina och han har bytt till sin 23:e klubb i karriären, nämligen Uerdingen. Vilka?, tänker ni, och börjar googla och ser att dom lirar i Verbandsliga - den sjätte högsta divisionen i Tyskland. Kanske inte så sexigt, men Uerdingen är en gammal storklubb som framförallt på 80-talet var en av Tysklands bättre klubbar. Man vann bland annat cupen -85 och slutade trea i Bundesliga året efter. I Cupvinnarcupen året efter det gick man till semifinal, men man är främst ihågkommen för kvartsfinalen, som spelades mot Dynamo Dresden. I andra mötet låg man under med sammanlagt 1-5 i halvtid, men man gjorde sex mål i andra halvlek och vips så var man i semifinal.

Tyvärr valde medicinjätten Bayer, som hade pumpat in en hel del pengar i klubben, att satsa allting på Bayer Leverkusen och vips for Uerdingen ned som en pannkaka i seriesystemet då laget inte hade en tillräckligt stark publik- och ekonomisk grund att stå på. Ett tag efteråt valde fotbollssektionen i Uerdingen att bryta sig ur Bayer Uerdingen och bildade KFC Uerdingen istället.

Uerdingen har annars fostrat spelare som Oliver Bierhoff och även spelare som Stéphane Chapuisat, Jan Tauer, Brian Laudrup och svenskduon Jan "Lill-Damma" Mattsson samt Robert Prytz har spelat i klubben, så man har ändå en viss tradition på spelarfronten. Nu snackas det även om att Boris Živković, den gamle kroatiska landslagsbacken som är mest känd för att han har lirat i Stuttgart, Portsmouth och Uerdingens storebror Bayer Leverkusen, och även Oliver Neuville är aktuell för Uerdingen och visst hade det varit spännande om även Tauer gjorde en comeback i sin gamla klubb?

Nu återstår det att se om Ailton kan utföra mirakel. Uerdingen har satt som mål att spela i Dritte Liga (tredje högsta ligan) inom fem år, det betyder att de måste avancera uppåt i seriesystemet på direkten. Med Ailtons två-årskontrakt är man iallafall en bit på vägen, och tyskarnas egna Claret & Blue känns som en av landets mest intressanta klubbar för närvarandet.

/JH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar